Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 12. 1. 2018.

| Društvo

Umetnici i sportisti među izbeglicama u Srbiji čekaju svoju novu šansu

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Izbeglice foto Udruženje BEZ GRANICA
Čekajući neko bolje sutra...; foto: Udruženje "Bez granica"

Da izbeglice koje su poslednjih godina prošle kroz našu zemlju, a neki se još nalaze u centrima na jugu Srbije, nisu samo broj, već ljudi koji iza sebe imaju živote, profesije i karijere, potvrđuje priča jedne volonterke koja je bila u prilici da neke od njih bolje upozna i čuje njihove priče.

Udruženje "Bez granica“ jedno je od brojnih nevladinih organizacija koje rade sa izbeglicama u Centru za prihvat u Preševu, Vranju i Bujanovcu. Specifično za njih je što brojni volonteri iz celog sveta u okviru tog udruženja rade sa izbeglicama.

Diane je jedna od njih, ona je radila sa izbeglicama u Bujanovcu i Preševu kao volonter u školi za strane jezike i svoje utiske pretočila je u priču na društvenim mrežama. Pored brojnih izazova i najrazličitijih ljudskih sudbina, ona je akcenat stavila na ljude koji su zbog izbeglištva morali da stave tačku na svoje karijere, a profesije stave "na čekanje".

Oni su u jednom saglasni - da ne traže bogatstvo, već samo žele da se bave svojim profesijama u bezbednom okruženju – kaže Diane.

Na nju su najveći utisak ostavile 4 osobe sa izuzetnim karijerama koje su ostavili iza sebe, bežeći od ratnih strahota.

Mladi par Sedigheh i Naiem imaju po 29 godina i dolaze iz Irana. Ona je glumica, ali njena strast je crtanje animiranih likova i pisanje scenarija. On je radio kao televizijski prezenter.Sedigheh je jednog dana uhapšena zbog njenih javnih umetničkih aktivnosti i morala je provesti 6 dana u zatvoru gde je bila mučena – priča njihovu priču ova volonterka.

Zatim je tu i gospođa F. koja ne želi da otkrije svoj identitet. Ima 40 godina i iz Avganistana je. Bila je nastavnica fizike 17 godina i vodila teretanu za žene gde je radila kao lični trener. Avganistanska vlada je imala problem sa njenim radom, kao i radom njenog muža koji se bavio uvozom i izvozom. Kao rezultat toga, njihovo dete je kidnapovano i kasnije ubijeno. Porodica nije videla drugi izlaz, pa su napustili zemlju.

Upoznala sam i 36-godišnjeg Saeida koji dolazi iz Irana i iza sebe ima 16 godina profesionalnog bavljenja bodibildingom. Pre 2 godine slavio je zlatnu medalju koju je dobio kao iranski šampion – priča ova devojka.

Diane kaže da bavljenje profesijom za koju ste se opredelili često ne uključuje samo sticanje prihoda, već predstavlja potrebu koja je trenutno uskraćena ljudima u centru.

Na kraju ističe da joj je drago što je deo tima Udruženja "Bez granice“ i što pruža ljudima mogućnost da nauče engleski i nemački i da im šansu da nastave da se u nekoj drugoj zemlji bave svojim poslom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: