Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:42, 30. 11. 2017.

| Društvo

Ulična akcija za borbu protiv side i ove godine u centru Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
HIV
Ulična akcija i debata na Svetski dan borbe protiv side; foto: Flickr/Amanda Richards

Omladina “JAZAS” će i ovog 1. decembra organizovati uličnu akciju u Obrenovićevoj ulici u Nišu, kod Telenora, a volonteri će razgovarati sa prolaznicima od 12 sati i informisati ih o HIV-u. Imaće i debatu od 14 sati u “Media centru”, na koju pozivaju građane da im se pridruže.

Cilj ove omladinske organizacije, koja godinama obeležava Svetski dan borbe protiv side je, kažu, da se smanji broj obolelih od HIV-a, ali i da se suzbije diskriminacija prema onima koji žive sa ovom bolešću.

Akcija koja će se održati kod Kalče je otvorena za sve prolaznike i planirano je se naši volonteri druže i informišu ih o ovoj važnoj temi. Uličnu akciju sprovešćemo u saradnji sa Studentskom unijom Medicinskog fakulteta i Asocijacijom studenata farmacije (NiPSA) - dodaju.

Oni su i ove godine u okviru projekta “Zdravlje je bezbednost” napravili trening za vršnjačke edukatore, a polaznici iz 4 niške srednje škole - „Svetozar Marković“, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Ekonomska škola i Gimnazija „9.maj“ su naučili više o HIV infekciji.

25 polaznika osposobljeno je za rad sa vršnjacima. Pored trenera iz Omladine “JAZAS”, sa polaznicima treninga radili su i doktori iz Instituta za Javno zdravlje, studenti Medicinskog fakulteta iz Studentske Unije, kao i članovi UG “Sunce” - kažu u “JAZAS”-u.

Osim ove omladinske organizacije koja je poznata po akcijama na Svetski dan borbe protiv side, ovaj dan obeležiće i učenici Gimnazije “Svetozar Marković” i Medicinske škole “Dr. Milenko Hadžić”, od 13 do 15 sati u Dečijem kulturnom centru.

Događaj je humanitarnog karaktera, a obuhvatiće vršnjačko-edukativni deo, zajedno sa teatralnim nastupom u kome će ucestvovati učenici Gimnazije i Medicinske škole. Nakon toga biće muzički nastup - kažu srednjoškolci.

Podsetimo, prošle godine je na teritoriji nišavskog i topličkog okruga bilo 9 novoinficiranih HIV virusom, od toga 6 muškog, a 3 ženskog pola, dok je dvoje zaraženo "transmisijom s majke na dete". U Nišu je od 1987. do prošle godine registrovano 158 HIV pozitivnih, a od toga je 4 puta više muškaraca nego žena. Brojke godinama rastu svuda u svetu, prema podacima lekara, a da bi se situacija promenila potrebno je da se smanji stigmatizacija i diskriminacija, jer su to ljudima barijere da se testiraju ili odu na savetovanje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Trička

    05:54 // 1. 12. 2017.

    Ako i treba,treba narod da se edukuje.Svake godine se toliko prica i opet mnogo obolelih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: