Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 25. 7. 2014.

| Društvo

Ulice kod Banovine očišćene od kasetnih bombi

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
razminiranje
Razminiranje trajalo 4 dana (foto: mic.org.rs)

Danas je završeno razminiranje Šumatovačke i ulice Anete Andrejević, koje su očišćene od ostataka kasetne municije i, prema rečima nadležnih, mogu se smatrati bezbednim za građane.

U prethodna 4 dana demineri su pregledali 815 kvadratnih metara područja, na kome je u bombardovanju Niša 7. maja 1999. poginulo 15, a povređeno 18 civila. Tokom čišćenja terena nije pronađena nijedna neeksplodirana kasetna bomba, ali jesu nađeni ostaci već eksplodiranih koje su bezbedne, što, prema rečima Branislava Jovanovića, direktora Republičkog centra za razminiranje, znači da je posao dobro odrađen. Razminiranje Nadležni kažu da su Ulica Anete Andrejević i Šumatovačka sada bezbedne.

- Posao na terenu je gotov, a do kraja dana očekujemo da bude završena dokumentacija kojom će grad Niš dobiti uverenje da je površina čista. Ima još površina koje treba pregledati i razminirati, to je, između ostalog, područje oko aerodroma, a u pripremi je projekat za teritoriju Popovca, za koji očekujemo da će uskoro biti realizovan – navodi Jovanović.

Jovanović je rekao da je na teritoriji Niša ima još 600.000 m² sumnjive površine i oko 300.000 m² površine koji je proglašena rizičnom, dok je na teritoriji cele Srbije čak 10 miliona kvadratnih metara još uvek „zagađeno minama i kasetnom municijom“.

Akciju razminiranja izveli su stručnjaci iz Republičkog centra za razminiranje i ruske državne agencije „Emerkom“.

Potrebno dosta novca za razminiranje

Kao jedan od najvećih problema zbog kojih je razminiranje otežano, nadležni ističu nedostatak finansijskih sredstava. Jovanović objašnjava da se prosečna cena razminiranja kreće od 0.8 do 1.2 evra po metru kvadratnom, ali da, u zavisnosti od lokacije, cena može biti i veća.

Žarko Ranković, gradski većnik, navodi da treba izvršiti deminiranje još nekih lokacija, među kojima i Čamurlijski put, ali da Grad Niš ne može sam to da organizuje, jer su potrebna ogromna finansijska sredstva, pa je neophodno tražiti donatore.

Finansijski problemi bi mogli biti rešeni potpisivanjem međunarodne Konvencije o zabrani kasetne municije koju Srbija, jedina u regionu, još nije potpisala, ukazuje Slađan Vučković, koji je pri razminiranju ostao bez obe ruke.

- Ako bi Srbija potpisala tu Konvenciju, onda bi bogatije zemlje pomagale da se teren što pre očisti i da u Srbiji više ne bude kasetnih i nagaznih mina, jer nikada ništa nije skuplje od ljudskog života – navodi Vučković, koji je i aktivista udruženja „Akcija i pomoć“, koje se zalaže za potpisivanje i ratifikaciju ove Konvencije.

Vučković je u više navrata podsećao da od države nikada nije stigao zvaničan odgovor zašto ova konvencija do sada nije potpisana. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    09:06 // 26. 7. 2014.

    sramota prema ziteljima ulica oko banovine,koji su tragicno izgubili svoje najmilije ukucane,prilikom zasipanja kasetnim bombama.oziljci na kucama,pokazuju kakvi su zlocinci nato piloti,a ne kaznjeni!

  • Milan

    23:20 // 25. 7. 2014.

    Hahaha. Po ovome što rekoše, ispade da su za ovu akciju izdvojili oko 1000e. Dobro, za 15 godina Vlada se setila da izdvoji malo od svog džeparca za kafenisanje. I to je nešto. PU!!

  • Bane

    20:43 // 25. 7. 2014.

    Pa da li su zivoti ovih iz vlade toliko vazniji od zivota ljudi koji tu zive 15 godina pa da se sad ciste bombe kad ovi dolaze na sednicu.Sramota.Sad ima para a 15 godina ih nema.Oni su bitni zar ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: