Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:52, 25. 9. 2010.

| Društvo

Umro Tomislav N. Cvetković

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – U Leskovcu je u 78. godini preminuo i sahranjen Tomislav N. Cvetković, književnik, novinar, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta, urednik nedeljnika "Naša reči", časopisa "Našeg stvaranja" i "Pomaka".

O Tomislavu Cvetkoviću, na komemoraciji u Leskovačkom kulturnom centru, besedili su prof. dr Dušan Janjić, profesor i ugledni istoričar književnosti, Verica Batrović-Božović, predsednica Udruženja pisaca Leskova i pesnik Dragan Radović.

Književnik i novinar Cvetković je rođen u 1933. godine u leskovačkom selu Gornje Sinkovce. Posle završene gimnazije u Leskovcu, studirao je u Skoplju i Beogradu, gde završava Filozofski fakultet i Visoku školu političkih nauka.

Cvetković je jedan je od osnivača Udruženja pisaca Leskovca i idejni tvorac časopisa "Pomak". Bio je član Udruženja pisaca Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Cvetković je originalni pesnik, pripovedač, autor dve drame "Aligatori-otužna komedija" i "Vojvoda Nikola Skobaljić" i prvi je posle Drugo svetskog rata dramatizovao kultni roman Bore Stankovića "Nečista krv".

Poznat je i po ideji "besplatnog pozorišta", inicijator i neposredni organizator "Smotre klasika na jugoslovenskoj sceni", "Susret žena pisaca Jugoslavije", "Sabora narodnog stvaralaštva Srbije" i "Konfinovih dana humora".

Dobitnik je Vukove nagrade KPZ Srbije i Oktobarske nagrade Leskovca.

Povodom pola veka stvaralaštva, Cvetković je, između ostalog, besedio o svom stvaralaštvu:

- Još kao student bio sam opčinjen Bretonovom mišlju: "Pobuna je jedini tvorac svetlosti, a ta svetlost može da se spozna samo kroz tri načina: poeziju, slobodu, ljubav". Pesnik je probuđeni deo naroda - on bdi nad bićem svoga naroda, buni se i bodri, napada i brani, sluti damare roda svog i vremena u kome živi. Naravno, reč je o pravom pesniku - umetniku koji politiku poima i kao podsticaj i kao prepreku, umetnik podržava politiku ako je u službi duhovnog stvaralaštva, ili joj prkosi, protivureči ako umetnost, duhovne vrednosti, kulturu u širem smislu, tretira tek pod tačkom razno!

Posmrtni ostaci književnika Tomislava N. Cvetkovića sahranjeni su u njegovom rodnom selu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: