Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 6. 6. 2018.

| Društvo

Upozorenje "Pčelice" o raskidu ugovora uplašilo roditelje

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
vrtic-foto-vesna-milic
Roditelji se uplašili da će za malo kašnjene njihova deca ostati bez mesta u vrtiću; foto: JV/V. Milić

Obaveštenje koje je proteklih dana postavljeno u niškim vrtićima, a kojim se upozorava da će onima koji ne plate račun na vreme biti otkazan ugovor, a dete ostati bez vrtića, uplašilo je brojne roditelje, dok su neki od njih su ovo shvatili kao pretnju i ucenu. Direktorka “Pčelice” ističe da im nije namera da zastrašuju i prete, već da je njihova obaveza da upozore dužnike.

Pojedine Nišlije čija deca borave u vrtićima “Pčelice”, kako kažu, neprijatno su bili iznenađeni upozorenjem koje je izdala niška predškolska ustanova i napominju da je bilo nejasno napisano.

Po tom obaveštenju ispada da nam izbacuju decu iz vrtića ako do 20. u mesecu ne platimo prethodni mesec, a preti se i prinudnim izvršenjem. Molim nadležne iz Predškolske ustanove Pčelica da ne prete, posebno ne izbacivanjem dece - kaže Nišlija N. Milojević.

pcelica-upozorenje-foto-jcm Obaveštenje okačeno pre nekoliko dana na vratima i oglasnim tablama vrtića; foto: JVRedakciji se obratila i nezadovoljna majka koja napominje da se i za plaćanje mobilnog i struje toleriše kašnjenje od 2 meseca, te da joj nije jasno zašto za vrtić nema prava da se zakasni.

Šta ako odemo na odmor van grada baš u vreme kada se plaća vrtić? Račune nekad dobijemo i 17. u mesecu. Da nam se zbog toga raskine ugovor? - pita ova Nišlijka.

Naime, u obaveštenju piše da se korisnici usluga podsećaju da je njihova obaveza plaćanje usluga najkasnije do 20. u tekućem mesecu za prethodni mesec.

Saglasno članu 14. ugovora o pružanju usluga boravka, Predškolska ustanova “Pčelica” Niš će jednostrano otkazati ugovor i prekinuti boravak deteta ukoliko korisnici usluga ne plate ugovoreni iznos cena usluga. Po proteku gore navedenog roka sva potraživanja biće naplaćena prinudnim putem sa zaračunatom zakonskom zateznom kamatom što će u velikoj meri povećati troškove - piše u ovom obaveštenju.

Napominje se i da će ukoliko ugovor bude raskinut ponovno zaključenje ugovora biti obavljeno kao da se dete prvi put upisuje u vrtić, odnosno da se podnosi zahtev za upis i dete stavlja na rang listu čekanja.


“Nije pretnja, dugovanja su velika”

svetlana-mitic-foto-vesna-milic Direktorka "Pčelice" kaže da nije bila namera da se roditelji uplaše; foto: JVDirektorka PU “Pčelica” Svetlana Mitić napominje da su roditelji verovatno pogrešno shvatili obaveštenje i da nema razloga za paniku, odnosno da ustanova na čijem je čelu, saglasno članu 14. ugovora o pružanju usluga, može da jednostrano otkaže ugovor ako se plate dva računa, ni nakon upućivanja pisane opomene.

Nije to pretnja, ne znam zašto su neki roditelji to tako shvatili. Radimo ono što je skladu sa zakonom i smataramo da sve usluge koje roditelje dobijaju u našoj ustanovi treba i da se plate. Sigurno neće odmah biti raskinut odgovor i roditelji koji su naši korisnici znaju da niko nikad nije ispisan na taj način - objašnjava Mitićeva.

Ističe da im nije bila namera da nekoga plaše i da stupaju u “rat” sa roditeljima, već da “Pčelicu” vode onako kako to od njih zahteva Grad.

Budući da su dugovanja roditelja ogromna i iznose 6.226.000 dinara, bez obračuna za maj, smatram da sam kao direktor čiji je cilj domaćinsko poslovanje, u obavezi da opomenem dužnike jer se taj novac koristi za finanisiranje osnovne delatnosti ustanove. Napominjem da je ovaj iznos dugovanja dovoljan da se kompletno renovira jedan vrtiću u Nišu - objašnjava direktorka “Pčelice”.

Napominje da su kao ustanova veoma tolerantni, te da ima i onih roditelja koji duguju i po 20.000 i 30.000 dinara, a da im ugovori nisu raskinuti.

Objašnjava da ekonomska cena boravaka deteta u vrtiću iznosi 20.140 dinara, od čega 80% plaća Grad Niš, a 20% ekonomske cene plaćaju roditelji. Međutim, kaže da najmanji procenat roditelja plaća pun iznos te cene, odnosno 4.028 dinara. Najviše roditelja, kaže direktorka “Pčelice”, plaća sumu od 2.750 dinara, a to su korisnici dečijeg dodatka.


Prestaje sa radom blagajna “Pčelice”

Blagajna PU “Pčelice” u Ulici Orlovića Pavla radiće do 30. juna, nakon čega roditelji više na tom mestu neće moći da plate račune

Prestajemo sa tom praksom jer se pokazalo da veoma mali procenat roditelja plaća računa na našoj blagajni. Skoro svi uplaćuju preko Pošte ili banaka - kaže direktorka “Pčelice”.

Napominje da roditelji račune mogu platiti na šalterima banaka, pošte ili onlajn.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Milenkovic

    18:10 // 7. 6. 2018.

    Za decu nemate pare a za cigare i kafiće imate...smešni ste stvarno i da vas je sramota da deci ne plaćate vrtić a kao radite i zato vam deca idu u taj vrtić...Za kog radite ako ne za decu i njihove potrebe...Očigledno da radite i trošite na sve ostalo samo ne za decu ...i još se bunite što vam traže posle dva meseca da platite dugovanje...sramote jedne od roditelja ste vi...

  • Cica

    13:49 // 7. 6. 2018.

    Mislim da niste u pravu jer je jelovnik u Pčelici korektan. Imam dvoje dece i pratim jelovnik . Kao majka koja radi mislim da ni sama ne bih mogla da postignem da deca svakog dana imaju i supu i kuvano jelo. A naročito što se i deci dopada hrana koju jedu.

  • SanjA

    09:19 // 7. 6. 2018.

    Treba placati redovno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: