Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 20. 4. 2022.

| Društvo

Umesto kafića u Tvrđavi prostor za zanatlije, najavljuju iz Grada

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
tvrđava
Nekoliko lokala za zanatlije; Foto: V. K.

Nekoliko lokala u niškoj Tvrđavi dobiće zanatlije koje će tu moći da zarađuju, a ujedno i promovišu svoj zanat, najavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da su radovi na sanaciji zidina pri kraju.

Do sada su lokali koji se nalaze unutar Tvrđave uglavnom služili kao kafići, a da li će te iste dobiti zanatlije ili je reč od potpuno drugim lokalima gradonačelnica nije precizirala.

Nekoliko naših lokala smo opredelili ne za kafiće, već zanatlije koje će imati svoj kutak u samoj Tvrđavi i moći će da privređuju, dakle da rade u tim našim prostorima da prave određene predmete od čije projade žive - rekla je Sotirovski.

Istakla je da će zanatlije moći da promovišu svoj rad, a da će ih Grad uvrstiti u turističku ponudu Niša.

Svako od turista koji dođe u Tvrđavu može da vidi kako se prave pojedini predmeti, kako žive ti stari zanati i dan danas u Nišu - rekla je Sotirovski.

Kako je ranije došlo do urušavanja bedema niške Tvrđave, za šta su iz Zavoda rekli da zaslužno rastinje koje godinama nije čišćeno, gradonačelnica je rekla da je firma kojoj je pripao posao sanacije zidina pri kraju sa radovima.

Podsetimo, i članica Veća zadužena za kulturu Adriana Anastasov ranije je najavila da lokale u delu Tvrđave više neće izdavati kafićima i restoranima, već će to dobiti neka od ustanova kulture. Međutim, nije precizirala da li to znači da će se seliti i već postojeći kafići ili samo oni koji se nalazile odmah ispred platnenog srca Beogradske kapije, a koji više i ne rade.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Srecko Sojic

    09:18 // 21. 4. 2022.

    LELE
    Pa ene beogracki kalemegdan pun zatskih radnji racepise se od posa
    sace turisti nagrnu da vide stolare kako prave drvene kasike
    SNSovska sekta resila da unisti i tvrdjavu valjda po naredjenju vrhovne komande da tvrdjava nebude konkurencija na beogracki kalemegdan nebime cudilo da sveznalice iz grada donesu odluku da sruse tvrdjavu jer zaklanja pogled na beograd

  • Funk

    00:47 // 21. 4. 2022.

    Po prvi put neka smislena promena.Tu bi trebalo da sadrzaj bude u skladu sa istorijskim i etnickim duhom tvrdjave a kome je do kaficarenja,moze da bira, u blizini ih ima sijaset.

  • gaga

    22:42 // 20. 4. 2022.

    tu bi bila prodajna izlozba cveca I originalnih(unikatnih) zanatskih rukotvorina.A od kuce gde su kanc.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: