Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:09, 15. 12. 2020.

| Društvo

Uprava: 12 osuđenika niškog KPZ-a zaraženo, lažne informacije da nemaju medicinsku pomoć

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Zatvor KPZ
Iz Uprave navode da je kod 12 zatvorenika potvrđen virus korona; Foto: JV/V. Milić

Nakon pisanja Južnih vesti o epidemiološkoj situaciji u niškom Kazeno-popravnom zavodu, a o kojoj su govorile porodice zatovrenika i Udruženje Novi početak, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da je virus potvrđen kod njih 12, a 20 zaposlenih je inficirano ili se nalazi u samoizolaciji. Uprava negira navode porodica da su posete zabranjene od marta i da se zatvorenicima ne pruža adekvatna medicinska pomoć.

Pre nekoliko dana supruga jednog od zaraženih zatvorenika koja se obratila redakciji, na odgovornost je pozvala nadležne jer su, kako je navela, zaposleni mesecima jedini kontakt zatvorenicima, ali iz Uprave kažu da su posete porodicama u svim zavodima dozvoljene još od 12. maja i da se odvijaju po svim propisanim merama, a obezbeđen im je i onlajn razgovor.

Povodom lažnih navoda u medijima da su osuđenim licima u KPZ u Nišu od marta zabranjene posete i da se pozitivnim licima na prisustvo virusa korona u ovoj ustanovi ne pruža medicinska pomoć ističemo da je reč o lažnim informacijama pojedinaca i organizacija koje imaju za cilj da obmane javnost iz samo njima poznatih razloga – navode iz Uprave.

Iako su porodice i Udruženje izneli da je veoma loša epidemiološka situacija i da ima više zaraženih u niškom zatvoru, kao i da im se ne pruža medicinska pomoć niti lekovi, Uprava odgovara da svi osuđenici imaju potpunu zdravstvenu zaštitu i da nije veliki broj pozitivnih na virus.

U ovom trenutku u zatvorenom odeljenju KPZ Niš njih 12 (...) i da nisu tačni navodi o bilo kakvoj vrsti zanemarivanja. Osuđena lica sa infekcijom se dobro osećaju, nemaju izražene simptome i istog trena kad su prijavili da osećaju malaksalost ili glavobolju izolovana su od drugih lica i testirana u skladu sa merama prevencije koje su na snazi od 11. marta – odgovor je Uprave.

Dodaju da se prvi slučaj virusa kod osuđenika pojavio 27. novembra, a da je od marta do sada, u niškom zavodu testirano 800 ljudi.

Taj osuđenik je izlečen i vraćen u matični paviljon, dok je još jedan osuđenik izlečen i izašao je na slobodu budući da mu je istekla kazna. Uskoro ističe karantin za 7 osuđenika koji će pre povratka u svoj paviljon biti ponovo testirani – kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Informacije koje su od izvora iz zatvora stigle do Novog početka da je jedan osuđenik završio na respiratoru i preminuo, iz Uprave negiraju i navode da niko od zaraženih nije ni hospitalizovan, da primaju terapije, kao i da su im dostupni lekovi.


I među zaposlenima niškog KPZ-a ima zaraženih koronom

Trenutno je, kako navode iz Uprave, 20 zaposlenih inficirano ili se nalazi u samoizolaciji zbog svojih kontakata.

Niko od naših kolega nije hospitalizovan jer se oni osećaju dobro i imaju blage ili uopšte nemaju ikakve simtome. Od sutra pa do kraja ove sedmice 10 zaposlenih se vraća na posao pošto urade kontrolni PCR test i ako rezultat bude negativan – kažu iz Uprave.

Dodaju da je nekorektno da se zaposleni označe kao krivci zbog vrusa.

Inače, da je kod više zatvorenika u KPZ Niš potvrđen virus, kao i da oni ne dobijaju terapiju govorila je supruga jednog od zaraženih, a ovakvu situaciju opisali su i iz Udruženja Novi Početak za resocijalizaciju i prihvat osuđenika kada izađu iz zatvora.

Pre deset dana o ovoj situaciju su novinari Južnih vesti poslali pitanja su i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja se i nakon poziva i poruka nije oglašavala sve do danas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Db

    11:55 // 21. 12. 2020.

    Ma kako vas nije sramota da sirite takve dezinformacije! Mi smo svi ludi pa pricamo isto. O Sremskoj Mitrovici niko ne sme ni da bekne, a jutros preminuo jedan zatvorenik. Nigde pisati nece, od 250 kod 170 potvrdjena korona!

  • vera

    11:49 // 16. 12. 2020.

    Za Nemke:
    Da ste bili ili imali nekog u tom istom zatvoru mozda bi ste i razumeli porodice istih. Nikog ne ljagam,a godine mi ne dozvoljavaju da lazem. Vi posto ne verujete od srca vam zelim da isprobate drazi i lepote te ustanove,pa da onda ponovo razmenimo misljenja.

  • vera

    09:33 // 16. 12. 2020.

    Pa nisu valjda ludi da priznaju krivicu,a nemoguce je da sve ove porodice lazu. Evo opet kazem,nema lekova,nemaju adekvatnu pomoc,tretiraju ih kao stoku. Apelujem na nadlezne da im pomognu.

    • Nemke

      10:28 // 16. 12. 2020.

      Gospodjo nema potrebe da komentarisete tako kad nemate pojima kako je u zatvoru.
      Kad bi samo znali kolko se u zatvoru dele lekovi, krstili bi ste se sa dve ruke. Zato ne ljagajte sa strane, jer ste vi nezadovoljni samim sobom a kamo li necim drugim.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: