Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 10. 11. 2021.

| Društvo

Inspekcija kontrolisala farmu svinja u Žitorađi zbog uginuća i nedostatka hrane

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
farma svinja
Farma u Žitorađi godišnje uzgaja preko 20.000 tovljenika; Foto: Lj. M.

Iako su sredinom ove godine dobili bespovratna sredstva od 10 miliona dinara, što je celokupan iznos subvencija u poljoprivredi za 2021. godinu koje je iz opštinske kase dodelila lokalna vlast u Žitorađi, u Specijalizovanoj zemljoradničkoj stočarskoj zadruzi "1. decembar" pre oko mesec dana desilo se uginuće svinja, zbog čega je intervenisala i nadležna veterinarska inspekcija i naložila nadležnima "humano postupanje sa životinjama". U zadruzi tvrde da je to normalna pojava za tako veliku farmu i da redovno nabavljaju hranu.

U Zadruzi "1. decembar" u Žitorađi kažu da je normalno za farmu koja proizvodi 20.000 tovljenika na godišnjem nivou da svakodnevno dolazi do uginuća jer, tvrde, postoje zakržljala prasad i svinje koje su manje otporne i oboljevaju od više vrsta bolesti. svinje Svinje sa farme za koje se tvrdi da nemaju dovoljno hrane; Foto: D. B.

Dnevna uginuća redovno se evidentiraju u knjizi uginuća. Mi imamo sklopljen ugovor sa kafilerijom iz Ćuprije za preuzimanje leševa, a postoji specijalna jama za zakopavanje istih. Nadležna veterinarska inspekcija vrši redovnu kontrolu na farmi po svim pitanjima, takođe i po pitanju uginulih svinja i stanja hrane u boksevima. Nadležni inspektor je u toku prošle nedelje vršio kontrolu stanja hrane na farmi i ustanovio da nikada nije došlo do izgladnjivanja svinja, za šta posedujemo i potrebnu dokumentaciju, odnosno račune i otpremnice dobavljača hrane kao dokaz da se redovno nabavljala hrana - kaže se u pisanom saopštenju nadležnih u SZSZ "1. decembar".

Ipak, da je bilo uginuća, ali i problema sa hranom, kao i da su donete određene mere, potvrdili su iz Veterinarske inspekcijske službe koja je izvršila kontrolu i naložila odgovornima na farmi humano postupanje sa životinjama.

Nadležna veterinarska inspekcija je donela rešenje po zakonu o dobrobiti životinja, vezano za čuvanje, držanje i uzgoj. Oni su imali problem sa hranom, ali su sada preko nekih dobavljača nabavili i trebalo bi da se stanje normalizovalo. To što je bilo uginuća, to je bilo ranije, pre mesec i po dana – kažu iz inspekcijskih službi.

Dodaju da su naložene mere kojih se u farmi moraju pridržavati i da svinje moraju uvek biti obezbeđene sa hranom, a u slučaju da nemaju dovoljno hrane, da nabave ili da svinje prodaju.

Krajem juna ove godine, Farma “1. decembar” je jedina bila zainteresovana za bespovratnu pomoć opštine Žitorađe, po ranije raspisanom javnom pozivu koji je trajao 8 dana.

Slobodan Janković, direktor Farme "1. decembar" rekao je tada da će se dobijena sredstva utrošiti namenski za nabavku hrane i veterinarske opreme, čime će povećati broj priplodnih umatičenih grla, a sve u cilju povećanja količine kvalitetnog mesa za tržište.

Zahvaljujući subvencijama Opštine Žitorađa obezbeđena je dalja egzistencija farme koja trenutno ima 64 zaposlena radnika – rekao je ranije Janković.

Ivan Stanojević, predsednik Opštine Žitorađa, kaže da je dobijena saglasnost nadležnog Ministarstva poljoprivrede za program podrške poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, te da je farma sredinom godine, kada su sredstva dodeljena, ispunila sve uslove javnog poziva.

Rešenjem i ugovorom između Opštine Žitorađe i SZSZ "1.decembar" predviđeno je da farma propisanom dokumentacijom opravda podsticajna sredstva iz budžeta opštine do 25. novembra ove godine - rekao je Stanojević.

On nije komentarisao pitanja koja se odnose na trenutnu situaciju i rad farme jer, kako kaže, nije nadležan za tako nešto.

Neprijatan miris sa farme godinama ugrožava žitelje u okolini

U prethodnih desetak i više godina žitelji dela naselja u blizini "1. decembra" često su se žalili na neprijatne mirise iz te farme.

Posebno je na “udaru mirisa" oko 500 meštana naselja Grivac na ulazu u Žitorađu iz pravca Doljevca, koji svakodnevno udišu neprijatan miris koji se širi sa obližnje farme.

Stanovnici tog naselja su pisali više puta peticiju, obraćali se nadležnima u farmi i Opštini Žitorađa, ali sem obećanja, ništa nisu dobili, jer para za investiciju od oko 3 miliona evra i ugradnju prečistača - nema.

Kanalizacija sa celokupne farme se putem cevi odvodi do obližnjg bazena, takozvane "lagune” u kojima se izbacuju fekalije, ali i sav svinjski otpad.

Poseban problem je što se "lagune” nalaze na oko 300 metara od bunara kojima se oko 4.000 građana opštine Žitorađa snabdeva vodom za piće.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojiljkovic marina

    20:13 // 28. 3. 2022.

    Dobro vece da vas pitam za prasici dali Imate za prodaju

  • Zoki

    09:13 // 7. 12. 2021.

    Normalno je da na velikim farmama ima uginuća , al na ovoj farmi je 80 posto objekata prazno. Normalno je uginuće ali ne zbog nedostatka hrane i lekova kojih mesecima nema pa se ništa ne leči.
    Takođe nije normalno da krmače kako kažu radnici doje prasiće 60 dana i da ne jedu po nekoliko dana.

  • Wera

    17:06 // 13. 11. 2021.

    Stvarno interesantno da svi znate sve o farmi a nikada niste bili na njoj. Zli jezici pricaju svasta, samo da bi pricali. Mnoge farme su davno propale a ova je odolevala svim problemima koji su je zadesili. Ne krivicom zaposlenih. Ljudi, gledajte svoja posla i ne brinite svoju brigu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: