Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 18. 11. 2013.

| Društvo

Ugroženo inkluzivno obrazovanje u Vranju

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
vranje-inkluzivno-obrazovanje.jpg
Neredovna i mala primanja uzrok su nezadovoljstva asistenata

Roditelji dece sa posebnim potrebama zatražili su pomoć lokalne samouprave i Ministarstva prosvete kako bi se u Školi „Radoje Domanović“ i dalje sprovodio inkluzivni program.

Problem je nastao kad su asistenti počeli da daju otkaz jer su nezadovoljni kontinuitetom isplate honorara koji iznosi 10.000 dinara mesečno.

Danijela Đorđević, psiholog u ovoj Školi, kaže za Južne vesti da su prosvetni radnici, isto kao i roditelji, zadovoljni radom asistenata i da svi treba da nađu neko zajedničko rešenje kako bi deca nastavila sa sticanjem obrazovanja, a asistenti bili zadovoljni.

Međutim, čini se da problem nije jednostavno rešiti jer pedagoške asistente treba da zaposli Ministarstvo, a Branislav Stojančić, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, napominje da je angažovanje ovih ljudi samo dobra volja lokalne samouprave i iz tog razloga su oni primali po 10.000 dinara kao jednokratnu socijalnu pomoć.

Roditelji 13 deteta su se udružili i odlučili da se izbore za obrazovanje svoje dece, koje im je zakonom zagarantovano. Sa druge strane, oni su suočeni i sa problemom da njihova deca, od kako su neki asistenti otišli, ne žele da idu u školu.

- Moja ćerka već četiri godine ide u školu, mi sami nismo mogli da joj pomognemo i beskrajno smo zahvalni asistentu koji je radio sa njom. Od kako asistenti ne rade, ja ne mogu da nateram dete da dođe u školu - kaže Goran Marković, jedan od roditelja.

Od 13 asistenata sada u ovoj školi radi 8, međutim i oni su sve bliže odluci da odu. Asistenti koji su učitelji po obrazovanju kažu da im je bilo teško da odu jer su se vezali za decu, ali sa druge strane ne mogu više da volontiraju. Prosvetni radnici kojima su asistenti pomagali u radu kažu da im je neophodna pomoć asistenata jer ne mogu deci koja su deo inkluzivnog programa posvetiti dovoljno pažnje.

Roditelji kažu da uglavnom nailaze na zatvorena vrata, ali su na sastanku koji je održan u prostorijama Škole doneli odluku da istraju u svojoj borbi, pa i ako treba, da radikalizuju proteste.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: