Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 5. 6. 2020.

| Društvo

Upisni rok na fakultete niškog Univerziteta počinje 22. juna

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm
U ponudi oko 5.000 mesta na 14 fakulteta; foto: J. C. M.

Univerzitet u Nišu raspisao je konkurs za upis na 14 fakulteta za školsku godinu 2020/2021, a prijavljivanje počinje 22. i traje do 27. juna, dok će prijemni ispiti biti organizaovani od 29. juna do 5. jula.

Na fakultetima niškog Univerziteta ima mesta za 3.200 studenta koji će biti na budžetu, dok će školarinu sami plaćati 1.500 njih. Prijavljivanje kandidata počinje 22. juna, a većina fakulteta će od 15. juna početi i sa elektronskom prijavom. Prema planu, upis će trajati do 17. jula.

Najviše studenata upisuju Ekonomski i Filozofski fakultet, dok najmanje mesta ima na Fakultetu umetnosti - 66 i Poljoprivredni fakultet u Kruševcu - 105.

Kada je reč o školarinama, najviše su na Medicinskom fakultetu i Fakultetu umetnosti - 120.000 dinara, dok najnižu imaju Mašinski i Tehnološki - 45.000. Kao i prethodnih nekoliko godina, svi koji upišu Prirodno-matematički fakultet neće plaćati školarinu, jer su svih 330 slobodnih mesta budžetska, a ista situacija je i na Tehnološkom fakultetu koji upisuje 120 brucoša.

Ekonomski planira da upiše 700 studenata, 330 o trošku države i 370 na samofinansiranju, dok na Filozofskom ima mesta za 640 brucoša - 340 na budžetu i 300 onih koji će plaćati školarinu. Po broju ih sledi Elektronski fakultet koji će upisati 480 brucoša na budžetu i 60 samofinansirajućih, a tu je i Pravni fakultet na osnovne akademske studije prima 400 studenata, a na strukovne njih 150.

Budući studenti Medicine na raspolaganju imaju 496 mesta i to 300 na budžetu i 196 koji će plaćati školarinu. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na konkursu je ponudio 200 mesta za studente koji će biti na budžetu i 160 na samofinansiranju.

Fakultet zaštite na radu upisaće 200 budžetskih i 160 samofinansirajućih brucoša, dok će Mašinski imati 270 slobodnih mesta za one koji neće plaćati, a 70 za one koji će plaćati školarinu. Građevinsko-arhitektonski fakultet imaće 30 mesta manje nego prošle godine, a plan je da upišu 210 budžetskih, a 120 samofinansirajućih studenata.

Pedagoški fakultet u Vranju moći će da primi 260 studenata - 90 na budžetu, a 170 će plaćati studije.

Gotovo svi fakulteti će, pored broja koji je određen za upis na budžet, imati mesta za još po nekoliko studenata Roma i sa invaliditetom.

Tekst konkursa u kome su precizirane informacije o prijemnim ispitima, studijskim grupama i školarinama, zainteresovani mogu videti na sajtu Univerziteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: