Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 13. 9. 2012.

| Društvo

Umesto pape u Niš dolazi kardinal?

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
perisic-i-hocevar.JPG
Zoran Perišić i nadbiskup Hočevar

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar naglasio je da Katolička crkva poštuje odluku da nije vreme da se papi uputi poziv za dolazak, ali očekuje da će 2013. na proslavu u Nišu doći kardinal koji će održati veliku misu za sve vernike iz regiona.

Gotovo je izvesno da papa neće doći u Niš na proslavu Milanskog edikta. Prema rečima beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara papa želi da dođe u Srbiju, ali pre svega uvažava situaciju u svakoj zemlji.

- Budući da oni koji su u većini u ovoj zemlji smatraju da još nije došlo vreme, znači neće biti toga poziva, mi prihvatamo tu činjenicu, jer želimo da pokažemo da ukoliko ta poseta ne bi omogućila bolji razvitak zemlje onda se svakako za budućnost treba još bolje pripremiti – rekao je Hočevar.

Hočevar ističe da je car Konstantin u istoriju ubeležen kao onaj koji je dao “slobodu svim verama u znaku krsta” i da je njegova majka u Jerusalimu pronšla Isusov krst. Zbog toga Katolička crkva daje veliki akcenat liku i delu cara Konstantina.

- Zato je jasno da ćemo imati veća hodočašća, da ćemo pozvati i vernike susednih zemalja da dođu da obeležavamo taj praznik. Želja nam je da tu liturgiju vodi papin delegat, jedan od njegovih kardinala. On bi vodio tu svetu misu i blagoslovio krstove za sve naše župske zajednice – rekao je Hočevar.

Nadbiskupa Hočevara u Gradskoj kuću ugostio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić. On je potvrdio da je za 14. septembar sledeće godine planirana proslava velikog katoličkog praznika u Nišu, u sklopu proslave Milanskog edikta.

- Sutra je veliki praznik Katoličke crkve Uspeće Svetog krsta i to će biti jedna od manifestacija koja će naredne godine biti u planu proslave Milanskog edikta. Imaće još par manifestacija koje će takođe biti u programu. Neke od tih manifestacija će privući veliki broj gostiju u naš grad i mi želimo da to bude sa jedne strane dostojanstveno, sa druge strane bezbedno – rekao je Perišić.

Prema nezvaničnim informacijama sledeće godine u ovo vreme katolički praznik Uspeće Svetog krsta trebalo bi da bude obeležen u niškoj hali Čair uz prisustvo velikog broja vernika iz zemlje i regiona, a svetu misu bi trebalo da drži jedan od najbližih papinih saradnika.

Za sada od zvaničnika još uvek nema potvrde ove informacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран

    11:30 // 14. 9. 2012.

    Никакав проблем да дође папа у Ниш.
    Нек сврати пре тога у Јасеновац, и нек се извини за све злочине које су католички свештеници и кардинали учинили над Србима у 20-ом веку и онда је добродошао у Ниш и Србију.

  • vex

    09:42 // 14. 9. 2012.

    Katolicke mise(ceremonije) se odrzavaju dva puta dnevno u svakoj katolickoj crkvi,pa i u ovoj u Nisu...nema potrebe da se iko pita zbog toga. Na proslavu sledece godine treba pozvati poglavare svih pravoslavnih crkava,a od katolika ko hoce neka dodje,a ko nece,ne mora! To nije praznik ni katolika ni pravoslavaca,ali malo ljudi to kapira

  • Tole

    09:29 // 14. 9. 2012.

    Budimo pozitivni.moj predlog je da se povodom Milanskog edikta organizuje fudbalska utakmica fk radnicki fc milan.bilo bi spektakularno. sva negativna misljenja bi otisla u drugi plan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: