Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 6. 2. 2020.

| Društvo

Uprava carine u Nišu: Carinska služba puni skoro polovinu državnog budžeta

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Prezentacija rezultata UC
Prema rečima direktori rezultati odlični; foto: Uprava carine

U niškoj carinarnici održana je godišnja konferencija Uprave carina na kojoj su predstavljeni rezultati rada, a kako je rekao direktor Miloš Tomić - rezultati naplate dažbina pokazuju da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta. Najavili su i koncept e-carine i modernizaciju, a smatraju da je saradnja sa privredom generator uspeha.

Carinska služba je, prema rečima direktora Uprave carina Miloša Tomića, postigla izvanredne rezultate prošle i ima velike planove za narednu godinu. Bar tako pišu u svom saopštenju. Kao jedan od najvećih uspeha navode to što su ponovo oborili sopstveni rekord u naplati dažbina. KZN u Carinarnici Niš 06 02 2020 Prema rečima direktori rezultati odlični; foto: Uprava carine

U poređenju sa naplatom prihoda 2013. i 2019. godine, kaže, povećanje je čak 83,44%.

Podaci o rezultatima naplate dažbina govore da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta. Tako je u 2019. za budžet naplaćeno 653 milijarde dinara (5,5 milijardi evra). Ne treba zaboraviti da to znači da je naplaćeno 565 miliona evra više nego 2018. Efikasnom naplatom carinska služba je i ove godine obezbedila čak 51% sredstava kojim raspolaže državni budžet - istakao je Tomić.

Pomoćnica direktora u Sektoru za carinske postupke Smiljana Kovačević je najavila i da će se veliki pomak u poslovanju osetiti nakon što bude uvedena e-carina.

To će biti učinjeno u narednih nekoliko godina, dodala je, a kada se to desi sve će se raditi elektronski i papiri će postati prošlost. KZN Niš Prema rečima direktori rezultati odlični; foto: Uprava carine

Bilo je reči i o niškoj carinarnici, a njen upravnik Saša Milenković rekao je da i u njoj raste naplata prihoda i pohvalio je zaposlene zbog dobrih rezulatata, koje je predstavio i u brojkama - u odnosu na 2013. rast je čak 362%.

U stalnom smo kontaktu sa kompanijama na našem području, osluškujemo šta im je potrebno i na osnovu toga unapređujemo servise koje im carinska služba pruža. Tako smo prošle godine formirali novi carinski referat zbog toga što je to bila realna potreba fabrike Filip Moris koja posluje u našem gradu - dodao je.

Predstavnici kompanije Filip Moris, za koju kažu da je jedan od naših najvećih izvoznika, potvrdili su da im dobra saradnja znači zbog smanjuja troškova poslovanja i doprinosi većoj konkuretnosti, kao i da utiče na rast bruto nacionalnog dohotka i životnog standarda građana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milica Sokolovic

    11:18 // 22. 4. 2024.

    Narucila i platila prizvod iz Belorusije 100 din u nasoj valuti skinuto sa racuna. Kolika je carina. Troskovi dostave su besplatni

  • Zlobnik

    15:08 // 7. 2. 2020.

    Svi, svi, svi... u carinu !

  • Nikolica

    11:53 // 7. 2. 2020.

    Plata mala a odgovornost velika. Trebalo bi se pozabaviti povecanjem plata Carinskih sluzbenika.

    • Zahav

      13:34 // 7. 2. 2020.

      Neka se vrate na njivu, ako su im plate male.

    • Opanak VS Cipela

      15:01 // 7. 2. 2020.

      Veoma, vrlo, bas komentar na mestu svome.

    • Cica

      10:09 // 24. 7. 2021.

      Carinske plate su sramotno niske.. najniže su od svih državnih organa, a radi se veoma odgovoran i zahtevan posao. Sigurno je to namerno smišljeno da bi se stvorila mogućnost raznih mahinacija od strane ljudi na vrhovnim pozicijama. Korupcija u carini se moze suzbiti veoma lako, podizanjem plate kao što im dolikuje i adekvatnim kaznama za korupciju. Ali država to neće, ne odgovara joj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: