Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 20. 1. 2014.

| Društvo

Ukinuti nezakonito ovlašćenje gradonačelniku Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gk
Prekobrojnih ima i u Gradskoj kući, arhivska fotografija

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) pozvao je Gradsko veće, gradske uprave i službe da u najkraćem roku ukinu nezakonito ovlašćenje gradonačelniku da daje saglasnost na nova zapošljavanja.

Ovaj poziv se odnosi i na ukidanje ovog ovlašćenja predsednicima svih 5 niških opština. Povod za ovakvu reakciju LAF-a je poslednji izveštaj Upravne inspekcije, u kojem su navedene brojne nepravilnosti u radu lokalne samouprave.

Reč je o "saglasnosti" gradonačelnika bez koje nije dozvoljeno da se neko zaposli u bilo kojoj od gradskih uprava.

- Ovakva nezakonitost je utoliko teža jer ne postoji samo u mandatu aktuelne vlasti, već traje duže od decenije, uz povremena obrazloženja da takvo rešenje “sprečava nekontolisano zapošljavanje u lokalnoj administraciji” - stoji u saopštenju LAF-a.

Inače, Upravna inspekcija je oktobra prošle godine jasno ukazala da je ovo “pravo” protivno Zakonu o radnim odnosima u državnim organima i Zakonu o lokalnoj samoupravi, a da se svi Pravilnici u ovom segmentu moraju izmeniti u roku od 30 dana.

Taj rok je istekao, a Pravilnici nisu izmenjeni. Ipak, gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavljuje da će ispoštovati zahteve upravne inspekcije, ali da se neće odreći ovlašćenja po pitanju zapošljavanja.

Takav svoj stav on brani tvrdnjom da njegova saglasnost predstavlja "branu nekontrolisanom i partijskom zapošljavanju".

- Ja ću recimo prilikom davanja saglasnosti voditi računa o stvarnim potrebama i postojanju finansijskih sredstava za svakog novog radnika, a načelnici uprava ili direktori su recimo prema prethodnom iskustvu, postupali drugačije - rekao je Perišić za Danas.

Perišić dodaje da su direktori bili "spremni na partijsko zapošljavanje i na pozivanje na sistematizaciju", po kojoj, kako kaže, uvek može da se zaposli bar još trećina radnika.

- Pošto nameravamo da ispoštujemo mere Upravne inspekcije, naći ćemo zakonit način da ovo ovlašćenje ostane, ako ne kroz formu saglasnosti, onda u formi mišljenja ili na neki drugi način - kaže Perišić.

Međutim, vredi podsetiti da je samo u 2013. godini u gradskoj upravi i upravama 5 niških opština, zaposleno bezmalo 400 ljudi.


Ne zna se kome je gradonačelnik dao saglasnost za zaposlenje

Iz kabineta gradonačelnika Niša Zorana Perišića je saopšteno da oni ne poseduju kopije "saglasnosti" koje je gradonačelnik do sada dao i novinare su uputili na Upravu za građanska stanja i opšte poslove.

Međutim, iz te Uprave su odbili da dostave dokumente, tvrdeći da je reč o "preobimnoj dokumentaciji", a po preporuci šefa kabineta gradonačelnika od novinara tražili da "konkretizuju zahtev i svedu ga na razumnu meru".

- I po mišljenju ove uprave, takođe, bilo bi uputno, s obzirom na veliki broj dokumenata, dogovorom  definisati obim i način uvida u dokumentaciju, u meri da se ostvari svrha traženja informacije - navedeno je u saopštenju.

Zbog ovoga su Južne vesti uputile žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.


Ogromna šteta zbog nekontrolisanog zapošljavanja

LAF ukazuje i na deo izveštaja koji ukazuje i na preveliki broj radnika u lokalnoj administraciji o čemu su Južne vesti već pisale.

Ovo nezavisno telo obaveštava građane da je zbog prekomernog zapošljavanja šteta za budžet Grada Niša dvostruka. Sa jedne strane, na plate prekomerno zaposlenih troši se godišnje između tri i četiri miliona evra.

Sa druge strane, Republika umanjuje transfere sa centralnog nivoa vlasti gradovima i opštinama koji imaju prekomeran broj zaposlenih.

- "Gomilanje" administracije na teret građana je "luksuz" koji ne treba dopustiti - zaključuju u LAF-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MAKS VEBER

    18:09 // 21. 1. 2014.

    Perišić prvo neka otpusti skoro hiljadu ljudi koje je primila ova vlast više nego sve predhodne zajedno(uprava,JKP,JP).Nije samo problem u broju radnika nego u kvalitetu,sve megatrendovci i kursadžije

  • vjuer

    17:08 // 21. 1. 2014.

    Mnogi gradonačelnici u Srbiji su sirovine, a ovaj naš je uz to i sekundarna.

  • peki paki

    16:09 // 21. 1. 2014.

    Epa,drage naše demokrate vi treba da UKINETE vašu stranku jer oni koji su od danas 21.1.2014.god. krenuli punim plućima u Evropu zaslužuju da gospodare-našim političkim nebom do momenta potpuneEVROINT

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: