Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 30. 5. 2018.

| Društvo

Umesto smene zbog korupcije, dekanu DIF-a još jedan mandat

Autor:J. Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
dif-maj2018-foto-jcm
Ceo kolektiv uz dekana, ne prihvata odluku Agencije; foto: JV/J. C. M.

Iako bi po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije aktuelni dekan niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić trebalo da bude razrešen sa te funkcije, Savet Fakulteta ne samo da ga nije smenio, već mu je ukazao poverenje i izabrao ga ponovo za dekana.

Predsednik Saveta Fakulteta Saša Milenković kaže da su jednoglasno odlučili da ne prihvate rešenje Agencije, jer “smatraju da Bratić nije prešao granicu svojeg ovlašćenja koje je imao kao dekan”.

To što je Agencija zaključila da je Bratić kao dekan bio u sukobu interesa jer je sklopio sporazum o saradnji Fakulteta i džudo kluba čiji je osnivač, zaposlio trenera tog kluba kao domara na Fakultetu i nije prijavio moguć sukob interes kada je kao član Senata Univerziteta izabrao svoju ćerku za člana Komiteta za profesionalnu etiku, članovima Saveta nisu bili dovoljni argumenti. 800x600-bratic-printskrin-fakultet-sporta-i-fizickog-vaspitanja Bratić ne da nije izgubio funckciju, već je opet izabran; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Savet je imao sastanak o tom izveštaju i sugestiji Agencije, razmatrali smo sve tačke koje su oni naveli i nakon diskusije i analize svega toga, članovi Saveta su bili mišljenja da nije bilo sukoba interesa. Poštujemo naravno Agenciju za borbu protiv korupcije, ali smatramo da ono što su oni naveli nije prevazilazilo dekanove ingerencije - objašnjava predsednik Saveta Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Milenković kaže da iako je članovima Saveta struka sport, oni imaju “pravo na mišljenje kada su u pitanju neki akti koje im sugeriše Agencija”.

Ovo jeste naša struka, ali smo svesni šta je naš dekan, profesor Bratić, u tom periodu radio. Taj član iz ”Kinezisa” koji radi kod nas jedan je od najboljih radnika u nenastavnom osoblju. Nije u rodbinskim vezama sa dekanom, a to što radi kao trener u klubu “Kinezis” mi smatramo da nije sukob interesa - kaže profesor Milenković.


Treći uzastopni mandat

Milovan Bratić ponovo je izabran za dekana 3. maja na sednici Saveta Fakulteta, a podršku su mu na tajnom glasanju dali svi članovi. Ovo će mu biti treći mandat, koji zvanično počinje 1. oktobra 2018. godine i traje do 30. septembra 2021. godine.

Na Nastavno-naučnom veću sadašnji dekan je dobio 99% glasova, mislim da je samo jedan bio uzdržan. Savet je tu odluku potvrdio jednoglasno. Ceo kolektiv je dao poverenje čoveku za koga smatramo da dobro radi svoj posao - kaže Saša Milenković, predsednik Saveta Fakulteta.

odluka-bratic-dekan Jednoglasno izabran za novi mandat; foto: JVPo Statutu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja dekan se bira bez konkursa na period od 3 godine, a Bratić ovoga puta nije imao protivkandidata.

Predsednik Saveta Fakulteta kaže da je ceo kolektiv znao za preporuku Agencije, da to niko od njih nije skrivao, ali da su imali jedinstveni stav i stali uz sadašnjeg dekana. Ističe da je Fakultet funkcionisao uspešno u proteklih 5 i po godina, koliko je Bratić na poziciji dekana.

Fakultet zauzima jedno od vodećih mesta u Srbiji. Od činjenice da imamo budžet koji je u pozitivu, da imamo relacije sa svim fakultetima sporta u Srbiji i okolini, učesnici smo i Erazmus plus programa. Dobili smo IPA projekat kojim smo obezbedili video-konferencijski sistem, a imamo i akreditovano učenje na daljinu - napominje Milenković.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je smenu dekana Bratića predložila još marta 2017. godine, nakon čega se on žalio. Žalba je usvojena tek delimično, samo u delu koji se odnosi na to što nije tražio saglasnost što se zaposlio kao profesor na Fakultetu sportskih nauka Panevropskog fakulteta "Apeiron" u Banja Luci.

Međutim, doneto je konačno rešenje u kome se traži njegova smena jer je utvrđeno da je bio u sukobu interesa prilikom sklapanja sporazuma Fakulteta i kluba čiji je vlasnik, zapošljavanja trenera tog kluba kao domara na DIF-u i izbora ćerke Anđele Bratić u telo Univerziteta. Utvrdili su i da je prekršio zakon jer nije tražio saglasnost Agencije da bude angažovan kao trener u sportskom udruženju “Kinezis”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LAZNI DRAGAN.

    08:35 // 2. 6. 2018.

    Jel to Prof.Dragan jedan od profesora koji su ostali bez posla.Mislim da je jako ruzno napadati dekana i fakultet.Bratic je kulturan,uspesan i posten.

    • Branka J.

      10:34 // 12. 12. 2018.

      Baš si me donro nasmejao.

  • Aperkat

    22:39 // 31. 5. 2018.

    Ja tebi-ti meni!Kao Oliver Nedeljkovic u "Tesnoj kozi "

  • Vladan

    11:45 // 31. 5. 2018.

    Delim misljenje kolektiva fakulteta. Dekanu sve pohvale, pravi covek na pravom mestu.

    • Branka J.

      10:32 // 12. 12. 2018.

      Hajahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: