Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 7. 6. 2021.

| Društvo

Uprava: Roditelji ne plaćaju unapred privatni vrtić, već za prethodni mesec i Grad im tada i refundira

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
mazavrtic-foto-mazavrtic
Računi se plaćaju za prethodni a ne za tekući mesec, navode iz Uprave za društvene delatnostu;foto: Mazza vrtić

Nakon što su roditelji najavili protest zbog novog načina refundiranja troškova u privatnim vrtićima, iz Uprave za društvene delatnosti kažu da će korisnici račune plaćati za prethodni, a ne za tekući mesec i da će im Grad istog meseca taj novac nadoknaditi. Iz privatnih vrtića kažu da još zvanično nisu dobili ovo obaveštenje i da će o detaljima moći da razgovaraju nakon sastanka koji očekuju.

Iako su roditelji iz privatnih vrtića već dobili račune za jun za koje im je rečeno da uplate kako bi dete boravilo u ustanovi, iz Uprave za društvene delatnosti navode da nema potrebe da se uplaćuje novac za mesec koji nije istekao. Ističu da roditelji treba da junske račune plaćaju narednog meseca, kada dobijaju i refundacije.

Iz Uprave tvrde i da isplate nisu kasnile kada je Grad refundirao ustanovama, kao i da neće kasniti ni ubuduće.

Roditelji još uvek nisu počeli da uplaćuju novac, uplaćivaće tek od jula za prethodni mesec, a Grad Niš će u toku istog meseca novac refundirati, kao što je to radio i do sada. Nije bilo kašnjenja, pa nema razloga da ubuduće bude drugačije. Još uvek se subvencije uplaćuju vrtićima. Roditelj će u tekućem mesecu plaćati za prethodni mesec, a Grad mu refundira u mesecu u kome je platio, znači u istom mesecu - navodi iz Uprave za društvene delatnosti.

Ističu da iznos subvencija nije menjan i da zavisi od zavisi od toga koliko je dete tokom meseca boravilo u predškolskoj ustanovi, a što se tiče subvencija za boravak trećeg deteta navode:

Postoji Pravilnik o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu gde su roditelji sa troje i više dece prioritet za upis svojih mališana u Predškolsku ustanovu „Pčelica“.

Iz Uprave naglašavaju da je procedura za dobijanje subvencija olakšana u odnosu na prethodnu odluku, jer roditelji više neće morati da dostavljaju one dokaze koje Uprava pribavlja po službenoj dužnosti.

Napominju da su rešili da novac umesto privatnim vrtićima uplaćuju roditeljima, a oni plaćaju ustanovama, odlučili su kako bi sprečili zloupotrebe.

Primetili smo da ima zloupotreba, to smo i menjali. Pojedini roditelji nisu ni imali nameru da upisuju dete u predškolsku ustanovu čiji je osnivač grad, već su ih samo formalno stavljali na spisak kako bi ispunili uslov da su na listi čekanja kod Predškolske ustanove „Pčelica“, dodaje se u saopštenju.

Da podsetimo, odluka da Grad umesto privatnim vrtićima novac refundira roditeljima uznemirila je mnoge, jer kažu da sada do kraja meseca po detetu moraju da izdvoje čak 20.000 dinara i čekaju da im deo novca vrate. Boravak dece uz subvencije roditelji mogu da ostvare samo ukoliko pre toga ne uspeju da upiše dete u PU „Pčelica“. Da podsetimo, ovu odluku gradonačelnica Niša najavila je još pre nekoliko meseci kada je saopšteno da je ova odluka zbog bolje kontrole privatnih vrtića i zbog toga što mnogi roditelji vrtić ne razlikuju od igraonice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan

    11:20 // 13. 6. 2021.

    Pa zasto nama onda vrtic trazi 20400 do 20tog juna?? Jel moze neko to da objasni? Plaćamo im maj ili plaćamo jul unapred?

  • JA

    06:41 // 8. 6. 2021.

    PA CINI MI SE DA JE PREDSKOLSKO OBAVEZNO ZA SVU DECU I NEMA STA RODITELJI DA RAZMISLJAJ. TREBALO BI DA IMAJU IZBOR JEDINO VRTIC ILI SKOLA! ALI ETO VOLE PRIVATNI VRTIC - VEROVATNO ZATO JER TAMO OD VLASNICE MOGU DA NAUCE I SVIRANJE NA "ČUVENI KLAVIR" PA NE BOLUJU U NISU SVI OD AMNEZIJE!!!

  • Dragan Šabac

    19:07 // 7. 6. 2021.

    Gospođo geadonačelnice(polomih jezik od rodne ravnopravnosti)Vaša je dužnost da vodite računa kako ne bi bilo zlouptrebe uplate subvencje,a ne da odgovornost prebacujete na roditelje.Praktičnije je da se novac prebaci vrtiću u jednoj transakciji,a ne da se prebacuje roditeljuma pa oni onda vrtiću. Ako je za Vas to logičnije,zašto se novac porodiljama ne uplaćuje na njihov račun već se poslodavcu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: