Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 25. 1. 2022.

| Društvo

Ukinut železnički saobraćaj iz Niša ka Prokuplju i Kuršumliji, prvi put od uspostavljanja 1925. godine

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pruga
Od Nove godine ukinuti vozovi iz Niša do Kuršumlije; Foto: Lj. M.

Česta obustava zbog rekonstrukcija i problemi u infrastrukturi godinama unazad, samo su neki od razloga zašto je od ove godine u voznom redu definitivno ukinut putnički voz od Niša ka Prokuplju, Kuršumliji i Merdaru. Iz Železnice Srbije duže od mesec dana ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti, a ranije je rečeno da se saobraćaj na toj relaciji ne odvija zbog radova na pruzi od Niša ka Doljevcu, koji će, kako saznajemo, trajati još 2 godine.

Najava ukidanja 88 kilometara železničkog saobraćaja na relaciji Doljevac - Merdare koji povezuje Nišavski i Toplički okrug pokušana je 2016. godine, ali je tada na sastanku predsednika svih topličkih opština zauzet stav da bi to bilo, kako je rečeno, pogubno za Toplicu i "nož u leđa“ stanovnicima ovog kraja.

Nakon sastanka predstavnika topličkih opština sa nadležnima u Železnicama Srbije, tada se od ukidanja voza odustalo.

Međutim, da železnički saobraćaj u Topličkom okrugu ne funkcioniše duže od mesec dana ovoga puta niko od predsednika opština u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji nije upoznat. pruga Ukinut putnički saobraćaj u Toplici; Foto: Lj. M.

Ja to sada prvi put čujem od vas. Niko me zvanično nije obavestio da će doći do ukidanje voza. To je svakako pogubno za naše ljude koji žive u selima duž pruge na ovoj relaciji - prokomentarisao je Ivan Stanojević, predsednik Opštine Žitorađa.

Da nisu znali da je ukinut voz, potvrdili su i Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja i Vojimir Čarapić, predsednik Opštine Kuršumlija.


Od juna 2020. voz saobraćao samo do Prokuplja, kasne radovi na sanaciji pruge

Od junskih poplava 2020. godine i oštećenja pruge na delu od Prokuplja do Kuršumlije i dalje ka Merdaru, železnički saobraćaj je funkcionisao od Niša samo do Prokuplja.

Iako je više puta najvaljivana sanacija pruge, radovi su počeli tek godinu dana kasnije i do danas nisu završeni.

Inače, radovi na sanaciji povereni su grupi ponuđača u kojoj se nalazi lazarevačka firma Bauvezen koja je uveliko kasnila i sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana u Nišu, gde je ista firma gradila i Studentski dom, kao i Trg u Leskovcu, gde radovi još traju,a gradonačelnik Leskovca najavio je da će podneti ostavku ako ista firma dobije posao rekonstrukcije Bolnice.

Iz Železnice Srbije nisu odgovorili dokle se stiglo sa radovima na popravci pruge od Prokuplja do Merdara koji su započeli sredinom aprila 2021. godine sa rokom završetka od 90 dana. pruga Ukinut putnički saobraćaj u Toplici; Foto: Lj. M.

Infrastruktura železnice je za ovaj posao potpisala ugovor sa izvođačima koje čini grupa ponuđača kompanije Bauvezen iz Lazarevca i Trioprojekt iz Beograda, a vrednost radova je oko 34 miliona dinara – ranije su potvrdili u Infrastrukturi železnice.

Ipak, informacije sa terena govore da ti radovi ni skoro 9 meseci kasnije i nakon probijenih svih rokova, još nisu završeni.


Za građane ukidanje voza pokazuje nebrigu države prema Topličkom okrugu

Žitelji Topličkog okruga smatraju da će ukidanje železnice u Toplici negativno uticati na razvoj čitavog kraja i smanjiti mogućnost meštanima sela koja gravitiraju duž pruge da lako i jeftinije dođu do prevoza.

Železnica kao najjeftiniji vid prevoza je vrlo važna za stanovnike i onako osiromašenih sela u Toplici. Umesto što žele da ukinu saobraćaj, trebalo bi da se razmišlja u pravcu uvođenja novih vozova i voznog reda koji će biti usklađen sa potrebama putnika – tvrde meštani koji su do kraja prošle godine redovno koristili voz.

Poručuju da će ukidanje voza Niš - Merdare doprineti još većem iseljavanju i migraciji stanovništva ovog kraja, a u prokupačkoj železničkoj stanici redovno primaju na desetine poziva građana, sa pitanjem kada će proraditi železnički saobraćaj u Toplici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebojsa

    07:15 // 28. 1. 2022.

    A juče Vučić izjavljuje kako stižemo svuda sa prugama. Ko sad laže?

  • Mikša Canić

    15:03 // 26. 1. 2022.

    Normalno je da se ukine pruga Niš - Kuršumlija. Tenkovi bi se do Prokuplja prebacivali konjima a od Prokuplja na magarcima. Ministar odbrane zna šta radi. Dok mi stignemo sve je potpisano. Lično, koristio sam ,, ruski voz ''. Udobnost, jeftino... Ali, Niš Keksspresu to ne odgovara.

    • Zoran Đokić

      04:18 // 27. 1. 2022.

      Samo da dodam...ako nas ovi iz "naše" južne pokrajine napadnu naša najjača odbrana pored Lazara i Mloiša su put i pruga...dalje noće moci,raspašće se tehnika do dum-dum sitija,a tu je i deponija,pogušiće se od smrada,naše tajno oružje...vidi se odakle nadire neprijatelj iz NSada brzom prugom.. e Sinđeliću Stevo što pogibe junače čekajući ruse..a sad te kinezi hrane oteovom,putin brani...

  • Ivan

    09:34 // 26. 1. 2022.

    Puteva skoro da nemamo,pa kako da obnove prugu?
    Prokuplje Žitni potok,put pred zatvaranje,selo oko Žitnih potoka,gde su kiše odnele put još uvek nisu nasipani?
    21 vek bez puteva u zlatnom dobu i plavom vozu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: