Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 20. 4. 2023.

| Društvo

Ulica vojvode Putnika u Nišu još nezavršena i bez upotrebne dozvole, asfalt već propada

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
putnika vojvode 17
Skoro godinu dana od početka radova; foto: JV / Tamara Radovanović

Nepunih šest meseci prošlo je otkako je Ulica vojvode Putnika u Nišu zvanično otvorena za saobraćaj, a vozači već zaobilaze ulegnuća, asfalt je ispucao i šahte su ulegle. Rekonstrukcija nije gotova, nema najavljene biciklističke staze, delovi trotoara su nezavršeni, a nadležni ne preciziraju kada će postavljati završni sloj asfalta koji su obećali za proleće ove godine. Prema podacima sa APR-a, ulica još nema ni upotrebnu dozvolu.

putnika vojvode 3 foto: JV / Tamara Radovanović

“Ulica sve više liči na ono kakva je bila pre radova” - žali se jedan vozač, koji kaže da već mora da pazi da ne ošteti automobil na nekim ulegnućima i izbočinama.

Verujte da se ceo auto zatrese, skoro kao da su postavljeni ležeći policajci. Kružni tok je sav neravan, pešački prelazi neobezbeđeni za ljude, nemaju gde da stanu da pogledaju levo i desno jer fali deo trotoara - navodi Nišlija.

Vojvode Putnika foto: JV / Tamara Radovanović

I građani koji se često voze javnim gradskim prevozom, pošto nekoliko linija prolazi Ulicom vojvode Putnika, kažu da se osećaju nebezbedno kada autobus prolazi kružnim tokom i da vozači maksimalo uspore, ali da se opet vozilo previše “nagne” na jednu stranu.

Iz niške Direkcije za izgradnju oktobra prošle godine naveli su da je završen prvi sloj asfalta i da je ulica zvanično otvorena za saobraćaj, a da će završni sloj i kompletna rekonstrukcija biti završeni na proleće 2023.

putnika vojvode 14 foto: JV / Tamara Radovanović

Proleće je počelo pre mesec dana, ali radova nema, a nema ni zvaničnih informacija o tome kada će se oni nastaviti. Iz Grada ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti, a iz Direkcije za izgradnju kažu da je rok za završetak radova bio 85 dana, ali da je aneksom ugovora iz decembra 2022. produžen na 325 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Inače, izvođač je firma porodice Dragana Ljubića Međarca - Vodogradnja iz Pukovca. Vrednost tog ugovora je 139.241.888 dinara sa PDV-om.

Iz Zavoda za urbanizam navode da za samo izvođenje radova, nadzor, prijavu radova i slično nisu nadležni, ali da su oni izradili su projektnu i tehničku dokumentaciju. Dodaju da se Ulica vojvode Putnika nalazi u dokumentu "Pete izmene i dopune Plana generalne regulacije područja GO Palilula - prva faza". Međutim, na svom zvaničnom kanalu na Jutjubu se nisu pohvalili budućim izgledom ulice, iako je to bila praksa za Trg kralja Milana, park kod Tvrđave, kružni tok kod Dušanove i Ulice Mije Petrovića i druge projekte.

Tehnička dokumentacija izrađena je u potpunosti u skladu sa navedenim planskim dokumentom, u suprotnom, građevinska dozvola ne bi mogla bila izdata - kažu iz Zavoda.

putnika vojvode 6 foto: JV / Tamara Radovanović

Ono što pokazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre jeste da je građevinska dozvola izdata 21. februara prošle godine i da je predračunska vrednost radova bila 102.001.211,87 dinara, što je manje od vrednosti ugovora Direkcije i Vodogradnje.

Navedeno je i da je zahtev za prijavu radova usvojen 7. juna, iako je zvanično obaveštenje da radovi počinju i da se ulica zatvara za saobraćaj objavljeno krajem maja. Lokacijski uslovi takođe su dobijeni još ranije.

putnika vojvode 4 foto: JV / Tamara Radovanović

Međutim, podaci sa APR-a pokazuju da niška Uprava za građevinarstvo još nije ni podnela zahtev za upotrebnu dozvolu, što znači da se ulica uveliko “koristi” bez upotrebne dozvole.

U Rešenju o građevinskoj dozvoli piše da je u planu rekonstrukcija saobraćajnice duge 750 metara, širine kolovoza osam metara sa dve trake od po četiri metra, ali i da su predviđena dva kružna toka. Ulica je do sada dobila samo jedan, kod OŠ “Kralj Petar Prvi”.

Biciklistička staza se ne pominje u Rešenju, iako se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski hvalila da će je biti, ali i da će biti izgrađena dva kružna toka.

putnika vojvode 2 foto: JV / Tamara Radovanović

Inače, nisu završeni ni trotoari, pa pešaci i dalje moraju da gaze blato i prašinu, ali i da pažljivo zaobilaze šut i izdignute šahte. Nije uređeno ni autobusko stajalište, pa zbog visokog ivičnjaka majke s kolicima često čekaju autobus na kolovozu. Stare svetiljke još nisu izmeštene, kablovi vise i na dohvat su ruke, iako ulicom prolazi dosta đaka. Tu su i još neupotrebljene betonske ploče i ivičnjaci.

Podsetimo, nije prošlo ni mesec dana od otvaranja ulice za saobraćaj kada je tamo bilo neophodno prvo “krpljenje”, pošto je zbog kiše ispala šahta i ulegao asfalt.

putnika vojvode 7 foto: JV / Tamara Radovanović

Rekonstrukcija je počela 30. maja 2022. i ispratili su je višenedeljni zastoji u radovima zbog izmeštanja trafo-stanice, optužbe gradonačelnice da žitelji kradu građevinsku tablu i gorivo iz mašina, preopterećenost Ulice Dimitrija Tucovića, gde su bili preusmereni i autobusi, kao i protesti stanara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja Milosavljević

    12:45 // 6. 6. 2023.

    Sramota!

  • Milos Ristic

    20:43 // 22. 4. 2023.

    Kad oni to budu zavrsili ja cu vec uveliko da budem u dalekoj Australiji.

    Zivot je nepredvidiv, a kod nas sve ofrlje nazalost.

  • radivoje milenković

    12:47 // 22. 4. 2023.

    Petar SNS - "Pismenost danas je podrazumeva samo prepoznavanje slova i umeće pisanja i čitanja, već i poznavanje osnovnih pravopisnih i gramatičkih pravila maternjeg jezika, uzimajući u obzir oba pisma"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: