Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 23. 10. 2015.

| Društvo

Umetnici naslikali bajkovit mural u niškom vrtiću

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
mural vrtic
Tim mladih umetnika slikao zid vrtića oko 2 nedelje

Junaci bajki i basni od sada krase unutrašnji zid ograde vrtića “Palčić” u Nišu, a maštovit mural oslikao je tim mladih umetnika i akademskih slikara i učesnika u akciji Niš art fondacije.

Na muralu koji se prostire na oko 200 kvadratnih metara umetnici su radili petnaestak dana, a čine ga ilustracije poznatih dečijih priča - “Palčić”, “Tri praseta”, “Pinokio”, “Crvenkapa”, “Cvrčak i mrav”, “Lisica i roda” i “Ružno pače”.

Kroz jedan veseli kolorit imali smo nameru da deca od najranijeg uzrasta razvijaju pozitivan stav prema umetnosti i kulturi. Osim toga, vrtić “Palčić” postoji već 66 godina, a obzirom da godinama unazad ne postoje sredstva za uređenje fasade i dvorišta ovaj projekat će doprineti lepšem izgledu obdaništa i samim tim će biti prijatniji boravak dece u njemu - navode u Niš art fondaciji.

mural-palcic6 "Ružno pače" jedna od ilustracijaU fondaciji ističu da su pre oslikavanja, kako ne bi bilo problema, obezbedili sve potrebne dozvole za korišćenje javne površine, kao i dodatne saglasnosti raznih institucija.

Jedini problem je taj što se Odluka o zauzeću javne površine mora obnavljati na svakih 6 meseci, jer u suprotnom se zid mora vratiti u prvobitno stanje. Ovim apelujemo da grad donese neku odluku, da ovakvi projekti ostanu trajno vlasništvo institucijama kojima je namenjeno, bez dodatnog obnavljanja dozvoli - objašnjavaju u fondaciji.

Likovno rešenje murala uradio je tim mladih umetnika - Nevena Stefanović, Nenad Stamenković, Milan Vukašinović, Dunja Ćirić, Aleksandar Milanović, Ivan Mitić i Milan Dejanović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilić Stevica

    09:20 // 7. 7. 2020.

    Želim da umetnicima ustupim prostor od 17m2 da oslikaju neki mural o svom trošku. Želeo bih neke znamenite ličnosti Srbije ili nešto u duhu pravoslavlja a može i dogovor. Zainteresovani javite se.

  • radomir jovanovic

    14:00 // 12. 7. 2018.

    ovaj pejzaz je preiep , a i mi u ulici radnih brigada imamo zid koji bismo slicno oslikali pa Vas molimo koliko bi kostalo da u nasem naselju u blizini mobilijara oslikali povrsinu od prilike 60 m2. hvala

  • Mumu cow

    15:33 // 28. 10. 2015.

    Neverovatan je ovaj novi trend komentarisanje komentara ili masovno popaljenje . Nism kriticar imam pravo na svoj komentar. Nije se mislilo na falus i kritiku postmoderne niti da bajkovit mural nije prikladan za obdaniste, prikladan je i ako jelep deci to je najbitnije, ali nije prikladno da slikari s diplomom fakulteta umetnosti ne mogu da shvate ni prihvate kritiku da znajuiumeju i bolje od toga

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: