Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 4. 6. 2015.

| Društvo

Ugostili novinare i zaslužili poslednju ocenu u školi

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Konobari
Prvi zadatak je bio postavljanje stolova (foto: JV)

Kako se pravilno postavlja sto u restoranu, kako se dočekuju, poslužuju i ispraćaju gosti, na polaganju završnog ispita u svojoj školskoj radionici "Marger" novinarima su pokazali đaci Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.

Polaganje Ocinjevali su se i postupci pre dolaska gostiju do njihovog ispraćanja (foto: JV)Za stolove dekorisane vazama sa kalama i ružama kao gosti seli su novinari, a đaci su, kao što će uskoro činiti i na poslu, ljubazno nudili jela sa menija, ali takvog kakav su izvukli kao ispitno pitanje.

Oni su prvi put polagali po novom pravilniku. Od početka ispita imaju 4 sata. Četvorica od 24 konobara u današnjem terminu su u 12 sati izvukli meni, zatim pisali teorijski deo, a onda u 14 sati dočekivali svoje goste - kaže direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Suzana Stojanović.

Filip-Ilic Đaci pokazali kako se pravilno otvara i služi vino (foto: JV)Pod nadzorom profesora koji su sa još jednim eksternim članom komisije ocenjivali njihov rad, učenici su ozbiljno pristupili poslu i potrudili se da njihova poslednja ocena u školi bude što viša.

Svaki od đaka dobio je po jedan sto sa dva gosta i posluživao ih od ulaska u restoran.

Počeli su privlačenjem stolice i nastavili služenjem aperitiva, predjela, jela, pića, dezerta i kafe i ispit završili ispraćanjem gostiju uz osmeh.

Predjelo Jela pripremali budući kuvari i kuvarski tehničari

Da sve bude kao u ozbiljnom restoranu pomagali su im drugovi koji se školuju za kuvare, kulinarske tehničare i poslastičare, a ocenjivalo se sve - pravilno postaviti sto, položiti tanjir, postaviti escjag, prineti, otvori i sipati vino...

Ništa što smo radili nije bilo teško, ali trema je bila prisutna sve vreme jer gledaju svaki naš potez. Važna mi je ocena isto kao što će mi biti važan i budući posao - kaže sada već bivši đak ove škole Filip Ilić.

Marger Đacima pomagale i kolege sa drugih smerova (foto: JV)Njegov drug iz odeljenja rekao je da se nada da će sve što je o konobarisanju naučio u školu pokazivati gostima na brodovima, jer će se za posao na kruzeru prijaviti čim napuni 20 godina.

Ugostiteljsko-turističku školu ove godine je završilo 16 kuvara, 12 poslastičara i 24 konobara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: