Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 8. 12. 2014.

| Društvo

Ugostitelji: Da se uspostavi red do 1. aprila

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
ugostitelji
Mitić (desno) kaže da ugostitelje žele dogovor i uvođenje reda, foto: MCN

Nakon spontanog okupljanja krajem prošle nedelje, ugostitelji tvrde da su sa gradskim rukovodstvom postigli dogovor da problem postavljanja letnjih bašti reše do početka nove letnje sezone.

Niške kafedžije tvrde da je postignut dogovor sa gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem da se rušenje i uklanjanje bašti privremeno stopira, a da se u dogovoru sa ugostiteljima pronađe rešenje prihvatljivo za njih, građane i Grad.

Rok je 1. april 2015. godine gde bi trebalo da ugostitelji usaglase svoje zahteve sa Zavodom za urbanizam, da oni daju stručno mišljenje i da taj predlog bude predstavljen odbornicima u Skupštini Grada. Ideja je da proleće dočekamo sa baštama koje će da budu unificiane, sa određenim parametrima u svakom delu grada - kaže Bojan Mitić, predsednik Skupštine ugostitelja.

Iako su se danas pojavile informacije da bi sve nelegalne bašte trebalo da budu uklonjene do kraja januara naredne godine, ugostitelji tvrde da to nije tačno i da imaju obećanja gradskog rukovodstva da će se kao rok poštovati 1. april.

Ipak, i u udruženju ugostitelja imaju informacije da će građevinska inspekcija nastaviti sa rušenjem.

Problem bašti nastajao je 20 godina i naš stav je da ne može da se reši preko noći nego kako je i trajao proces njegovog nastanka. Ne tražimo 20 godina, ali smatramo da su 3 meseca dovoljna da se te višegodišnje nepravilnosti dovedu u realnu formu - kaže Mitić.

On naglašava da bi posle 1. aprila sve bašte trebalo da budu unificirane sa jedinstvenom cenom zakupa i regulisanom kvadraturom za svakog kafedžiju. Ideja je, pojašnjava Mitić, da radne grupe ugostitelja iz Obrenovićeve, Kopitareve ili Parka svetog Save daju idejna rešenja bašti koje bi stručne službe razmatrale.

U Udruženju zanatlija Niša, u sektoru ugostiteljstva nalazi se šezdesetak privatnika koji, kako sami kaži, predstavljaju najveće uslužne objekte u gradu.

Oni tvrde da i protest od petka i aktivni razgovori sa gradskim funkcionerima za cilj imaju samo uvođenje reda.

Stanje na terenu je takvo da je potrebno da bi trebalo da se legalizuje gde je to moguće. Ovo udruženje ne beži od toga, šta ruži grad i šta nije legalno i da se ukloni. Ono što ostaje da se uredi i da se dovede u zakonsku formu kako bi ove probleme rešili dugoročno - rekao je Mitić.

Podsetimo, članovi ovog Udruženja okupili su se u petak ispred Tržnog centra “Kalča” i izrazili svoje neslaganje sa Planom razmeštaja bašti, a tada su, kao i na današnjoj konferenciji za medije, ukazali na brojne probleme koje imaju u svom poslovanju, a koji se pre svega odnose na kontrole brojnih inspekcija i donošenje zakona koji im ne idu na ruku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • KR ME

    16:18 // 9. 12. 2014.

    Zabraniti baste kaficima a uvesti kao obavezne cigle, trupcice, gajbe i ostale rekvizite ispred dragstora...OD GRADJANA PODRSKA UGOSTITELJIMA!

  • TONTO

    13:53 // 9. 12. 2014.

    Krajnje je vreme da se kafedžiajama stane na put. U....i su svaki deo grada koji su mogli.
    kazandžijsko, Centar, Par Sv. save a sada su počeli i kej !!! Dosta višE!

  • nm

    10:32 // 9. 12. 2014.

    Ne znam sta su se okomili na kafice, jedino cime se stranci koje provedem kroz Nis oduseve su BAS TE uvek pune i prilicno lepe baste i kafici. NICIM drugim. Kako god to nekom zvucilo, tako je.

    • sve su sredili, samo baste ostale da Nis bude lep i srecan grad

      18:42 // 9. 12. 2014.

      Baste ovakve,ovolike i jos bolje ima svuda po kulturnom svetu.Sta ima Nis sem basti da ponudi inostranim turistima.Pa ljudi za jedandan se obidju svi spomenici i nesto muzeja i ruca se rostilj i cao c

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: