Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 24. 6. 2018.

| Društvo

"Ulaskom u EU građani će sačuvati identitet, a imaće ravnopravniji tretman"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti

Kada Srbija bude postala deo Evropske unije, što bi moglo da se desi 2025. godine, kada se očekuje prijem novih članica, Srbi neće izgubiti svoj nacionalni identitet niti nasleđe,kaže Marija Marinković iz niškog EU info kutka i napominje da će građani, naprotiv, dobiti ravnopravniji tretman.

Usklađivanje zakona i propisa sa onima koji važe u Evropskoj uniji nije samo puko ispunjavanje uslova koje je nametnuto građanima, već ono što bi trebalo da im donese boljitak. Ulazak u EU bi, objašnjava Marinkovićeva, za građanina značilo da ne mora da traži vezu kod lekara ili u rešavanju administrativnih stvari, kako već decenijama funkcioniše sistem u Srbiji.

Ukoliko nešto treba da završe, da li po pitanju zdravlja, administracije, čega god, da će moći da odu da pokucaju na vrata ili šalter, pribave dokumentaciju i završe u nekom razumnom roku. Neće tražiti komšiju koji radi u sudu, koji radi u Kliničkom centru... na primer, od tih nekih svakodnevnih stvari - rekla je Marinkovićeva.

U prilog tome da Srbija neće izgubiti svoj identitet, dodaje Marinkovićeva, ide i to što EU propagira razumevanje i različitost, što se može najbolje videti i kroz kampanju koju sprovodi ove godine - 2018. je godina kulturnog nasleđa. Raznim akcijama i događajima godina kulturnog nasleđa se obeležva i u Srbiji i Nišu, a građani u EU info kutku mogu da se susretnu sa primerima srpske i evropske baštine, na izložbi koja će biti postavljena do 14. jula.

Recimo, naša baština je i ono slatko kojim poslužimo goste kada nam dođu u kuću. Mnogo je nivoa kroz koje se ogleda kulturno nasleđe i te neke i naše i tuđe specifičnosti sigurno se neće izgubiti, već se trudimo da ih promovišemo kako bismo se svi bolje razumeli - rekla je Marinkovićeva.

O aktivnostima EU info kutka, godini kulturne baštine, evropskim vrednostima i putu Srbije ka EU o kojima je govorila Marinkovićeva, možete pogledati u intervjuu “15 minuta”.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    23:39 // 24. 6. 2018.

    Људи верују у свашта. Много више 'верују' за паре.
    Маријином логиком Норвешка и Швајцарска мора да су огрезле у корупцији...

  • Andrej Mafija

    23:13 // 24. 6. 2018.

    Mene interesuje da li ljudi koji iznose ovakve glupost i lazii zaista veruju u ove obmane ili su placeni da tako govore. Niti ce Srbija uci u narednih 10 godina u uniju niti ce to doneti bilokakav boljitak kao sto ni ulazak u uniju nece doneti nista znacajno lose.

  • Dragan Marković

    23:02 // 24. 6. 2018.

    Госпојице Марија, од почетне заједнице држава Европе, ЕУ се претвирила у творевину забрана: забрањено пушење како на јавним местима тако и у локалима, забрањено звиждукати лепим девојкама на улици, забрањено пећи ракију, забрањено окретати ражањ у свом дворишту, забрањено распалити роштиљ..........докле више, још ће, ако већ и то није, забранити да "пустиш" голуба на улици....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: