Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 11. 2. 2021.

| Društvo

Ukinuta vanredna situacija u Žitorađi, rok za prijavu štete do petka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplava
Ceo sprat poplavljen za 10 minuta; foto: Ivan Antanasković

Štab u Žitorađi ukinuo je posle mesec dana vanrednu situaciju proglašenu 11. januara, nakon obilnih padavina i pojave bujičnih potoka koji su poplavili veliki broj seoskih domaćinstava.

U Opštinskoj upravi u Žitorađi podsećaju da je petak 12. februar poslednji rok za prijavu štete nastale tokom januarskih poplava i ističu da je komisija za procenu, odmah nakon smirivanja situacije i nakon što se voda povukla, izašla na teren, a građani prijavljuju, osim štete u domaćinstvu, i štetu nastalu na poljoprivrednom zemljištu.

Najveća šteta nastala je na stambenim objektima, jer su ljudima poplavljeni podrumi i niži delovi kuće. Pokušavamo da sve obiđemo i nadamo se da će nam i država pomoći oko saniranja posledica nastalih tokom poplava. Komisija je na terenu svakodnevno i očekujemo da naredne nedelje imamo okvirnu procenu štete kako u stambenim jedinicama, tako i na poljoprivrednom zemljištu – kažu u Opštini Žitorađa.

Dan posle Žitorađe, vanrednu situaciju je proglasila Opština Kuršumlija i ona je još uvek na snazi, a tamo je najveći problem struja koju još uvek nemaju pojedini meštani razuđenih planinskih sela.

U ovoj opštini nije bilo velike štete od poplava, ali ledena kiša koja je tokom noći padala, napravila je veliki problem na dalekovodima niskonaponske mreže, zbog čega je u jednom trenutku bez struje ostalo preko 1.000 domaćinstava.

Popravku kvarova je otežalo i polomljeno drveće i bandere, zbog čega su sela u kojima žive mahom staračka domaćinstva bila odsečena od sveta bez puta i struje i po nekoliko dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: