Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 14. 2. 2024.

| Društvo

Umesto parkinga - Nišu obećano novo porodilište "za 22. vek", ali ne i rok

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG_20240214_121920
Novo porodilište umesto parkinga; foto: Ljubica Jocić

Na mestu sadašnjeg parkinga, iza Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, trebalo bi da bude sagrađena nova Ginekološko-akušerska klinika po "principima 21. i 22. veka", najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je obišla prostor i razgovarala sa predstavnicima UKC-a u Nišu. Ona nije želela da priča o detaljima jer ne želi da daje obećanja i da ih ne ispuni, a dodaje da Vlada Srbije treba da odluči da li će radove finansirati Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo za javna ulaganja.

IMG_20240214_121756 Dogovori - Zoran Perišić, v. d. direktora UKC Niš i Danica Grujičić; foto: Ljubica Jocić Nekoliko nedelja nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka zdravlja Danica Grujičić usaglasili da je niško porodilište "užasno" i "jadno" i najave predsednika da će poslati eksperta da proceni da li Nišu treba novo porodilište, održan je sastanak u Univerzitetskom kliničkom centru ovog grada gde je dogovoren plan za izgradnju novog GAK-a. Ministarka Danica Grujičić rekla je da stižu lepe vesti za Niš i jug Srbije.

Upravo smo imali radni sastanak koji je bio plodotvoran. Vezan je za projektovanje nove Ginekološko-akušerske klinike Univerzitetskog centra u Nišu. Nalazimo se na prostoru na kom bi trebalo da bude ta nova zgrada koja bi trebalo da bude napravljena prema najnovijim principima gde bi naše mame koje se ne porađaju u baš najboljim uslovima zaista u rekordnom roku dobiti novi prostor i da će im biti daleko bolje, kao i mojim kolegama, medicinskim sestrama koji rade u toj klinici - rekla je Grujičić.

IMG_20240214_121811 Novo porodilište umesto parkinga; foto: Ljubica Jocić Nova zgrada bi trebalo da bude na mestu sadašnjeg parkinga, između Urgentnog centra i pruge koja prolazi kroz grad.

Važno je da moramo brzo da radimo. Bilo je problema oko projektovanja, projektni zadatak, želja mojih kolega i sestara je da sve to bude po principima 21. i 22. veka i ne želim da govorim unapred kada će to biti gotovo i u kom periodu, ali možda za par meseci ćemo i to moći da kažemo. Očekujemo definitivan projekat, postoji više varijanti po kojim možemo da gradimo te klinike, neki su brži, neki su sporiji. Ići ćemo na najkvalitetnije - dodala je ministarka.

IMG_20240214_121755 Ovde ili tamno? - Zoran Perišić, v. d. direktora UKC Niš i Danica Grujičić; foto: Ljubica Jocić Niško Porodilište staro je više od 50 godina, neke porodilje ga porede sa ratnim bolesničkim sobama, a nadležni već 3 godine uveravaju da je prioritet za rekonstrukciju i daju obećanja koja do danas nisu ispunjena.

Prvo je 2021. godine bila kriva korona, potom pretprošle godine nedostatak para, a ove kao da su zaboravili na to da je i ministarka zdravlja priznala da je "dotrajalo". O detaljima projekta nije želela da priča.

Ne volim da obećavam i da to ne ispunim. Bila sam prošle godine i rekla da je ovde jedno od prvih porodilišta koje mora da se radi upravo zbog toga što ima 4.000 porođaja godišnje. Moramo da pravimo takva zdanja koja možemo brzo da proširujemo, prilagođavamo novim uslovima. Sve ove zgrade, zgrada u kojoj se nalazi, kako god da rekonstruišete, ona ne može da zadovolji standarde 21. i 22. veka. A mi sada treba da mislimo kako će izgledati standardi 22. veka. Standardi se u medicini vrlo brzo menjaju. To moramo da pratimo, ako hoćemo bezbedne porođaje, operacije i lečenje - dodala je.

Ministarstvo zdravlja bi trebalo, prema rečima Danice Grujičić, da finansira izgradnju novog GAK-a.

Mora to da odluči Vlada Srbije. Da li će to biti Ministarstvo za javna ulaganja ili Ministarstvo zdravlja. Ako bude Ministarstvo zdravlja, obećavam, to će onda biti brže. Ministarstvo za javna ulaganja ima sjajnu ekipu, ali moja je želja da ljudi koji su zaduženi budu meni bliže fizički da bismo mogli formalnosti da završimo brže. Poznata sam kao nestrpljiva osoba koja stalno zivka - rekla je Danica Grujičić.

Porodilje u Nišu već godinama žale se na stanje u kome se porodilište nalazi, a njegova rekonstrukcija je najavljivana više puta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina

    21:19 // 14. 2. 2024.

    Ako sam dobro razumela nova GAK bila bi iza hitne pomoći?.Ja sam tako razumela.?To bi bilo ok nemojte da je stavljate na izlazu iz starog dela KC gde je mrtvačnica i patologija to zdrav razum ne može da prihvati i nije etički.Na tom izlazu se pokojnici odvoze.Porodilište do kapele strašno.Hvala na pročitanom komentaru!!!

  • Tajanstveni Alan

    19:00 // 14. 2. 2024.

    Sve je,kad se lazno obecava, po sistemu radikalsko- preletackom, trebalo bi ! Dok se vraca za Beograd, vec kod Jagodine, zaboravi se sta se pricalo,planiralo i obecalo ! A, narod sa pilecim pamcenjem i tako u krug,od mesta do mesta,iz godine u godinu...

  • Knez Selo

    17:38 // 14. 2. 2024.

    Pre ce u Bg nacionalni stadion expo Bg na vodi nego letnjikovac u Nis da se napravi. Dokle god smo u istu drzavu s tim gradom bice nam samk gore..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: