Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:59, 28. 3. 2021.

| Društvo

Ujedinjeni protiv kovida kritikuju vakcinisanje stranaca u Srbiji i ukazuju na moguće posledice

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
gužva
Ovako je bilo danas ispred hale "Čair"; foto: M. M.

Drugi dan je kako se građani iz regiona vakcinišu u Srbiji, a na tu odluku vlasti reagovalo je udruženje Ujedinjeni protiv kovida, iz kojeg pitaju da li je pravno regulisan ulazak državljana iz susednih zemalja i ukazuju da zbog velikih gužvi i nepoštovanja epidemioloških mera može doći do širenja virusa. Kako navode u saopštenju, nadležnima treba da bude prioritet organizovna kampanja za vakcinaciju svog stanovništva.

Danas su u Nišu, kao i u Beogradu gde se vakcinišu građani iz susednih država, bile velike gužve ispred vakcinalnih punktova, pa iz Udruženja kritikuju što, kako su napisali u saopštenju, vlast poziva, dopušta i ohrabruje strane državljane da se odazovu vakcinaciji u Srbiji.

Da ne ulazimo u nabrajanje očiglednih pravnih i medicinskih konsekvenci nastale situacije, ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se danas dešava bilo šta slično. Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva – piše u saopštenju.

Zbog velikog broja građana iz drugih država za koje su otvoreni vakcinalni punktovi, pitaju da li je način njihove vakcinacije pravno regulisan i ako jeste, dodaju, da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemju.

U smislu zahteva da strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe, da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? – pitaju iz Udruženja.

Pitanje koje postavljaju članovima Kriznog štaba, a posebno medicinskom delu, jeste da li znaju kakve sve posledice mogu nastupiti po zdravstveni sistem, ali i po sve građane Republike Srbije usled ovakvih, kako pišu, neodgovornih postupanja.

Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedeljema, a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas leče (sa velikom verovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)? Hoće li se za par nedelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario? – dodaju iz Udruženja.

Poručuju da će biti sasvim neodgovorno i nestručno, ukoliko nakon trenutne situacije, članovi Kriznog štaba predlože popuštanje mera za narednu nedelju.

Podsetimo, u Nišu je danas bila velika gužva ispred hale "Čair", a za vakcinu su došli i građani Severne Makedonije koji nisu imali zakazan termin.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    02:45 // 30. 3. 2021.

    E ne kazu dzaba sto juznije to tuznije,a ja bi rekao i zalosnije, primitivnije,neobrazovanije i zlobnije.Najgori smo u celoj Srbiji a da toga nismo ni svesni!Sram vas bilo!Ne cujem ni BG ni NS da kukaju kao mi Nislije u vezi iste stvari.Ima vakcina na bacanje a vi kukate.E mukice jadne umesto da ljudima ponudimo domacinski pogacu i so mi ih kunemo. Grozni i zalosni smo. Bruka nevidjena za Nislije!

  • mirjana

    14:28 // 29. 3. 2021.

    Pa bolje da prime da se nebace

  • Dejan Jovanovic

    14:28 // 29. 3. 2021.

    Vlasnici lokala kafica,kafana sta kazete na ove guzve i ovakvo trosenje para od poreza a vi i dalje cutite i ne radite i sami pokrivajte minus i ne bu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: