Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 16. 9. 2022.

| Društvo

Umesto automobila, na parkingu radionice za decu - počela Evropska nedelja mobilnosti u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Evropska nedelja mobilnosti deca
Kiša nije sprečila decu da crtaju, pišu, glume i razmenjuju knjige; foto: JV / Tamara Radovanović

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se u Nišu od danas do 22. septembra kako bi se poboljšali uslovi za kretanje dece, osoba sa invaliditetom i biciklista u saobraćaju, ali i kako bi se građani podstakli da što manje koriste automobile. Počela je radionicama ispred Dečije biblioteke, gde je na nekoliko sati bio zabranjen parking.

evropska nedelja mobilnosti 12 Evropska nedelja mobilnosti do 22. septembra; foto: JV / Tamara RadovanovićKiša nije sprečila decu da crtaju, pišu, glume i razmenjuju knjige. Umetnici su oslikali deo prostora ispred Dečije biblioteke, a slika “Tok znanja” šalje poruku o važnosti kretanja i učenja.

Prezentovane su i izložbe “Biblioteka kroz vreme” i “Niš na razglednicama”, kao i nagrađeni radovi sa konkursa Dečije biblioteke, čija je tema bila “Dušan Radović”.

Deci je na raspolaganju bio i Bankomat knjiga, gde su i odrasli mogli da izaberu neko delo koje su propustili da pročitaju ili kupe. Održana je i radionica animiranog filma, za koju su mališani naročito bili zainteresovani.

evropska nedelja mobilnosti 2 Tema "Bolja povezanost"; foto: JV / Tamara RadovanovićTime je obeležena i 75. godina rada Odeljenja knjige za decu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”, čiji rukovodilac Maja Novaković ističe da će nastaviti da poklanjaju knjige koje su im duplikati.

Mnogo je dece, sada već odraslih ljudi, bilo sa nama tokom ovih 75 godina. 18. septembra 1947. godine Dečija biblioteka je krenula kao Pionirsko odeljenje i evo, danas, sticajem lepih okolnosti, možemo da pomenemo i naš jubilej - navodi Novaković.

Nišlije je i Danijela Vučić iz EU info kutka pozvala da što manje koriste automobile, a što više bicikle i trotinete, kao i da što više idu pešaka, kako bi rasteretili centar grada i očuvali zdravlje.

Ovde imamo i iscrtavanje grafita, gde kroz umetnički izraz želimo da i trajno prenesemo poruke Evropske nedelje mobilnosti. To će doprineti da prilaz Dečijoj biblioteci bude bezbedniji i lepši. Za to su se potrudile umetnice iz Udruženja umetnika “Artef” - poručuje Vučić.

evropska nedelja mobilnosti 3 Dečija biblioteka proslavlja jubilej; foto: JV / Tamara RadovanovićUmesto automobila, na parkingu ispred Dečije biblioteke do 13 sati bili su stolovi za kojima su se deca zabavljala i učila. Glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović najavljuje da će 20. septembra u Prijezdinoj ulici biti održana slična akcija, a da će deo biti trajno zatvoren za parkiranje.

Izvinjavam se svim našim sugrađanima koji su se ovde parkirali i koji su danas i juče imali možda i neprijatnost da moraju da pomere automobile. To je samo deo šire akcije, za koji će oni, nadam se shvatiti koliko je važan - poručuje Obradović.

Dodaje da će poslednjeg dana, 22. septembra, Voždova ulica u Nišu biti zatvorena za saobraćaj od 16 do 20 sati, kao i da će sportska i kulturna udruženja tu imati svoje aktivnosti.

evropska nedelja mobilnosti 6 Interesovanje dece za radionicu crtanog filma; foto: JV / Tamara RadovanovićEvropska nedelja mobilnosti obeležava se od 2002. godine. Ovogodišnja tema je “Bolja povezanost”, a slogan “Krećimo se kvalitetnije!”, što se odnosi na korišćenje raznovrsnijih vidova prevoza.

Kampanja promoviše ekološki čiste načine kretanja, koji ne podrazumevaju fosilna goriva i ne zagađuju životnu sredinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: