Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:00, 29. 6. 2023.

| Društvo

Umesto stare žute kuće na niškom keju biće zgrada, sumnjiv tajming licitacije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
đokić gradnja 1
Prvo lokacijski uslovi, pa pobeda na licitaciji; foto: JV / Tamara Radovanović

Niški kej biće "bogatiji" za još jednu novu zgradu, a "siromašniji" za još jednu staru kuću, epilog je čuvene licitacije gradske imovine, a zgradu će graditi Đokić gradnja za koju odbornik SNS Miloš Banđur tvrdi da je "miljenica gradonačelnice". Bivši zamenik gradonačelnika kaže i da je sva licitacija bila tajnovita i organizovana samo zbog te parcele. Đokić gradnja je već imala prve papire za zgradu 4 meseca pre nego što je kupila zemljište, a sama gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je taj čovek znao da će biti kupac i da je jedino pitanje bila suma.

Na licitaciji na kojoj je Grad Niš prodavao svoje nekretnine u maju, firma Đokić gradnja kupila je staru kuću kod Mosta mladosti, a lokacijske uslove da na toj parceli zida zgradu dobila je više od četiri meseca ranije. Odbornik SNS-a Miloš Banđur veruje da je licitacija održana samo zarad te prodaje i tvrdi da je zaposlenima u Upravi bilo naređeno da o oglasu ne govore nikome. Iz firme su bez komentara, pošto se na telefonske pozive i na mejl ne odgovaraju.

Inače, lokacijski uslovi bi trebalo da sadrže sve urbanističke, tehničke i druge uslove, kao i podatke potrebne za izradu idejnog projekta, za građevinsku dozvolu i za izvođenje radova.

đokić gradnja 5 Zahtev za lokacijske uslove završen 27. decembra; foto: PrintscreenUmesto stare žute kuće od oko 300 kvadrata u Ulici kralja Stefana Prvovenčanog broj 27 uskoro bi mogla da nikne stambeno-poslovna zgrada površine oko 3.170 kvadrata, sa podrumom, prizemljem i pet spratova, sa 29 stanova, tri poslovne jedinice i sa podzemnom garažom.

Investitor bi trebalo da bude firma Đokić gradnja iz Niša, koja je kupila tu kuću na licitaciji održanoj u maloj sali niške Skupštine, po ceni od 163.300 evra. Oglas nije bio objavljen na sajtu Grada, već u dnevnim novinama. Jedina konkurencija Đokić gradnji bio je Zoran Ždraljević.

licitacija 3 Licitacija održana u maloj sali niške Skupštine u maju; foto: JV / Tamara RadovanovićMeđutim, Uprava za građevinarstvo je Đokić gradnji još krajem decembra prošle godine, kada o licitaciji još nije bilo ni reči u javnosti, izdala lokacijske uslove za zidanje zgrade na katastarskoj parceli broj 450, ali i na parceli 448, na kojoj se kuća nalazi.

Prema informacijama Agencije za privredne registre, zahtev za izdavanje lokacijskih uslova firma je podnela 6. decembra i on je usvojen 27. decembra, a licitacija je održana 19. maja.

đokić gradnja 2 Umesto zgrade u planu petospratnica; foto: JV / Tamara RadovanovićOdbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Niša Miloš Banđur na jednoj od sednica rekao je da je za Đokić gradnju čuo najmanje šest meseci pre oglasa za licitaciju, u razgovorima sa zaposlenima u Gradskoj upravi i da mu je rečeno da ona “ima prioritet u poslovima pred Upravom” i da je “miljenik gradonačelnice”.

Zašto je oglas objavljen baš na Veliki četvrtak, poslednji radni dan pred Vaskrs, jer iza toga sledi niz neradnih dana? Zašto je zaposlenima u Upravi naređeno da o oglasu ne govore bilo kome, niti da zainteresovanim strankama pomažu savetima u ispravnom popunjavanju dokumentacije. Ako je cilj javnog nadmetanja veća cena nekretnine, to znači da je gradu u interesu da konkurenata bude što više - kaže Banđur.

Veruje da je čitava licitacija zapravo organizovana da bi se obavila ta prodaja, a da su ostale nekretnine služile da “zamagle priču”.


Sotirovski: Vlasnik je znao da će biti kupac, ali Grad nije

đokić gradnja 3 Kuća trenutno bez prozora i vrata; foto: JV / Tamara RadovanovićNa to što je firma dobila lokacijske uslove mesecima pre pobede na licitaciji, iako je za licitaciju mogao da se prijavi bilo ko, gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže - bila je obaveza da se prođe licitacija i vlasnik je znao da će kupiti kuću, samo je bilo pitanje za koju sumu.

Na pitanje da li je onda i Grad unapred znao ko je kupac, i pre nego što je održana licitacija, odgovara - “Naravno da nije znao, niti može da zna”.

S obzirom na to da postoje u gradu mnoge pozicije gde imamo suvlasničke pozicije, gde smo mi vlasnici kuća, da su pojedini ljudi koji žive u tim kućama vlasnici tih stanova, dakle, ima tri različite forme na terenu, taj čovek je znao da će biti kupac, samo je bilo pitanje za koju će sumu kupiti. On je bio očigledno spreman da ide do kraja, jer je sve vreme držao određenu površinu parcele, čak i kuće koje su se nalazile na toj parceli - objašnjava ona.

Dragana Sotirovski Sotirovski kaže firma znala da će biti kupac, ali Grad nije; foto: JV / Tamara RadovanovićDodaje da je Grad Đokić gradnji smetao godinama i da je ona uvek za to da se reše nerazjašnjene okolnosti sa ljudima koji godinama ne mogu da legalizuju svoje objekte na parcelama jer je Grad suvlasnik ili vlasnik “parčenceta zemlje”.

Inače, rešenje o otuđenju kuće Đokić gradnji objavljeno je 30. maja, a kako je istaknuto u Službenom listu, gradonačelnica treba da u roku od 30 dana od tada potpiše ugovor o otuđenju. đokić gradnja 4 Banđur veruje da je licitacija održana samo zarad te prodaje; foto: JV / Tamara Radovanović

Prema zvaničnim i javno dostupnim podacima, navedena firma osnovana je septembra 2019. godine, nalazi se u Panteleju, a vlasnik je Miodrag Đokić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    14:38 // 1. 7. 2023.

    ...да...а у галерији је парфимерија....парфимерија,
    галерија;галерија...
    парфимерија...нема везе,у нашем граду,тто је свеједно!?

  • Hadži Jelena Vasilijeva

    16:30 // 30. 6. 2023.

    Na kraj sela, žuta kuča, ti-ti-ti, ta-ta-ta,...

  • Bata Niš

    16:02 // 30. 6. 2023.

    SNS iz dana, neprestano, uništava dušu Niša. Uništavaju se stare zgrade, "dograđuje" pozorište(katastrofa). Most kod tvrđave(jedini u svetu) ostavljen bez svetiljki. Noću izgleda kao uklet.
    Na sve što se dešava ćute i gradski arhitekta i, još gore, Arhitektonski fakultet koji bi trebalo da bde nad licem nama dragog grada.

    • Гага

      14:41 // 1. 7. 2023.

      Мост је био осветљен...па су дивљаци покидали каблове...јесу ли пронађени...процесуирани...а нишка полиција...шта ради?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: