Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 24. 8. 2020.

| Društvo

Ukinuta vanredna situacija u Leskovcu

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
leskovac znak
Nošenje maski u zatvorenom prostoru i dalje obavezno, foto: B. S.

Nakon više od mesec dana od uvođenja, vanredna situacija u Leskovcu je ukinuta jer je, kako je rekao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović, epidemiološka situacija u ovom gradu stabilnija. Ipak, ranije donete mere za sprečavanje širenja virusa korona, poput nošenja maski u zatvorenom prostoru i održavanja distance, ostaju na snazi.

Vanredna situacija uvedena je 13. jula na dve nedelje zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a 2 puta je produžavana. Na predlog Zavoda za javno zdravlje, koji je ocenio da je situacija sa virusom korona u Leskovcu stabilna, vanredna situacija je ukinuta.

Prošlo je ukupno 4 nedelje od uvođenja vanredne situacije i na osnovu svakodnevnog praćenja rezultata, nadležna institucija - Zavod za javno zdravlje, predložilo je da vanredna situacija danas prestane da važi. U poslednja 24 časa stiglo je 99 rezulata i na sreću nijedan naš sugrađanin nije pozitivan. U prethodnih nedelju dana, 3 dana nije bilo nijednog pozitivnog, a ukupno je u poslednjih 7 dana registrovano 6 novoobolelih, što je veliki pomak. Hospitalizovanih je trenutno 19 u Opštoj bolnici i nije bilo smrtnih slučajeva - kaže Cvetanović.

Uvođenje vanredne situacije, dodaje Cvetanović, donelo je očekivane rezultate i zasad je epidemiološka situacija povoljna. Ipak, kako kaže, ona ne treba da pokoleba građane koji i dalje treba da poštuju mere i ne opuštaju se.

Iako je vanredna situacija ukinuta, ranije donete mere, poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom i držanja distance, i dalje su na snazi. Ugostiteljski objekti mogu raditi po principu koji je važio pre uvođenja vanredne situacije, uz obaveznu dezinfekciju prostorija.

U prethodne 2 nedelje epidemiološka situacija u Leskovcu se stabilizovala, kaže v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić, ali je i dalje nesigurna.

Trend pada broja pacijenata na bolničkom lečenju se nastavlja, procenat popunjenosti kapaciteta u kovid bolnici kretao se od 42,3 % do 10 %, a broj pregleda u kovid ambulanti smanjen je za 45,6 % i seroloških testiranja za oko 23%. Od 10. do 23. avgsuta registrovan je samo jedan smrtni ishod od kovida-19, u odnosu na period od 27. jula do 9. avgusta, kada je prijavljeno 6 smrtnih ishoda - kaže Nikolićeva.

Stablizuje se i situacija u Gerontološkom centru, zbog koga je produžena vanredna situacija, a prema rečima Nikolićeve, 75 korisnika i 86 zaposlenih imali su negativan nalaz na kontrolnom testu. Nikolićeva kaže da će u delu ustanove biti uspostavljen redovan režim rada, biće dozvoljene delimične posete, dok će drugi deo i dalje biti u karantinu.

U Leskovcu će biti otvorene i ustanove kulture, uz poštovanje svih mera zaštite. Kako je rečeno na sednici Štaba za vanredne situacije, sada se može okupiti i više od 5 ljudi u zatvorenom prostoru, ali se mera držanja distance mora poštovati.

Podsetimo, vanredna situacija u Leskovcu uvedena je zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a produžena je zbog pojave virusa među korisnicima Ustanove za odrasle i starije.

Prvi slučajevi zaražavanja u Gerontološkom centru zabeleženi su krajem jula, do sada je na bolničkom lečenju bilo 12 korisnika, a petoro je preminulo.

Kako su saopštili iz Ministarstva, virus je u ustanovu unela jedna od zaposlenih koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, a ipak dolazila na posao. Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak i biće podneta krivična prijava zbog osnova sumnja da je dovela u opasnost od zaražavanja zaposlene i korisnike, nesavesnim radom u službi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Trta

    19:53 // 24. 8. 2020.

    Ok, nije više vanredna situacija. Ali veselja nisudfozvoljena - zbog čega onda restorani po Leskovcu objavljuju na društvenim mrežama da kreću svadbe i to sa stotinama gostiju?

  • mali djokica, al tehničar

    19:51 // 24. 8. 2020.

    Ajmo frajle iz opštinu i ostalih JP-a,krenite sa hvaljenjem šefa iz Kembridž(ili već tamo neki koledž),što vam obezbedio tržni centar i ukidanje VS-a.

  • BATA

    17:13 // 24. 8. 2020.

    Ma vazno je,valjda je to svima jasno,da brnjice opstanu,pa distanca.Sto je stvar jasnija oni i dalje sve ludji.Postali su bolji od Vange i Tarabica u proceni kada ce se virus opet pojaviti i po kojoj strani kolovoza i trotoara ce biti opasan a po kojoj mozemo slobodno,pa koje ce uzraste napasti i gomila gluposti.Da ne veruje covek ali zasto to narod prihvata?Da ima necega oni bi prvi pobegli.Laz.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: