Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 18. 7. 2019.

| Društvo

Umesto izvođača, popravku deonice Koridora 10 kod Proseka plaćaju građani

Autor:Ljubomir Filipov, Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
Deo radova platiće poreski obveznici
Deo radova platiće poreski obveznici; foto: I. Ristić

Iako su u Koridorima Srbije pre samo 4 meseca tvrdili da će troškove sanacije dela auto-puta kod niškog sela Prosek, koji je propao i pre otvaranja, snositi izvođač radova, direktor izgradnje ovog preduzeća Aleksandar Senić sada tvrdi da je to “bajata informacija” i da će to - bar delimično - platiti građani. Kolika je cena radova, niko od nadležnih nije precizirao.

Nakon štu su krajem marta 2019. godine radnici grčke firme Terna uklonili nasip i kamenu oblogu, deo puta od Niša ka Pirotu od 167 m ponovo je građen, ali novinari nisu dobili odgovor na pitanje čiji je to propust i čija je odgovornost.

Tvrdnja Koridora da je deo auto-put na deonici Prosek - Bancarevo propao “u toku garantnog roka” i da izvođač grčka Terna ima obavezu da ih otkloni o svom trošku “pala je u vodu”. Naime, Senić kaže da taj deo puta jeste pod garancijom, ali da se garancija ne odnosi na podtlo, koje je navodno bilo problematično.

Te informacije su vam bajate. Oni jesu u garantnom periodu, ali garantuju za radove koje su izveli. Ali oni nisu izveli zamenu podtla. Znači, nasip je sklonjen u potpunosti, onda, ono što nije urađeno u 2014, a to je da se podtlo iskopa, ukloni i to je materijal koji ima adekvatnu nosivost i taj deo koji se odnosi na iskop tog materijala, nasipanje, ugradnju tog materijala i postizanje određenog nivoa zbijenosti to je plaćeno izvođaču jer nije u garantnom roku, jer te radove nije izveo 2014. godine - ističe Senić.

Pored toga što su zamenu podtla platili građani, postoji mogućnost da i ostatak radova - zamenu čitavog nasipa - padne na “breme” poreskih obveznika.

Nadzorni organ će doneti odluku, mi i dalje razjašnjavamo sa izvođačima čija je odgovornost. Geotehnička istraživanja vršena su još 2008. godine i tada je zaključeno da na tom terenu može da se izgradi nasip - kaže Senić.

Podsetimo, na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao i već je bio krpljen. Novinari, kojima su iz Terne inače zabranjivali da fotografišu javni put u izgradnju, tamo su zatekli radnike koji su ispitivali tlo.

U Koridorima Srbije rekli su da su se rupe pojavile još juna 2018. godine, ali da je navodno početkom februara odlučeno da mora da se o trošku izvođača zameni čitava ta deonica dugačka 150 m.

Građevinci koji su želeli da ostanu anonimni smatraju da je za pukotine kriva asfaltna podloga koja je izgrađena od lošeg kamena.

Inače, ovaj deo puta zvanično je završen još 2016. godine, ali njime ne prolaze vozila jer nisu završeni planirani tuneli. Te godine ga je "svečano" obilazio i predsednik, a tada premijer Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Nedaleko odatle, takođe su se pojavile pukotine, a u Koridorima su maja ove godine rekli da bi i tu popravku trebalo da plati Terna.


Ministarka Mihajlović: Mnogo problema sa Koridorom 10

Senić kaže da se i dalje utvrđuje odgovornost Senić kaže da se i dalje utvrđuje odgovornost; foto: Lj. F:Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je bilo puno grešaka i problema u izgradnji celokupnog Koridora 10.

Za nas je veliki nauk izgradnja Koridora 10. Ovo je velika škola koju prolazimo, ali nećemo greške ponoviti. Bilo je puno grešaka u projektima, u nedovoljno istražnim radovi, ko zna koliko puta su neke stvari menjane - kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje da nijedan metar auto-puta neće biti pušten za saobraćaj dok u potpunosti ne bude bezbedan za saobraćaj.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lyche

    08:39 // 21. 7. 2019.

    Kakve budalaštine. Sramota za struku. Umesto da su poštovali mišljenja iskusnih inženjere i radili po pravilima struke, mešali su se neki tamo političari i odlučivali o važnim stvarima.
    Prvilo struke kaže da se ne može krenuti sa nasipom dok pod tlo ne zadovolji stabilnost, koja se ispituje laboratorijski. U slučaju da nezadovoljava radi se zamena pod tla.

  • ja

    17:48 // 19. 7. 2019.

    I vi novinari nas majete i pricate istu priču,nemate ...da istražite ...

  • Snsovac

    11:12 // 19. 7. 2019.

    Glasajte nas opet narode marta sledece godine, obecavamo da ce za tri do tri ipo godina da put bude ko u Svajcarskoj a plate oko 1000 eura neto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: