Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 15. 3. 2018.

| Društvo

Uprava GAF-a zapošljava rodbinu i ignoriše odluku suda

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
GAF
Dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u sukobu interesa; Foto: Screenshot Google maps

Smatrajući da je kvalitetniji kandidat za asistenta na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu od ćerke prodekana i žene profesora, tadašnji stručni saradnik i doktorand Petar Pejić je pokrenuo upravni postupak i dobio ga. Međutim, na GAF-u su uprkos poništenom konkursu opet izabrali iste kandidate, a nisu ispoštovali ni preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da se zbog nepotizma smeni dekan Petar Mitković.

Mladi doktor i naučnik, koji je svoje zvanje stekao upravo na GAF-u u Nišu, svedoči da se u ovoj ustanovi nikako drugačije ne može doći do posla, jer su najjače reference na konkursima upravo rodbinske veze. Tvrdi da je čak od jednog profesora dobio “roditeljski savet” da, ukoliko želi da se zaposli na Fakultetu, uzme dekana za kuma, jer nema ni jednog zaposlenog rođaka koji bi bio njegova "karta" do posla asistenta i daljeg napredovanja u naučnoj zajednici. Petar Pejić U svetu priznat, a ne može da radi na GAF-u; Petar Pejić; Foto: JV/V. M.

Prosek od 9,44, radovi objavljeni u časopisima na SCI listi kojih je do tada imao četiri, kao i nagrade za unapređenje nastave i međunarodne projekte nisu prevagle u odnosu na njegove koleginice, koje su, kako tvrdi, bile “slabiji” kandidati u svakom segmetu koji se ocenjuje.

Jasmina Tamburić, ćerka prodekana Dragoslava Stojića, primljena je za asistenta u oblasti Arhitektonskog projektovanja, a na istom konkursu je zvanje asistenta dobila i Olivera Nikolić za koju Pejić kaže da je supruga profesora Vladana Nikolića. One su izabrane na konkursu sredinom 2016. godine uprkos tome što je, kako kaže Pejić, čak istekao i rok u kome su njih dve mogle da budu u statusu studenta na doktorskim studijama, što je bio i jedan od uslova da konkurišu. Ipak, ova nepovoljnost po njih dve je, dodaje, rešena tako što su posebnom odlukom dekana dobile status doktoranada.

Komisija kojoj sam se žalio piše kako su one najbolji kandidati bez ikakve uporedne analize i prikaza. Kriterijume uopšte nisu razmatrali, uprkos tome što je jedna studirala 9 godina, druga obnavljala jednom. Postoji pravilnik kako se kvantitavno ocenjuju naučni radovi, tada sam imao 4 SCI rada. Nigde se ne pominju moje nagrade za unapređenje nastave, za nove aplikacije, metode, "korak po korak" vežbe...nagrade na konkursima međunarodnim za moje projekte - navodi Pejić.

Petar Pejić kaže i da je, zbog učešća na konkursu za asistenta, kao i borbe da ispravi nepravdu nakon izbora lošijih kandidata, doživljavao pretnje i odmazdu jednog od prodekana, čak i u proceduri prijave svog doktorskog rada.

Presuda Upravni sud Foto: Screenshot presuda Upravnog suda Žalbe nadležnima na fakultetu kao i prosvetnoj inspekciji bile su uzaludne, dodaje, ali je dobio upravni spor, te je sud poništio odluku Saveta GAF-a o izboru asistenata i vratio na ponovno odlučivanje. Međutim, kako kaže Pejić, Savet fakuteta je ponovo doneo istovetnu odluku o izboru asistenta, bez ikakve uporedne analize kandidata. Takođe je i Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je dekan bio u sukobu interesa pri zapošljavanju asistenata. Međutim, Pejić konstatuje da organi fakulteta ne poštuju ni odluku Agencije, kao ni odluku Suda.

Podsetimo, Agencija je predložila smenu dekana GAF-a zbog toga što je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta Fakulteta, dok je, s druge strane, prodekan Dragoslav Stojić sa Mitrovićevim sinom sklopio ugovor o radu.


Na GAF-u se predmeti nasleđuju

Nije neuobičajeno, dodaje Pejić, da se na GAF-u predmeti prenose “s kolena na koleno”, jer deca postaju asistenti upravo kod svojih roditelja.

Počinju deca profesora da dolaze za koju svi znaju koliko su nekvalitetna, kako su dobijali ocene. Svi profesori znaju kako su dekanovom sinu morali da daju desetke, i na kraju kada su njega ugurali na Fakutet niko od profesora nije želeo da mu on bude asistent, pa je asistent tati. Kao i mnogi drugi koji su asistenti kod roditelja. Počinju "s kolena na koleno" predmeti da se prenose - objašnjava Pejić.

Pejićev rad je već prepoznat u svetu, pa je mnogo puta bio pozivan da bude predavač u inostranim gradovima, a kako kaže, svoje inovacione ideje predstavio je čak i na dodeli Nobelove nagrade. Od Republike je za razvoj svog projekta, dodaje, dobio bespovratno 100.000 evra, te mu posao na fakultetu nije jedina opcija.

Objašnjava da je jedna od posledica nepotizma na fakultetu i to što nema kadrova koji bi mogli da rade posao koji on razvija, a upravo taj metod rada je i započeo na GAF-u sa svojom mentorkom. Drugi motiv da se bori protiv nezakonitosti na GAF-u je, dodaje, to što bi želeo da u Srbiji vlada pravo.

Hoću da vidim kakva je ovo država, zato idem do kraja - rekao je Pejić.


Roditelji "demokratski i transparentno" biraju svoju decu

Bez obzira na to što su zvanje asistenta poslednjih nekoliko godina dobili ljudi koji su u srodstvu sa profesorima GAF-a, dekan Petar Mitković kaže da su u njihovom izboru ispoštovane sve procedure i zakoni.

Objašnjava da su na potpuno demokratski način, "po principu rada Narodne skupštine", prijavljeni kandidati koje je procenjivala i predložila posebno formirana Komisija, bili predmet odlučivanja na Naučno-nastavničkom veću koga čine svi zaposleni. Činjenicu da su odabrane ćerka i žena njegovih kolega, zato pravda time što je organ Fakulteta tako odlučio, a ta odluka je bila potpuno javna.

Oni su izabrani, a on nije jer za njega niko nije glasao. One su imale većinu, gotovo svi uz neka mala zadržavanja, čak nijedan nije bio protiv. Svi rade na fakultetu zato što su na konkursima koji su bili javni izabrani, izglasani od svih članova naučno-nastavnog veća. Svi glasaju i svi biraju - ističe Mitković.

Bez obzira na to što su u ovom slučaju roditelj i supružnik bili u prilici da glasaju za članove svoje porodice, Mitković kaže da su sve procedure ispoštovane, te da se posle žalbe koju je uložio Pejović, na Veću razmatrao i on kao kandidat, ali ga niko osim njegove profesorke nije podržao.

Ako kandidati imaju jednog od roditelja u Veću, to je samo jedan od glasova. Ali možda roditelj nije glasao, možda je bio uzdržan. Kad se glasalo za mog sina ja sam bio uzdržan, a za ove se ne sećam jer nismo brojali. Međutim, to je samo jedan od 88 glasova, ne utiče, tako je sistem napravljen da to ne utiče - objasnio je Mitković.

Dodaje da su u slučaju zapošljavanja na fakultetima zakoni u suprotnosti, te da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ne bi trebalo da se u ovom slučaju primenjuje jer univerziteti i fakulteti imaju autonomiju pri odlučivanju kod zapošljavanja.

Dodaje i da je odluka Upravnog suda verovatno doneta iz formalnih razloga, ali i da Savet Fakulteta, koji je viša instanca od dekana, odlučuje o tome da li će biti prihvaćena ili ne, kao i odluka Agencije o njegovoj smeni.


"Pejić možda bio i najbolji kandidat, ali ne odlučujem samo ja..."

S druge strane je, kaže Mitković, bio u obavezi da sa izabranim kandidatima potpiše ugovore o radu, kako bi ispoštovao njihova zakonom i Ustavom zagarantovana prava.

Mogao sam da ne potpišem zato što su deca naših upošljenika. Da sam odbio, jer sam po nekim odredbama Agencije u sukobu interesa, onda ti koji su oštećeni su po mnogo višim zakonima i Ustavu otvoreno diskriminisani, jer su obeleženi da nemaju ista prava. Ima pravo da bude izabran, ali nema pravo da radi zato što je dete nekog profesora. Jednostavno sva procedura koju je Ministarstvo propisalo je ispoštovana i ako ne potpišem on ima pravo da tuži mene lično kao i instituciju i on će sigurno dobiti jer su svi uslovi ispunjeni da on potpiše ugovor - dodaje.

Uprkos svemu tome, Mitković priznaje da je Pejić u nekim segmentima bio bolji kandidat, ali da kao dekan nije jedini učestvovao u izboru asistenata, te nije imao pravo da nameće svoje mišljenje. Objašnjava i da GAF nije jedini fakultet gde je ovakva praksa uobičajena, ali da Agencija radi isključivo po prijavama građana, pa nepotizam i sukobi interesa ostaju nezapaženi u drugim visokoškolskim ustanovama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bivsi student

    18:40 // 4. 3. 2019.

    Niski GAF je jedna velika sramota.Od dece profesora ne mogu kvalitetni kadrovi da se uposle na fakultetu, a ima ih jedno petnestak deca profesora minimum koji rade na njemu.Kao neko, ko je zavrsio taj fakultet, i uspesn se bavi poslom u struci na trzistu, mogu reci svaka Vam cast, uspeli ste da unistite i ukaljate taj fakultet i ista gospoda u normalnim uslovima ne bi ni zavrsili fakultet.Sramota.

  • Doktorand?

    23:19 // 2. 4. 2018.

    "Mladi doktor i naučnik"? Mladi nobelovac je doktorirao? Ili su ga Južne vesti promovisale u doktora?

  • proka

    12:52 // 18. 3. 2018.

    kao da nam trebaju arhitekti uopste. imamo ih dovoljno za sledecih 40god

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: