Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 16. 4. 2024.

| Društvo

Univerzitet u Nišu bira rektora - za sada tri kandidata u izbornoj trci

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
banovina
Uskoro izbori; foto: arhiva JV

Rok da prijave kandidate za izbor rektora koji bi vodio Univerzitet u Nišu od 1. oktobra 2024. do 30. septembra 2027. godine, Naučno-stručno veće Univerziteta i nastavno-naučna veća 14 fakulteta imaju do 22. aprila, a dosad su kandidati Dragan Mančić, aktuelni dekan Elektronskog fakulteta, Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nebojša Ranđelović, redovni profesor Pravnog fakulteta i državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Tri fakulteta su, prema dosadašnjim podacima Južnih vesti, na svojim sednicama, gde su mogli da predlažu sve profesore sa Univerziteta u Nišu, predložila kandidate za izbor novog rektora.

Dragan Mančić Dragan Mančić; foto: Elektronski fakultet Nastavno-naučno veće Elektronskog fakulteta imao je sednicu 11. aprila na kojoj se birao kandidat za izbor rektora Univerziteta i sa 62 glasa izabran je aktuelni dekan ovog fakulteta prof. dr Dragan Mančić.

Njegov protivkandidat je bio prof. dr Jovan Stepanović, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je dobio 25 glasova od 91 člana Veća koji su glasali. Nevažećih listića, prema podacima Komisije, bilo je četiri.

Jovan Stepanović Jovan Stepanović, foto:nat.rs Nastavno-naučno veće Tehnološkog fakulteta iz Leskovca imalo je sednicu 3. aprila i jedan predlog za kandadata - prof. dr Jovana Stepanovića, profesora Tehnološkog fakulteta i prorektora Univerziteta, a nekada člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Glasalo je 39 članova od ukupno 40 članova Nastavno-naučnog veća, a izglasan je predloženi kandidat prof. dr Jovan Stepanović. Od članova koji su glasali, tajnim glasanjem je 33 bilo ZA kandidata, a 6 nevažećih glasačkih listića - kažu sa Tehnološkog fakulteta.

Nebojša Ranđelović Nebojša Ranđelović; foto: Južne vesti Sednicu Nastavno-naučnog veća Pravni fakultet je imao 4. aprila i za kanidata za izbor rektora predložen je prof. dr Nebojša Ranđelović Necer, redovni profesor Pravnog fakulteta i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

On je bio jedini kandidat - potvrdio je dekan ovog fakulteta Nebojša Raičević.

Ranđelović je ranije bio direktor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, narodni poslanik, odbornik u Skupštini Niša i pomoćnik bivšeg gradonačelnika Darka Bulatovića za visoko obrazovanje.

Istaknuti je član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, biran za potpresednika od 2014. godine.


Brojni fakulteti, zasad, bez kandidata

Prema podacima Južnih vesti, zasad, osam fakulteta nisu imali sednice Nastavno-naučnog veća na kojima bi se raspravljalo o kandidatima za izbor rektora.

Sednica Nastavno-naučnog veća Mašinskog fakulteta u Nišu, na kojoj bi se utvrdio predlog za rektora Univerziteta u Nišu za mandatni period 2024-2027. do sada nije održana jer nije stigao predlog niti jednog člana NN Veća. Krajnji rok za predlaganje je 22. april, pa ukoliko bude predloga ka meni, kao predsedniku Veća, do 19. aprila sednica će biti zakazana za 22. april - rekao je dr Goran Janevski, dekan Mašinskog fakulteta.

Filozofski fakultet Nije bilo sednice na Filozoskom fakultetu; foto: Ljubica Jocić Filozofski fakultet do sada nije održao sednicu Nastavno-naučnog veća na kojoj je na dnevnom redu bilo predlaganje kandidata za rektora Univerziteta u Nišu, potvrdili su sa ovog fakulteta, a sličan odgovor je stigao i sa Fakulteta zaštite na radu.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nije predlagao kandidata za rektora Univerziteta u Nišu jer, kako kažu, nije održana sednica Nastavno-naučnog veća na kojoj bi bio predložen kandidat.

Nije održana sednica Nastavno-naučnog veća Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu na kojoj je predlagan kandidat za rektora - rekao je dr Niko Radulović, dekan PMF-a.

GAF, Građevinsko-arhitektonski fakultet Nije bilo sednice ni na GAF-u; foto: Ljubica Jocić Ni Građevinsko-arhitektonski fakultet, kako kažu, nisu imali sednicu.

Nastavno-naučna veća Građevinsko-arhitektonskog fakulteta održavaju se jednom mesečno poslednjeg četvrtka u mesecu (28.03, 25.04, 30.05,...). Iz tog razloga, Građevinsko-arhitektonski fakultet nije imao sednicu sa tačkom dnevnog reda - predlog kandidata za rektora Univerziteta - kažu sa GAF-a.

Ni na Pedagoškom fakultetu u Vranju nije održana sednica Nastavno-naučnog veća sa navedenom tačkom dnevnog reda, a dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu Tadija Đukić kaže da ni ova obrazovna ustanova nema kandidata za rektora.

Bilo je inicijativa za kandidata prof. dr Jovana Stepanovića, ali članovi Veća nisu usvojili za predlog kandidata - rekao je Đukić.

Pitanja su poslata i Medicinskom fakultetu i Fakultetu umetnosti u Nišu, kao i Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, ali odgovori još nisu dostavljeni.


Izbori do 31. maja

Univerzitet u Nišu Univerzitet u Nišu uskoro dobija novog rektora; foto: Ljubica Jocić Do 30. septembra ove godine na funkciji rektora Univerziteta u Nišu je Dragan Antić, koji je 12 godina na tom mestu i kome je to četvrti uzastopni mandat. On nema prava da se ponovo kandiduje za ovo mesto.

Iako u Statutu Univerziteta piše da se rektor bira na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog ponovnog izbora, Antić je mogao da bude izabran treći i četvrti put zaredom jer su se prethodni mandati anulirani stupanjem na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju.

Naučno-stručno veće Univerziteta i nastavno-naučna veća 14 fakulteta imaju rok do 22. aprila za predloge kandidata, a potom kandidati treba 25. i 26. aprila da predaju svoj program rada i daju predlog prorektora.

Sednica Saveta Univerziteta, na kojoj će biti izbran novi rektor, treba da se održi do 31. maja ove godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    14:57 // 18. 4. 2024.

    Ko bi rekao da ima ovoliko intelektualaca u "gradu" Nišu ?

  • Užas

    13:33 // 17. 4. 2024.

    Sve sami botovski komentari, bilo da su za ili protiv.

  • Pera

    10:52 // 17. 4. 2024.

    Dovedite direktora pečemjare iz Obrenovca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: