Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 12. 3. 2018.

| Društvo

Ukinuta vanredna situaciju u Doljevcu, 4 kuće oštećene

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
uništena kuća
Jedna kuća skoro potpuno uništena, a 3 su naprsle zbog klizišta; foto: S. Đokić

Procenjuje se da je šteta od poplava u Doljevcu oko 35 miliona dinara, kaže predsednik Opštine Goran Ljubić, a 4 kuće su oštećene, od toga je jedna skoro potpuno uništena zbog klizišta. Više nije na snazi vanredna situacija, a nadležni proveravaju da li se zemljište i dalje kreće.

Nakon nešto više od nedelju dana ukinuta je vanredna situacija u Opštini Doljevac, koja je proglašena zbog izlivanja Toplice.

Evakuisano je 17 ljudi, kojima su kuće ugrožene zbog poplava, pojašnjava Ljubić, a dok se ne utvrdi da li oni mogu da se vrate u svoje domove, najverovatnije će da zakupe neko domaćinstvo u Opštini.

Oko 35 miliona dinara je procenjena šteta, ali to nije najpreciznije. Što se tiče ovih kuća, danas, sutra će da im ide pomoć, negde po domaćinstvu po 1.000 evra, po stotinak hiljada dinara, da se izmeste. Sonde se postavljaju da vidi struka šta radi zemljište, da li mrda ili ne mrda - objašnjava Ljubić.

Ljubić kaže da su 4 kuće u Malošištu oštećene, od toga jedna “katastrofalno”, a 3 su naprsle, ali obećava da će Opština da pomogne svima.

Još nije utvrđeno kolika je šteta na poljoprivrednim zemljištima, ali Ljubić navodi da to uvek bude stotinak hektara kada se izlije Toplica, jer ovo nije prvi put.

Meni je sad manje bila bitna zemlja, bitno mi je da kuće, da ti ljudi imaju gde da žive da ne budu ugroženi, a zemljište ko zemljište voda će da iscuri, nije se ona dugo zadržala - dodaje Ljubić.

Nakon što struka proceni da li ima opasnosti od klizišta, kaže Ljubić, ali i utvrdi da li porodice mogu da se vrate u svoje domove, videće kako će da im pomognu.

Predsednik Opštine Doljevac kaže i da je "oslobođen" auto-put koji je juče bio blokiran, jer se odronilo Orljansko brdo. Saobraćaj se sada odvija normalno, dodaje, jedna traka je prohodna, a na drugoj su putari koji rešavaju problem.

Podsetimo, prošle nedelje je na brdu u doljevačkom selu Malošište proradilo klizište i evakuisano je 12 ljudi, a zatvoren je i most između sela Ćurlina i Perutina. Tada su u Opštini naveli da je 5 kuća oštećeno, a porodice su morale da se isele, jer nije bezbedno za stanovanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: