Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 15. 10. 2015.

| Društvo

Uprava Doma kulture prekrečila umetničko delo

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
dk-grdelica.jpg
Bez komentara nadležnih zašto je prekrečeno umetničko delo; foto: JV

Rukovodstvo Doma kulture u Grdelici prekrečilo je danas ceo zid u dvorištu i na zgradi ove ustanove koji je pre 10 godina oslikao jedan od najpoznatijih slikara iz Leskovca Joškin Šiljan.

Meštani Grdelice su u šoku, ogorčeni i najavljuju masovne proteste na ulazu u Dom kulture.

Šiljan je zidove Doma kulture oslikao pre jedne decenije sa učenicima Osnovne škole u Grdelici, a tada su organizovane i likovne radionice na temu „osvajanja prostora”.

Ja radim u tom Domu kulture i kada sam pitao direktora zašto je to uradio i po čijem nalogu, nije mi odgovorio - kaže Šiljan za "Južne vesti”.

Direktora Jovicu Mihića nismo uspeli da dobijemo telefonom za komentar, iako je radno vreme još bilo u toku. 2 Izgled jednog zida koji je pre deceniju oslikao Šiljan; foto: arhiva JV

U Udruženju "Mladi za Grdelicu” najavljuju proteste zbog, kako tvrde, vandalskog poteza uprave ove kulturne ustanove.

Joškin Šiljan je svetski priznati umetnik. Jedno grdeličko sivilo je pretočio u umetnost. Taj zid je bio umetnički simbol našeg mesta i neće proći bez javne osude i protesta mladih koji su odlučili da ostanu i žive u Grdelici. Sve su nam uzeli, a sada bi i ono najvažnije – dušu - ističe predsednik Udruženja Aleksandar Mihić.

Proteste podržava i Šiljanova supruga Dušanka Stojković.

Ja sam odmah o svemu obavestla Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Ljudi su se začudili kada su čuli da je zid prekrečen. Samo pre nekoliko meseci dolazio je profesionalni fotograf iz Muzeja u Lozani da napravi fotografije zida. Francuzi planiraju da rade dokumentarni film o Šiljanu, a na svom radnom mestu i među svojima je dobio nepoštovanje - zaključuje Dušanka Stojković.

Na društvenim mrežama građani uveliko negoduju i osuđuju postupak uprave Doma kulture.

Inače, zid je Šiljan oslikao o svom trošku zajedno sa omladincima iz Grdelice za koje je, takođe iz svog džepa, organizovao i likovne radionice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Слободан Штетић, редовни проф.

    11:37 // 16. 10. 2015.

    Нема шта ту УЛУС да предузме. Уништавање уметничких дела је кривично дело за које се одговара. Неко може бити власник нечијег уметничког дела: слике, скулптуре, витража, графике, зидне слике и сл. и временом да му се то дело не свиђа. По закону он не сме дело да преправља, а камоли да га уништи. То је тежак прекршај против ауторског права на уметничко дело. Дело је нечије, а ауторство увек УМЕТНИК

  • aca

    21:52 // 15. 10. 2015.

    Ispravka: Šiljan je iz Grdelice a ne iz Leskovca.

  • vesna

    20:35 // 15. 10. 2015.

    Ovo je skandalozno. Verovatno ce tu sad kaciti reklame za folk dive koje dolaze u Grdelicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: