Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 25. 6. 2019.

| Društvo

Upis dece u niške vrtiće - roditelji ogorčeni, u ustanovi zadovoljni

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtić
Mnogo dece ostalo bez mesta u obdaništu; foto: PU "Čika Jova Zmaj"

Ogorčeni i nezadovoljni su roditelji mališana koji ove godine nisu dobili mesto u nekom od 26 niških vrtića - smatraju da kriterijumi nisu ispoštovani i da je veliki broj dece prošao “preko veze”. Ipak, direktorka “Pčelice” Svetlana Mitić kaže da je procedura detaljno ispoštovana i poziva inspekcije da to provere.

Povodom spiskova koji su prošle nedelje objavljeni u niškim vrtićima, mnogo roditelja je nezadovoljno, jer su njihova deca ostala bez mesta u obdaništu. Jedan od roditelja pojašnjava da je dete na listi čekanja od 2016. godine, da su i ona i suprug zaposleni, ali i da njihovo starije dete ide u vrtić, što su neki od kriterijuma, a da se ipak mališan nije upisao. vrtic-foto-vesna-milic Roditelji nezadovoljni izborom; foto: JV

Malopre sam bila do uprave gde su mi rekli da nemam pravo žalbe, već da mogu svojeručno u 3 primerka napisati molbu, koja će biti razmotrena za mesec dana, da u istoj navedem druge vrtiće, ne onaj za koji smo aplicirali još pre 3 godine, već neke druge na drugom kraju grada. Pošto ovo više očigledno nisu prioriteti, zanima me koje uslove treba još da ispunimo da bi naša deca došla na red - pita jedna majka.

Nije mogla da dobije informacije ni na kom mestu je dete sada na listi čekanja, ističe, a saznala je i da niko od nadležnih sa roditeljima ne može da razgovara o tome i da ne mogu da se žale. Majka kaže da je još mnogo nezadovoljnih i ogorčenih roditelja, koji pitaju kako da upišu dete u vrtić ako se kriterijumi ne poštuju?

Da li roditelji treba da daju otkaze jer nemaju vezu ili novac da svoje dete upišu u vrtić? - pitaju roditelji. radna soba vrtić Roditelji kažu da je za upis potrebna "veza"; foto: PU "Pčelica"

I otac mališana koji je dve godine na listi čekanja, a koga su uveravali da je dete 15. na listi i da će sigurno biti primljen, ima sličan utisak. Kaže da su primljena starija deca i ona koja su kraće na listi, ali ne i njegovo dete.

Kako je moguće da budu primljena deca 2018. godište, a moje dete koje je prijavljeno na listi čekanja odmah po rođenju 2017. bude izostavljeno. Takođe sam razmotrio i mogućnost koju su oni ostavili da deca sa posebnim potrebama imaju prednost prilikom prijema, nebitno na dužinu čekanja, ali bi i takvo objašnjenje bilo sumnjivo, jer je nemoguće da 15 primljene dece 2018. godište budu deca sa posebnim potrebama - napominje otac.

Roditelji su, kako kažu, prilično sigurni da u Nišu deca ne mogu da dobiju svoje mesto u obdaništu "bez veze i vezice", a napominju i da proces nije transparentan.


Direktorka "Pčelice": Procedura detaljno ispoštovana

Najvažniji kriterijumi koji "diktiraju" koji mališan će imati prednost za upis su deca iz društveno-osetljive grupe - žrtve nasilja u porodici, ona koja koriste neki oblik socijalne zaštite ili su bez roditeljskog staranja, kao i mališani samohranih roditelja, iz socijalno nestimulativnih sredina, sa smetnjama u psiho-fizičkom razvoju ili iz porodica u kojoj je dete koje je teško obolelo ili ima smetnje u razvoju. Pcelica Direktorka tvrdi da je procedura detaljno ispoštovana; foto: JV/J. A.

Deca teško obolelih roditelja, deca čiji su roditelji ratni vojni invalidi ili imaju status raseljenog lica, deca predložena od strane Centra za socijalni rad, deca iz sredina u kojima je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici, znači četvrto, peto i deca čija su braća ili sestre upisane u istu predškolsku ustanovu. Na kraju su ostala deca - pojašnjava kriterijume direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić.

Direktorka Predškolske ustanove "Pčelica" podseća i da je formirana posebna Komisija koja proverava dokumentaciju i na osnovu prioriteta sastavlja listu. U njoj je jedan od članova pravnik, dodaje, koji vodi računa da sve bude regularno.

Mitićeva tvrdi da se Komisija pridržavala pomenutih kriterijuma i da je tako sastavila spisak primljene dece po objektima. Svetlana Mitić Mitićeva poziva inspekcije da provere regularnost izbora; Foto: Privatna arhiva

Mnogo smo poštovali taj pravilnik i ja bih ovom prilikom pozvala sve nadležne inspekcije da dođu i da provere regularnost upisa dece, ako budu našli bilo kakvu primedbu mi ćemo je naravno ispraviti, jer za to još ima vremena. Ja sam sasvim sigurna da je maksimalno ispoštovan svaki kriterijum i da nije bilo nikakvih neregularnosti prilikom upisa dece u vrtić - ističe Mitićeva.

Ove godine je bilo 805 slobodnih mesta, kaže Mitićeva, a od toga 664 u jaslenim grupama i 141 mesto u predškolskom programu za uzrast od 3 godine do polaska u školu.

Na primedbe roditelja da izbor nije bio transpsrentan, Mitićeva kaže da jeste onoliko koliko je to dozvoljeno, jer roditelji mogu da dobiju samo informacije o svojoj deci.

Dete koje je recimo prvo na listi, a primljeno je neko koje je 15, znači da pripada grupi ove dece koja su na listi prioriteta - dodaje direktorka.

Sigurna je i da je proces izbora dece bio potpuno regularan, a napominje i da je veliki broj dece na listi čekanja i da je samim tim logično da je mnogo onih koji su ostali bez mesta. Najavljuje izgradnju novih, koji bi mogli da reše ove probleme u narednim godinama.

Koliko je sada dece u Nišu na listi čekanja znaće se za nekoliko dana, kada se završi potpisivanje ugovora sa roditeljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    09:30 // 6. 8. 2020.

    Kako da ne, sve se preko veze radi, to mozemo samo da se lazemo ovde....

  • evroskeptik

    22:32 // 26. 6. 2019.

    Новац који је у буџету предвиђен за вртиће треба поделити свим родитељима предшколске деце, а цена вртића треба бити економска, па би онда и приватна лица отварала вртиће за чување деце и било би довољно места за све. Потребно је променити закон.

  • goran

    17:37 // 25. 6. 2019.

    Pre dve godine,jedino preko veze sam upisao dete,nije bilo sanse drugacije.

    • TINTI

      11:33 // 28. 6. 2019.

      Ja ne upisah sto se kaze "ni preko jake veze"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: