Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 28. 9. 2020.

| Društvo

Ukinute autobuske linije do Babušnice, nastavnici i đaci u problemu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bonjince škola
Škola ostaje bez nastavnika zbog prevoza; foto: OŠ Mladost

Zbog ukidanja linije Niš ekspresa od Niša do Babušnice nastavnici i đaci iz Niša i Bele Palanke ne mogu da dođu do babušničkih škola gde rade ili pohađaju nastavu, a ovaj problem prvog radnog dana našao se i pred novim načelnikom Nišavskog okruga. Dragan Gejo iz Školske uprave Niša obrazložio je problem novopostavljenom načelniku, od koga je dobio uveravanje da će već sutra da prione na njegovo rešavanje.

Osnovna škola "Mladost“ se nalazi u selu Veliko Bonjince, a da bi dve nastavnice iz Niša došle do ove škole, one su od početka školske godine kretale autobuskom linijom u 5:30 do Babušnice, a odatle besplatnim gradskim prevozom stizale na posao u selu udaljenom 20 km od centra opštine.

Ipak, kako je Niš ekspres ukinuo ovu liniju, one su se našle u problemu kako da dođu na posao, budući da nisu vozači.

Njihov problem je, kako kaže načelnik Dragan Gejo, problem i Školske uprave Niša, jer ne mogu da se prebace da rade u Nišu. Prvog radnog dana on je o tome izvestio novog načelnika Nišavskog okruga Petra Babovića.

Nemamo norme za njih ovde pa rade u Bonjincu. Niš ekspres je ukinuo nekoliko linija ka Babušnici, a ranije i liniju od Niš preko Zaplanja do Bonjinca. Nemam načina da to dve nastavnice proglasim tehnološkim viškom, one imaju punu normu, tako da to i to nisu. Ali ne mogu na posao, nisu vozači. Potpuno smo tu u mat poziciji - objašnjava Gejo.

Kako kaže načelnik Školske uprave Niša, Babušnica je siromašna opština i ne može da organizuje poseban prevoz za njih. babović Problem došao do novog načelnika Nišavskog okruga; foto: A. S.

Vi kao načelnik okruga ako možete da vidite sa načelnicom Pirotskog okruga i mi kao Školska uprava da sednemo da vidimo da li možemo to da rešimo. Ili da idemo kod ministra, pa da nekako druga škola primi te nastavnice, mada je to nemoguće - traži pomoć Gejo.

Da će koliko sutra reagovati, obećava novi načelnik Babović.

Doćićete sutra kod mene, dogovorićeno se u koje vreme. Napravićemo kontakt sa načelnicom iz Pirota, lično je znam, pa da vidim kako to da rešimo - obećava Babović.


"Niš ekspres": Mali broj putnika, neodrživa je linija

Da ukidanje ove linije nije samo problem za nastavnike škole "Mladost", kaže direktorka ove škole Biljana Ignjatović Stevanović, koja je pomoć potražila i od Opštine Babušnica.

Nastavnice se poslednje nedelje snalaze za prevoz, ali to nije trajno rešenje. Niš ekspres nije profesionalno nastupio, on je svoje polaske otkazao na polovini meseca. Mi smo u problemu, ali ne samo mi. Srednja škola u Babušnici ima učenike iz Bele Palanke, mislim da je osmoro, oni takođe ne mogu da dođu u školu - kaže direktorka.

Pored 2 nastavnice, do škole u velikom Bonjicu ne može da dođe još jedan nastavnik iz Bele Palanke, a kako kaže direktorka, iz Niš ekspresa su rekli da nemaju dovoljno putnika i da ne žele da posluju sa gubitkom. ekspres Ukinut polazak rano ujutru; foto: Lj. F.

Mi nikako ne možemo da utičemo na njih, tražimo pomoć i od Opštine Babušnica - kaže direktorka.

Ekonomska računica dovela je do toga da se ova linija ukine, kažu u Niš ekspresu, a Miomir Radovanović, rukovodilac saobraćajnog tržišta, kaže da je više linija ukinuto.

U postojećim okolnostima se održavaju samo 2 polazaka na ovoj relaciji, bila je i treća linija, međutim odziv putnika je bio takav da nije postojala mogućnost da ta linija opstane. Bilo je dobre volje, ali odziv putnika je ispod svakog minimuma. Nekada samo 2 ili 3 putnika. To je nepovoljna situacija za svakog prevoznika - kaže Radovanović.

On dodaje da se linije održavaju i u skladu sa uredbom Vlade, s obzirom da nije moguće zbog aktuelne situacije održati linije u potpunosti.

Nemamo pouzdane parametre, sada deca idu i onlajn, nekim danima su onlajn, nekim u školi, a i časovi su skraćeni. Prilagodili smo se zahtevima škola, ali ima nekih linija koje nisu mogle da opstanu - kaže rukovodilac u Niš ekspresu.

Ipak, ostavlja prostora za rešenje, kaže da postoji mogućnost da neka institucija traži objašnjenje od Niš ekspresa i da zajednički traže rešenje.

Neka su uključe, mi sarađujemo sa svim institucijama. Tražićemo rešenje da bi određene linije opstale. Od početka školske godine nije bilo institucije sa kojom nismo uspeli da nađemo rešenje. Tu smo da rešavamo probleme, ali ako nema putnika ne možemo ekonomski to da izdražimo - objašnjava Radovanović.

Prva institucija od koje se očekuje da se Niš ekspresu obrati je Nišavski upravnik okrug, ako načelnik Babović ispuni obećanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    18:25 // 12. 10. 2020.

    Ne postoji prevoz ni za učenike,na nekim relacijama pa nikoga nije briga.

  • Limun

    16:15 // 12. 10. 2020.

    Svi pljuju ameriku zbog njene tzv demokratije ali americki skolski sistem funkcionise besprekorno kao i besplatni autobuski transport djaka na celoj teritoriji SAD-a.

  • Sinovac

    10:59 // 29. 9. 2020.

    Krajnje je vreme da neki normalan prevoznik uđe na teritoriju Niša i ugasi sve linije Niš ekspresa. Ni za jednu okolnu opštinu ne postoji više polazak posle 20:00, što znači da radnici koji rade 2. smenu nemaju nikakvu mogućnost prevoza. Poslednji polazak iz opštine Gadžin Han je pre 18:00, a samo opštine koje se nalaze na magistarlnim pravcima imaju blagodet da im je poslednji polazak u 20:00.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: