Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 11. 10. 2020.

| Društvo

Uličnom akcijom Vranjanci obeležavaju Međunarodni dan devojčica

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
ruke
Međunarodni dan devojčica obeležava se i u Vranju, Ilustracija, foto: J.V/B. A.

Sa ciljem da informišu ljude i povećaju svest o neravnopravnosti sa kojom se devojčice suočavaju samo zato što su - devojčice, iz Odbora za ljudska prava Vranje i aktivistkinje SOS Kutka za devojke iz tog grada obeležiće sa sugrađanima Međunarodni dan devojčica. Program je u nedelju. 11. oktobra i počinje u 18 sati na šetalištu u centru Vranja.

Akciju prati i igra sa prolaznicima “Spusti prst ako...” za koju organizatori kažu da će doprineti da se ostvari cilj obeležavanja praznika.

Na primer jedno pitanje biće “Spusti prst ako te je strah da šetaš sam/a noću”, a iskustvo nas navodi da se većina devojaka plaši ovakve šetnje, ali ne i dečaci. Cilj nam je da ukažemo na rodnu ne(ravnopravnost) u našem društvu i da se za poboljšanje položaja devojčica u društvu borimo svi - navode u saopštenju.

Da su devojčice izložene mnogim nejednakostima širom sveta, da problemi sa kojima se one suočavaju postaju “nevidljivi” i da mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju devojke, ukazuju iz Odbora.

Više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju, globalno, svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine, mnoge devojke su izložene seksualnom nasilju, a počinioci često nisu kažnjeni. Istraživanja na svetskom nivou, pokazuju i da je četvrtina devojčica žrtva nekog oblika fizičkog zlostavljanja, oko 70 miliona, prijavljuje zlostavljanje u uzrastu već od 15 godina - objašnjavaju iz Odbora.

Rodna analiza za Srbiju, kako dalje navode, pokazuje da uprkos napretku „rodne nejednakosti i dalje postoje“, a preko 3.000 devojaka u prethodne četiri godine iz Pčinjskog okruga informisane su i stekle veštine prepoznavanja i zaštite od partnersko-porodičnog nasilja.

Odbor za ljudska prava Vranje pored Programa za devojke, koji je krunisan svetskom nagradom With and For Girls, otvorio je i besplatan SOS telefon 0800 001 017 na koji mogu da se javljaju žene sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja.

Ovu akciju podržala je Fondacija Ana i Vlade Divac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: