Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:18, 24. 1. 2023.

| Društvo

Upoznajte "fantastični svet gljiva" na predavanju u niškom PMF-u

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
gljive
Predavanje namenjeno i onima koji se ne razumeju u gljive; foto: Miloš Gajić

Kako sve gljive mogu da izgledaju i koje forme da oblikuju, a da to nije obična pečurka, svi zainteresovani mogu da saznaju na predavanju Miloša Gajića, koje se održava na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu u sredu, 25. januara. Fantastični svet gljiva predavač će približiti svima, te kažu da predavanje nije namenjeno samo stručnjacima.

Predavanje počinje u sredu u 18 sati u amfiteatru PMF-a, a Gljivarsko društvo Niš poziva sve koji su se ikada zapitali kako to sve gljive mogu da izgledaju i koje nezamislive forme mogu da oblikuju, a da to nije obična pečurka, da dođu i uplove u svet fantastičnih gljiva kakve nisu mogli ni da zamislite u najvećim fantazijama.

O tome će govoriti Miloš Gajić, u sklopu zimskog serijala predavanja koja organizuju zbog popularizacije sveta gljiva.

Predavanje će se baviti morfologijom gljiva u kontekstu njihove genetske udaljenosti. Zašto neke gljive izgledaju identično, a zapravo su međusobno udaljene i uopšte nisu bliske, razjasniće nam predavač u sat i po veoma interesantno zamišljenog predavanja. Predavanje je naučno-popularno i prilagođeno je običnim slušaocima koji nisu upoznati sa tematikom gljiva, iako će na njemu prisustvovati i iskusniji članovi društva kao i studenti i saradnici Departmana za biologiju sa fakulteta - najavljuju.

Predavač Gajić je rođen 1988. godine u Nišu, osnovnu školu je završio u Svrljigu, zatim Knjaževačku gimnaziju, a potom na PMF-u osnovne i master studije na Departmanu za geografiju. Gljivarenjem se bavi od detinjstva, a mikologijom amaterski od 2018. godine.

Zvanje determinatora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije stekao je 2020. godine. Za nepunih 5 godina na prostoru Svrljiga zabeležio je preko 500 vrsta gljiva čije fotografije i opise kao i naučno-popularne tekstove publikuje na vrlo popularnoj autorskoj fejsbuk stranci MyFungi. Koautor je knjige Gljive Kopaonika koja je trenutno na štampi i očekuje se njeno izdanje na proleće 2023. Pored svega ovoga, bavi se i Java programiranjem. U pripremi je program D-Terminator koji predstavlja svojevrsnu digitalnu knjigu sa preko 350 opisanih vrsta, velikim brojem fotografija i opcijom provere znanja korisnika u vidu testova i služi usavršavanju znanja i prepoznavanju gljiva do ekspertskog nivoa i predstavlja i jedinstvenu aplikaciju na našim prostorima, a možda i u svetu! - ističu.

Gljivarsko društvo Niš je aktivno od 2012. godine, a kažu da se pre svega bave edukacijom o ulozi i značaju gljiva u živom svetu na našoj planeti, sa akcentom na to koliki je njihov značaj za ljude, kao i edukovanjem stanovništva radi prevencije trovanja sa smrtnim ishodima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    09:00 // 24. 1. 2023.

    Bolje da se izložba zove: Fantastične gljive i gde ih naći

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: