Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 22. 3. 2022.

| Društvo

Uplašeni za bezbednost, građani traže ležeće policajce i još semafora za Knjaževačku ulicu u Nišu

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Durlan Tri solitera
Građani kažu da su ovde nezgode svakodnevica; Foto: JV/V. Milić

Sedam saobraćajnih nezgoda dogodilo se od početka godine u Knjaževačkoj ulici u Nišu. Ova ulica je za mnoge jedna od najdužih i najnebezbednijih, upozoravaju građani, jer je opasno prelaziti je, bez obzira da li pešački ima ili nema semafor.

Dobra procena i brzi refleksi sačuvali su Ljudmilu Ristić i njenog sedmogodišnjeg sina kada su pre nekoliko nedelja prelazili na pešačkom kod Pošte u Durlanu. Dok su vozači iz oba pravca usporavali kako bi ih propustili, jer signalizacija nije radila, jedno vozilo je iz bočne ulice uletelo u Knjaževačku velikom brzinom.

Sekunde su nas delile od nesreće, kako sam uspela da dete odbacim iza i da se ja sklonim, ne znam. U tom trenutku samo sam pogledala da li da pretrčimo ili se vratimo nazad, hvala Bogu dragom pa mi je procena bila dobra. On je počeo da koči i zaustavio se par metara dalje – objašnjava Ristićeva.

pesacki Pešački mnogima nije dovoljan razlog da ukoče; Foto: JV/S. M.Iako je zapamtila registraciju, vozač će ipak proći bez kazne jer od šoka i stresa nije pozvala policiju.

Molim nadležne da povećaju sigurnost postavljanjem ležećih policajaca u blizini pešačkih prelaza ili nešto drugo, ne dešavaju se tu prvi put ovakve situacije. Ne smem ni da mislim da je sinoć na našem mestu bila starija osoba ili osoba sa invaliditetom, majka sa bebom u kolicima – ističe Ristićeva.

Prema podacima iz policije, tokom 2021. godine, u Knjaževačkoj ulici evidentirana je 21 saobraćajna nezgoda, što je duplo manje nego u 2020. godini kada su evidentirane 42.

Uprkos stalnim kontrolama saobraćajne policije kako u čitavom gradu, tako i u ovoj ulici vozači, ali i pešaci i dalje krše propise u dovode sebe i druge u opasnost – navode u saopštenju.

Knjaževačka Van pešačkog često pretrčavaju i pešaci; Foto: V. M. R. Pešaci upozoravaju da semafori nisu dovoljni.

Svaki dan posle posla prelazim kod Niteksa, ne znam kako da opišem taj strah. Oni toliko razviju brzinu od početka Jagodin male, da uopšte ne možete da procenite da li da krenete, napred ili nazad i plašite se da li će uspeti da ukoče – objašnjava jedna sugrađanka.

Dodaje da iako su vozači uglavnom ti koji jure, nije zamemarljiv ni broj onih koji pretrčavaju van pešačkog prelaza.


Svaki drugi dan u Srbiji jedan pešak pogine, upozorava stručnak za saobraćaj

Brzina neprilagođena uslovima puta najčešći je razlog nezgode. U proseku, godišnje u Srbiji pogine oko 150 pešaka, dok oko 2.900 bude povređeno.

Ne znam da li ste znali da je sudar vozila koje se kreće brzinom od 40 km/h sa pešakom ekvivalentan padu sa drugog sprata zgrade, sudar pri brzini od 60 km/h padu sa petog sprata zgrade, dok pri sudarnoj brzini od 80 km/h padu sa osmog sprata zgrade – objašnjava master inženjer saobraćaja Igor Velić.

Ističe da je neophodno povećati saobraćajnu kulturu i ozbiljnije shvatiti časove saobraćajnog vaspitanja u školama.

Iako se smatra da za pešačenje nije potrebna bilo kakva obuka, ipak postoje pravila kojih se treba pridržavati da bi se izbegle rizične situacije. Poražavajuće je da je u našoj zemlji saobraćajno vaspitanje i obrazovanje koje se sprovodi u predškolskim ustanovama i osnovnoj školi na jako niskom nivou i zavisi od malog broja pojedinaca koji se istinski trude da obuče decu za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, dok sistemsko delovanja kroz školske programe praktično ne postoji – kaže Velić.

knjazevacka Od početka godine 7 nezgoda; foto: Tamara TodorovićTokom prošle godine niška policija evidentirala je 43.410 prekršaja, što je za oko 36,1 odsto više nego u 2020. Najviše je prekršaja neprilagođene brzine - 11.368, što je skoro pet puta više više nego u 2020. godini. Zbog nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu, 2021. godine, sankcionisan je 101 vozač, a godinu ranije 4 njih.

U 2021. godini policija je uočila i 1.010 pešaka koji su nepropisno prelazili ulicu, dok je 2020. godine za ovaj prekršaj kažnjeno 437.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Слободан Тошић

    00:04 // 20. 7. 2022.

    Издигнути пешачки прелази, као код Брзог Брода. Или ћеш да успориш или остајеш без трапа.

  • Srecko Sojic

    15:22 // 19. 7. 2022.

    Da se stave ograde pešaci idu ko ovce celom ulicom prelaze.a gde su pešački prelazi noću se jedva i uočavaju pešaci.a oko pijace tek pogotovo subotom .

  • Stanković Milenko

    11:39 // 19. 7. 2022.

    Ograda i kamere i rešen problem!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: