Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:56, 24. 2. 2021.

| Društvo

Umesto privatnim vrtićima Grad Niš će subvencije uplaćivati na račune roditelja

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
vrtic
Novac će sada ići roditeljima, a ne privatnim vrtićima; foto: A. K.

Novac kojim Grad subvencioniše boravak dece za koje nema mesta u državnim vrtićima, više neće biti uplaćivan privatnim vrtićima kakva je bila ustaljena praksa, već će se uplaćivati roditeljima koji će birati vrtić i pravdati taj trošak, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Na taj način funkcioniše sistem i u Beogradu, jer je, kako je rekla, otvaranje privatnih vrtića postao unosan biznis.

Grad Niš, koji daje novac iz budžeta građana, kao i roditelji koji će biti dužni da gradu pravdaju 17.000 dinara, kako je rekla Sotirovski, kontrolisaće privatne vrtiće, pa će sada biti dvostruka kontrola para koji idu ka njima.

Od novina što se tiče subvencija za vrtiće jedino je to što će se sada novac davati roditeljima, a ne privatnim vrtićima. Ono što je bitno je da privatni vrtići ne treba da brinu, oni će biti sada mnogo više kontrolisani nego ranijih godina – rekla je Sotirovski.

Privatne vrtiće su, dodala je, uslovili da nemaju nikakva dugovanja prema Pčelici, a oni će sada funkcionisati po beogradskom modelu. vrtić Broj dece koja čekaju svoja mesta u vrtićima je oko 630; foto: V. M. R.

Jer negde, nažalost, videli smo da je otvarnje privatnih vrtića, izuzetno unosan biznis, da, nažalost, možda nekada roditelji ne razlikuju šta je vrtić, a šta je igraonica, ali tu su naravno da izaberu. Ta odluka je već krenula , s obzirom na to da smo potpisali samo za 2 meseca subvencionisanje sa privatnim vrtićima i tokom godine će se sprovoditi, pa ćemo videti da li je to najbolji način da se na taj način reguliše dece u vrtićima – poručila je ona.

Činjenica je, kako je rekla, da Niš koji je veliki grad nema trenutno dovoljno kapaciteta za veći broj državnih vrtića i za smeštaj većeg broja dece.


Sotirovski: Otvorićemo predškolske grupe u seoskim školama

Broj dece koja čekaju svoja mesta u vrtićima je oko 630, navela je gradonačelnica.

Uspostavili smo red da, ipak, predškolska ustanova mora i da posle izvesnog broja dana čekanja dece na tom spisku da da potvrdu, a ne da izdaje bez ikakvog reda, da li dete čeka ili ne, da mu se izdaje potvrda – rekla je Sotirovski.

153170129_187365106059623_9059246873318077282_n Eksluzivna informacija - otvaranje predškolskih grupa u seoskim školama; foto: T. T. Dodala je da će vrlo brzo otvoriti i određene predškolse grupe u pojedinim seoskim školama jer, kako je rekla, škole imaju mogućnosti i kapaciteta za to.

Interesovanja imaju roditelji, a naravno uveliko se rade i idejna rešenja za izgradnju pojedinih vrtića, jer imamo donatore koji su spremni da daju svoj novac za izgradnju vrtića – poručila je ona.

Podsetimo, od 2016. godine boravak mališana u privatnim vrtićima subvencioniše Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    12:32 // 24. 2. 2021.

    Nikada mi neće biti jasna situacija kada kažu da je dece sve manje a da u vrtićima nema mesta. Stalno se grade novi a i postoji i privatna varijanta. U moje vreme (pre 30 godina), nisu postojali privatni a išli su svi u vrtić (zabavište) i bilo je dosta dece. Gde se dedoše ti vrtići? Usaglasite laži na lokalnom nivou barem...

  • Milan

    11:45 // 24. 2. 2021.

    Odluku je dobra za sve strane. Roditelji da izaberu gde ce platiti za kvalitet. Vrtici da se izbore jos vecim kvalitetom a grad da spreci mesetarenje

  • coa

    11:26 // 24. 2. 2021.

    BRAVO!!!

    Ipak ostaje nejasno, kada imamo ovakvu situaciju sa "manjkom" dece (kako je istakao ministar), kako bi tek bilo da je situacija "normalna" ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: