Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:07, 30. 1. 2018.

| Društvo

Ugrožene Nišlije sahranjivane u ćebetu, iako je Grad plaćao sanduk

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
sahranjivanje
Pravili improvizovane sanduke i tako sahranjivali siromašne, iako je iz budžeta plaćen sanduk; foto: printskrin N1

Iako je parama građana za svakog ugroženog Nišliju plaćeno po 24.000 dinara za sahranjivanje, šef Radne grupe koja je kontrolisala pogrebno preduzeće Gorica Zoran Jovanović tvrdi da je više njih sahranjeno “u ćebićima i kucanim daskama”, umesto u sanduku.

Sahranjivanje siromašnih Nišlija plaća Grad iz budžeta, preko Centra za socijalni rad, a svaka sahrana košta oko 24.000 dinara. Međutim, da je taj novac “neko stavio u džep” tvrdi Jovanović koji je tokom prošle godine kontrolisao rad JKP Gorica.

U dopuni izveštaja Radne grupe koja je sa Budžetskom inspekcijom kontrolisala rad niškog pogrebnog preduzeća, pojašnjava Jovanović, postoje dokazi da je, umesto “na dostojanstven način, u kovčegu”, više siromašnih Nišlija sahranjeno u sanducima od kucanih dasaka, pa čak i u ćebetu. daske Sanduci koji ne vrede ni 1.000 dinara; foto: printskrin N1

Naplaćivano je od Grada oko 24.000 dinara, a neki ljudi su sahranjeni u sanducima od kucanih dasaka koje ne vrede ni 1.000 dinara. To su sanduci koji su nehumani, apsolutno nisu u skladu ni sa verom, ni sa dostojanstvenim sahranjivanjem bilo kog čoveka. Ima i fotografija koje su slikane u gradskoj kapeli koje to dokazuju, a to su potvrdili i radnici na ukopu koji su bili prinuđeni to da rade - ističe Jovanović.

Svi dokazi su u dopuni izveštaja koji je prosleđen gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, policiji i tužilaštvu, a prema informacijama Jovanovića, stigao je i do specijalnog tužilaštva koje se bavi organizovanim kriminalom, pa zbog toga nije mogao da iznosi detalje.

Zasad nije precizirao koliko je građana tako sahranjeno, ali tvrdi da ih je bilo više i da ovo nije usamljen slučaj. Još nije poznato ni to koliko je para iz budžeta Grad platio za sahranjivanje siromašnih koje nisu iskorišćene za tu namenu.

Takav su sistem napravili da svaki dan prave štetu i izvlače novac, to je nenormalno, to nigde u svetu nema - dodaje Jovanović.

Sada su “na potezu” nadležni organi, dodaje, koji treba da utvrde gde je otišao novac iz budžeta namenjen za sahranjivanje ugroženih građana i koliko je to štete nanelo gradskom budžetu.

Podsetimo, policiji i tužilaštvu je izveštaj o radu Gorice prosleđen još u septembru, a oni koji su bili deo radne grupe koja je kontrolisala ovo pogrebno preduzeće kažu da se u njemu nalaze dokazi o brojnim malverzacijama od strane menandžmenta.

Iako Gorica već duguje milione, ponovo im je odobrena nova pozajmica, a deo radnika koji su "stavili četrdesetodnevni pomen" štrajku rešio je da se strpi još 2 meseca, jer su dobili obećanje da će malverzacije na koje ukazuju biti proverene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex Mahone

    22:52 // 1. 2. 2018.

    Šta očekivati u državi kada je bivši predsednik iste-grobar?

  • Leskovčanin

    15:44 // 31. 1. 2018.

    I da je jedan čovek/žena ovakvo sahranjen/a bio bi skandal, a kamoli više njih. Naravno u normalnoj, a ne banana državi.

    P.S. Gde su botovi da iskomentarišu kako sve ovo nije istina ili kako je sahranjivanje u ćebetu najbolji način odavanja počasti čoveku?

  • Nislijka

    13:35 // 31. 1. 2018.

    A u vreme kod direktora se to desavalo?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: