Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 2. 6. 2021.

| Društvo

Ugostiteljima i agencijama u Nišu smanjen zakup lokala za 30 odsto, dugovi za komunalije na rate

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kafic
Pomoć ugostiteljima; foto: V. Keser

Ugostiteljima i turističkim agencijama koji zakupljuju gradske lokale u Nišu, prema odluci članova Gradskog veća, biće smanjena kirija za 30 odsto od juna do novembra. Na današnjoj sednici je Veće usvojilo i zaključak kojim su javno-komunalnim preduzećima Objedinjena naplata i Mediana predložili da ugostiteljima i hotelijerima, koji su najviše pogođeni pandemijom, omoguće plaćanje zaostalih dugova u 12 fiksnih rata.

Kao vreme, i odluke niškog Štaba bile promenljive prošle godine kada je reč o pomoći ugostiteljima, te su od otpisa kirije za period kada nije bilo posla prešli na retroaktivno naplaćivanje. Ova godina je donela preokrete i popuste, što će se, prema rečima v.d. načelnice Uprave za komunalne delatnosti Snežane Jovanović nastaviti i u drugoj polovini godine.

Utvrđenim predlogom odluke umanjuje se zakupnina zakupcima gradskog poslovnog prostora za period od 6 meseci, odnosno od juna do novembra, ovo je nastavak mera koje je Grad već sproveo, odnosno u periodu od januara do aprila meseca - navodi Jovanovićeva.

Olakšanje će se, za razliku od prve polovine godine kada je zakup umanjen ugostiteljima za 50 odsto, sada odnosti i na sve turističke agencije koje posluju u gradskim objektima. ugostitelji Nekada prazni lokali, sada radno vreme do 12 sati; foto: V. K.

Činjenica je znači da svi ugostitelji, svima njima će biti smanjena zakupnina. U zavisnosti od zone se određuje visina zakupnine, a smanjuje se za 30 posto, od juna do novembra. Da kažem u prethodnom periodu je to bilo za 50 posto, imajući u vidu da se sada proširuje krug tih zakupaca kojima se odobrava umanjenje , znači ubacuju se i turstičke agencije, sada je to 30 posto - objašnjava.


Plaćanje dugovanja na rate za ugostitelje i hotelijere

Kako bi Grad Niš još pomogao onima čije je poslovanje pandemija najviše ugrozila, Jovanovićeva kaže da je Veće donelo zaključak kojim se preporučuje JKP Objedinjena naplata i Mediani da ugostiteljima i hotelijerima dodatno izađu u susret.

To znači da omoguće plaćanje dugovanja za komunalne usluge, odnosno za odvoz smeća, dimničarske usluge, čišćenje i odlaganje otpada u 12 fiksnih mesečnih rata, od kojih svaka ne može biti niža od 500 dinara.

Građani su u obavezi da redovo izmiruju obavze po zaključenom ugovoru, a ukoliko duže od 6 meseci ne ispunjavaju svoju ugovorenu obavezu, Javno komunalno preduzeće objedinjena naplata okrenuće postupak prinudne naplate u kom slučaju će se naplatiti celokupni iznos preostalih dugovanja po ugovoru, kao i dospele redovne mesečne obaveze - navela je.

Podsetimo, ugostitelji u Nišu su zbog stanja u kojem su našli tokom pandemije i odluka Grada i države više puta protestovali, te su isticali da je njihov rad "neodrživ".Prema novim merama Republičkog kriznog štaba, njihov rad je sada produžen do ponoći, u otvorenom i zatvorenom prostoru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    12:55 // 2. 6. 2021.

    Mi smo placali obj.preko 5000din i kad smo bili zatvoreni, moze onda nama sto smo morali da pozajmimo za te stvari da ne placamo od juna?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: