Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 21. 5. 2009.

| Društvo

Uhapšen direktor "ŠIK Kopaonik" iz Kuršumlije

Autor:B.R.Izvor:Dnevne novine Press
ilustracija

Kuršumlijska policija (juče, 20. 05. 2009.) uhapsila je Slavišu Ristića (59) iz Kuršumlije, direktora i većinskog vlasnika Drvne industrije „ŠIK Kopaonik“ jer je utvrđeno da je oštetio preduzeće i državu za najmanje 21 milion dinara. Ristiću je zbog više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i ugrožavanja naplate poreza određen pritvor do 30 dana. Policija je podnela krivične prijave i protiv još tri lica za koja se sumnja da su saizvršioci. To su : Zvezdan Čolović iz Kuršumlije, finansijski direktor „Kopaonika“ , Dragan Spasojević iz Kuršumlije, direktor pogona „Lesonit- Kopaonik“ i Milutin Stevanović iz Topole, direktor preduzeća „ Inter kont komerc“ . – U više navrata Ristić je u periodu od 2004. do 2009. godine nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora sa Agencijom za privatizaciju, napisao više fiktivnih ugovora vrednosti preko 18, 2 miliona dinara i knjižio ih kao investiciona ulaganja, a u stvari radilo se o dugovanjima preduzeća. Na ime dokapitalizacije uneo je u preduzeće mašine vredne 100. 000 evra, pa ih prodao za 6. 500 evra i novac prisvojio. Prodavao je sredstva preduzeća i pored zabrane otuđenja i otetio državu za 2, 5 miliona dinara – navodi se u saopštenju policije.

Možda se nikada ne bi otkrilo stvarno stanje u nekada najjačoj fabrici u Kuršumliji koja je upošljavala oko 2. 000 radnika da mali akcionari i zaposleni nisu krajem februara ove godine krenuli u proteste i zahtevali od Agencije za privatizaciju i države da ispita poslovanje direktora i većinskog vlasnika. Posle višenedeljnih protesta, blokade fabrike, proterivanja Ristića iz nje, okupljanja u centru Kuršumlije, polovinom marta raskinut je kupoprodajni ugovor, kojim je krajem 2003. godine za 270. 000 dolara Ristić i konzorcijum pravnih i fizičkih lica kupio „Kopaonik“. Tada je i klupko počelo da se odmotava i ispituje poslovanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: