Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 15. 10. 2020.

| Društvo

Udružuju se gradovi i opštine za veća ulaganja u izgradnju zaštitnih bedema duž sliva Južne Morave

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Toplica
Često izlivanje reke Toplice prav veliku štetu građanima; Foto: Lj. M.

Kako bi jednostavnije i lakše konkurisali i dobili novac iz evropskih fondova za realizaciju projekata koji se tiču poboljšanja života građana i pre svega uređenja korita reka koje se ulivaju u Južnu Moravu, u Prokuplju je na sastanku predstavnika svih opština Topličkog okruga pokrenuta inicijativa za formiranje Udruženja gradova i opština sliva reke Južne Morave.

Sastanak je inicirao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković, koji je istakao da je ovo udruživanje veoma važno, jer se zbog čestih prirodnih nepogoda i ogromne štete koja se pravi građanima izlivanjem reka i bujičnih potoka, prioritetno mora raditi na rešenju radi zaštite i većih ulaganja u izgradnju kvalitetnih i postojanih zaštitnih bedema.

Gotovo da svake druge godine neka vremenska nepogoda, poplava ili požar pogode područje Topličkog okruga, pa smatram da će ovakvo udruživanje opština i njihovim zajedničkim rešenjima i projektima doprineti da se mnoge takve situacije preduprede – istakao je Miljković.

Dodaje i da će se nakon formiranja udruženja uspostaviti i bliža saradnja između Topličkog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Predstavnici Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe očekuju da će udruženi i zajedničkim projektima dobiti materijalnu podršku i pomoć Evropske unije i evropskih fondova u cilju stvaranja trajne zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Inače, ova inicijativa pokrenuta je još 2018. godine, ali do sada nije došlo do njene realizacije, pa se do kraja godine očekuje da skupštine svih topličkih opština usvoje ovu inicijativu, a zvanično potpisivanje Ugovora o saradnji opština i gradova sliva Južne Morave planirano je već u januaru 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    18:01 // 15. 10. 2020.

    Ovo je odlično,samo ako dobiju sredstva i ljudski urade zaštitu. Štete su ogromne,svake godine po jednom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: