Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 6. 4. 2011.

| Društvo

Uništen grob Učitelja Tase

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Najsvežiji primer zverskog ponašanja na Starom groblju zbio pre nekoliko nedelja na grobu prvog niškog učitelja Anastasija Petrovića, poznatijeg kao Učitelj Tasa.

Stubovi na njegovom spomeniku su nekim oštrim predmetom skroz uništeni da bi se iz njih izvadilo gvožđe koje je verovatno završilo na nekom otpadu.

Opština Palilula i Grad Niš, koji su do sada izgradili istočnu kapiju, najavili su zbog svih skrnavljenja grobova da će uskoro krenuti i u adaptaciju zapadnog dela groblja kako bi se smanjio broj krađa, a da bi se napravio memorijalni park.

Opštinski većnik Boban Mikić kaže da na groblju ima oko 10.000 humki, a da kulturno istorijsku vrednost ima 200 grobova.

Nišlija Zoran Lomanović koji stanuje prekoputa groblja kaže da je lično pozvao policiju kada je izlomljen grob Učitelj Tase.

- Ovde dva puta dnevno šetam psa i gledam kako Romi dolaze i sada lome beton da bi izvukli gvožđe, kradu stubiće kojima su oivičene humke. Od narkomana noću ne može da se živi, a pojedinci iz komšiluka tu bacaju đubre, a psi lutalice ga raznose. Pokradena je grobnica porodice Uzunović. Valjda su tražili zlato, slomljena je grobnica Mite Ristića, osnivača tekstilne industrije “Niteks”, oskrnavljen je grob Todora Milovanovića, prvog niškog gradonačelnika. Strašno! - kaže Lomanović.


Preuređenje Starog groblja

Zbog svih problema na Starom groblju na licu mesta su izašli gradonačelnik Niša i predsednik opštine Palilula, Miloš Simonović i Igor Novaković koji su najavili da će na ovom mestu graditi memorijalni park.

- Završili smo istočnu kapiju, a sada smo za adataciju zapadnog dela izdvojili 13,1 milion dinara. Zanimljivo je da je ograda sa zapadne strane zapravo nekadašnja ograda Narodne banke tako da ćemo sačuvati kovano gvožđe, a obnovićemo dotrajali beton. Staze će biti popločane, a postaviće se nove svetiljke kroz groblje. Jedan deo grobova će morati da se ukloni, a postavićemo i nove svetiljke. Staze će biti popločane kako bi taj memorijalni park služio Nišlijama za šetnju, deci za igru i slično. Predviđeno je da se izgrade nove staze, postavi oko 60 kandelabra, česme i klupice – rekao je Novaković.

Simonović je bio zaprepašćen količinom đubreta koju je video na groblju.

- Tražiću od komunalne inspekcije da prati situaciju na groblju i kazni sve one koji ovde bacaju otpatke. Grad je sada izdvojio novac za restauraciju zapadnog dela groblja - rekao je Simonović. 


Tunel krije tajnu

Lomović kaže da tajnu krije i tunel koji su Nemci iskopali za vreme Drugog svetskog rata koji je dug oko 500 metara. On ističe da je visok dva metra I da bi stručni ljudi trebali da ga ispitaju.


Učitelj Tasa

Anastasije Petrović, učitelj Tasa, rodio se 1824. godine, a umro u Nišu, 13 februara 1894. godine. Čitave tri decenije proveo je kao učitelj i posle oslobođenja ostao još nekoliko godina na tom položaju. Iako je za vreme Turaka bio izložen stalnim šikanima i mnogim proganjanjima, on je korisno poslužio svom narodu i očuvan u najlepšoj uspomeni. Za sada se jedino zna da je Atanasije Petrović bio pisac knjige: „Presad mudrosti ili sobranie poučitelni misli". Po njemu je nazvana i jedna osnovna škola u Nišu.


 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Dacic

    22:32 // 7. 4. 2011.

    Zasto placamo komunalnu policiju? Jeli je ona jos jedan nacin za udomljenje stranackih poslusnika ili ce,vec jednom poceti da sluzi svrsi/
    Nis ima i konjicku policiju,koja bi trebalo da patrolora velikim gradskim sredinama,narocito nocu/Tvrdjava,Cair,Bubnj,Staro groblje...Nigde ne vidim ni pozornike po ulicama i kvartovima.Sta radi niska policija kada nije u strajku ?
    Gead Nis ima preko300000 stanovnika;Neka je samo1% 'Neandertalaca',koji nekaznjeno divljaju,eto nama neprocenjive stete,kako materjalne,tako iduhovne

  • Бане

    15:59 // 7. 4. 2011.

    Наш однос према преминулима и њиховим вечним пребивалиштима довољно говори о нама самима као нацији.Жалосно ,трагично ,срамота

  • Branko

    13:51 // 7. 4. 2011.

    "Ovde dva puta dnevno šetam psa i gledam kako Romi dolaze i sada lome beton da bi izvukli gvožđe, kradu stubiće kojima su oivičene humke"

    Da li je u pitanju nacionalna mržnja prema Sebima (radi se o srpskim spomenicima). Policija treba da obiđe livce i one koje otkupljuju otpad i protiv njih da podnese krivične prijave zato što su oni podstrekači i idejni tvorci ovih krivičnih dela, Romi su ovde samo "zavedeni" i "instrumentalizovani" od strane srbomrzaca (skrnave se srpska groblja i skidaju se oluci sa srpskih pravoslavnih hramova) i prerađivača bronzanih bisti, bakarnih oluka i elekktričnih kablova sa finožilnim bakarnim provodnicima visokog stepena čistoće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: