Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 8. 3. 2011.

| Društvo

Ulje u jezeru Barje

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Iz Javnog komunalnog preduzeća Vodovod, koje gazduje Vodosistemom Barje, saopštili su da je u veštačkom jezeru utvrđena veća količina ulja od dozvoljene koncentracije.

Direktor Vovodova Zoran Stojanović izjavio je za Južne vesti da se stalno vrše detaljne analize ispravnosti vode u veštačkom jezeru i da je po prvi put uočena veća koncentracija ulja od dozvoljene granice.

Analiza je pokazala da u jezeru ima 0,07 miligrama ulja u jednom litru vode, što je više za 0,06 miligrama od dozvoljene koncentracije.

- Uzorke vode poslali smo na uobičajnu analizu u Zavod za javno zdravlje u Beogradu i narednih dana ćemo dobiti njihove precizne rezultate – kaže Zoran Stojanović.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja dalo je nedavno dozvolu za rad i trebalo je voda sa Vodosistema Barje da bude uključeno u gradsku mrežu do kraja meseca, ali će, sada je izvesno, to biti odloženo sve dok analize vode ne budu pokazale besprekorno stanje u jezeru i celom Vodosistemu Barje.

Sada se pretpostavlja da se velika koncentracija ulja u jezero pojavila posle izlivanja iz nekog elektromotora, ali će odgovor na to pitanje moći definitivno da se saopšti posle detaljne analize rada svih postrojenja.

U ovom trenutku isključuje se mogućnost da je ulje ubačeno u veštaško jezero, jer je taj objekat pod stalanom kontrolom.

Gradnja Vodosistema Barje počela je pre dve i po decenije, a vrednost investicije je oko 80 miliona evra.

Najveći deo sredstava obezbedila je Republika, a ostatak lokalna samoupra kreditima poslovnih banaka i iz budžeta.

Fabrika vode za piće sa Vodosistema Barje ima kapacitet 840 litara vode u sekundi, a deo Vodosistema Barje su akumulaciono jezero i dva velika rezervoara.

- Neprekidno radimo na dezinfekciji cevi u dužini od 17,5 kilometara, koje su dugo stajale, a naša je namera da voda sa Vodositema Barje bude idealnog kvaliteta – kaže Zoran Stojanović.

Pre dvadesetak dana saopšteno je iz JKP Vodovod da je, prema zvaničnim ocenama nadležnih inspekcijskih organa, Vodosistem Barje potpuno zaštićen i voda sa akumulacije je ispravna za korišćenje, a svakoga dana se kontroliše njen sastav i posebne ekipe štite akumulaciju od vandala i ribokradica.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: