Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 28. 5. 2021.

| Društvo

Uoči sastanka sa ljudima koji žive bez struje - ili minimalna rata ili dug za čukununuke

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Ranđelovići
Ranđelovići bez struje i nade da će uskoro da upale svetlo;foto:JV

Uoči najavljenog sastanka predstavnika Grada, resornog ministarstva i EPS-a o mogućem rešenju za više od 4. 000 domaćinstava u Nišu kojima porodice žive bez struje, oni koji tako žive godinama kažu da nisu optimisti i da "ne vide svetlo na kraju tunela". To svetlo bi, kaže pravni savetnik Igor Milosavljević, mogla da bude minimalna rata bez obzira na visinu duga i da se stopira kamata, jer kaže da u suprotnom dug za struju neće moći da otplate ni čukununuci.

Sa suprugom i ocem koji boluje od Alchajmerove bolesti već šest godina u Zanatskoj ulici bez struje živi Zoran Ranđelović. Ostali su bez posla i kaže da nemaju odakle da plate, a više ne zna ni koliko. Dugovanje i kamate teško je pratiti.

Poslednji put za struju je bilo više od 400.000 dinara. Strašno je što smo ostali bez posla. Imamo tri ćerke i četvoro unučića, ali nemam gde da ih dovedem jer u mraku čuvamo bolesnog deku kog ne možemo ni da okupamo – kaže Zoran.

Od očeve minimalne penzije uspeli su da plate deo duga za vodu, koja im je takođe bila isključena.

Ni u kući pored ne može da dođe do tople vode ili malo svetla. I njegov brat Goran je bez struje, zbog duga i problema sa plombama.

Ja sam na sudu rekao da sam skinuo plombe jer se zapalilo brojilo i uplašio sam se požara. Ostao sam bez strujomera i plus imam veliki dug- priča Goran koji je takođe bez posla.

Ne negirajući da su dužni, Ranđelovići podsećaju da i država ima neki „dug“ prema njima jer su obojica branila zemlju tokom ratova, a kasnije ostali bez posla.


"Rata ne veća od 500 do 1.000 dinara"

Igor Milosavljević, pravni savetnik Samo minimalna rata može da bude opcija, kaže Milosavljević;foto:privatna arhivaPravni savetnik Igor Milosavljević, koji deset godina besplatno pomaže najugroženijima, kaže da je Niš dolina plača i tuge i ljudi nemaju para. Kao jedino rešenje za one koji žive bez struje i o kome bi nadležni na sastanku trebalo da razgovaraju, navodi minimalne rate uz otplatu redovne potrošnje.

Bez obzira na visinu duga, rata za otplatu ne bi trebalo da bude veća od 500 ili 1000 dinara. Uz otpis kamate i redovno plaćanje novih računa dug bi možda mogao da se ovako otplati kroz nekoliko decenija. U suprotnom, bilo kakve reprograme neće izmiriti ni čukununuci ovih dužnika – navodi Milosavljević.

Podseća da je slične sporazume sa dužnicima pre nekoliko godina sklapalo preduzeće Objedinjena naplata, čime je Grad izašao u susret ljudima i da sada taj primer treba da sledi država.

Iz Centra za zaštitu potrošača Forum Niš apeluju na dužnike da ne sklapaju nikakve sporazume pre saveta sa pravnicima i podsećaju ih da imaju pravo da potraže blanko verziju ugovora.


Imaju presudu, ali struju i dalje nemaju

Da je skidala plombe optužena je i Violeta Stojiljković, koja živi u preostalim barakama Građevinara. Kaže da i pored rešenja Osnovnog suda kojim se odbacuje krivična prijava protiv nje i pored naloga Agencije za energetiku da joj uključe struju, i dalje živi u mraku. Violeta Uz rešenja suda i agencije, nada Violeta se da će uskoro dobiti struju;foto:JV

Građevinar je potvrdio da nisam imala pristup prostoriji gde se nalaze strujomeri. Sve redovno plaćam, uvela sam vodu i podnela zahtev za legalizaciju. Ali, oni traže od mene da priznam da sam skinula plombe, što neću nikako da uradim – navodi Violeta.

Dok očekuje rezultate razgovora Grada i države, Violeta uz sveće i baterije šije razne rukotvorine za koje je osvojila brojne nagrade. Najviše je, kaže, brine što od kada su komšijama izgorele barake nema gde da čuva lekove za supruga, koji je na insulinu.


Tri kategorije problema, čeka se rešenje

Da predstavnici Grada, države i EPS-a pokušaju da nađu neko rešenje za Nišlije, dogovoreno je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prvi sastanak najavljen je za danas u podne, a gradonačelnica Sotirovski kaže da će predočiti sve probleme koji su prijavljeni.

Očekujem da ćemo već u petak imati deo rešenja, ja sam ministarku Zoranu Mihajlović već zamolila da vidimo da li država može da ponudi neku vrstu reprograma. Imamo tri kategorije problema, ljude čiji su strujomeri skinuti, korisnici koji su bili nelegalno priključeni i oni sa velikim dugovanjima - navela je Sotirovski.

Veliki je broj korisnika koji su izmirili dugovanja ali nisu dobili priključak jer čekaju legalizaciju. Svima koji su predali zahtev i čekaju na rešenje a nemaju struju gradonačelnica je poručila da se jave opštinama ili ili Gradskoj kući, kako bi ubrzali proces legalizacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    13:32 // 28. 5. 2021.

    Можда може да им помогне Зоран Живковић . Нисам сигуран али нека покушају . Ако дође на власт можда им отпише дуговања .

    • Čudesni dribling

      14:12 // 28. 5. 2021.

      E, Đuro, šio mi ga Đura, baš!
      Problem je u tome što takvi kao ti ne shvataju pojam solidarnosti oko neke ideje i akcije, ma od koga ona potekla. Da je stado bilo složno i prihvatilo bojkot ali da on bude sveopšti, da vidiš kako bi moglo poštenije. Ovako, stalno ima da grcamo i ostvarujemo neka svoja prava na kašičicu, naročito pod nerazumnom, nekompetentnom i nenarodnom vlašću.

  • miodrag djordjevic

    13:13 // 28. 5. 2021.

    slicnih problema imaju i u drugim gradovima.u EPS u postoje mnoge nepravilnosti koji gradjani ispastaju,

  • šiptarskelopine

    12:39 // 28. 5. 2021.

    Na 80% brojila su njihovi radnici poskidali plombe sa brojila i tako optužili ljude za kradju i neovlašćenu potrošnju struje, pa im tako nakalemili dugove kao procenjenu potrošnju. Isključite struju blizancima czv i part ako smete. Koliko oni duguju za struju, zna li se, ili ste im dug po nalogu pi..ustog izbrisali tj oprostili?Najlopovskija firma u državi smrdiji! Tesla se prevrće u grobu od vas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: