Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 3. 12. 2022.

| Društvo

Uprave u Nišu dve godine u v. d. statusu - konačno raspisan konkurs za načelnike, ali ne za sve

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Konačno konkurs za načelnike; foto: T. T.

Nakon dve godine otkako njima upravljaju vršioci dužnosti načelnika sa čestim rotiranjem sa njihovim zamenicima, Uprava za finansije, Uprava za društvene delatnosti i Uprava za imovinu i održivi razvoj bi mogle da dobiju i načelnike koji će ih voditi narednih pet godina. Konkurs za ove pozicije konačno je raspisan, ali i dalje nema javnog poziva za preostale tri uprave.

Iako su početkom novembra u Upravi za imovinu i održivi razvoj rotirane pozicije v. d. načelnika i zamenika, samo mesec dana nakon toga je raspisan i konkurs za načelnika te gradske uprave koju trenutno vodi Ružica Đorđević. Južne vesti su pisale da je ona na istoj poziciji bila više od dva puta, što je suprotno Zakonu o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Rotiranja je bilo i u Upravi za društvene delatnosti, a iz Kabineta gradonačelnice Niša su to opravdavali kao prednost funkcionisanja dok se ne raspiše konkurs. Objavljen je konkurs i za načelnika te Uprave. uprava Da li će uprave konačno dobiti načelnike?; foto: A. S.

Za ove dve uprave obrazovana je i konkursna komisija i činiće je: Gradski pravobranilac Marija Brajdić, glavni gradski urbanista Tanja Obradović i samostalni savetnik na poslovima upravljanja ljudskim resursima iz Odseka za ljudske resurse u Gradskoj upravi za organe Grada i građanska stanja Marina Mitić.

I Uprava za finansije bi mogla da izađe iz v. d. statusa, ukoliko se neko prijavi na javni konkurs. Mitićeva i Obradovićeva će takođe biti u komisiji, a pridružiće im se i pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković.

Rok za podnošenje prijave na konkurs je 15 dana od dana oglašavanja obaveštenja o javnom konkursu u dnevnim novinama NDN "Srpski telegraf" - važi za sva tri konkursa.

Ovo je drugi konkurs za načelnike od reorganizacije Gradske uprave. Razlog što je prošlogodišnji okončan, kako su ranije naveli iz Grada, upravo je to što se niko nije prijavio.

Šta je sve potrebno za prijavu zainteresovani mogu da pogledaju na ovom linku.


Anketa JV: Nišlije misle da uprave ostaju u v. d. statusu

Od ukupnog broja građana Niša koji su nedavno učestvovali u anketi Južnih vesti, 91,3 odsto njih je na pitanje "Da li mislite da će niške uprave izaći iz v.d. statusa?" zaokružilo negativan odgovor.

Anketa
Takva situacija je i dalje očigledna u Upravi za organe grada i građanska stanja, Upravi za građevinarstvo i Upravi za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, jer za njih još nije raspisan konkurs za načelnička mesta.

Podsetimo, i pored prošlogodišnjeg konkursa, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je navela da o njemu ne razmišljaju, dok ne budu 100% sigurni da su već postavljeni vršioci dužnosti spremni da budu načelnici.

Stručnjaci su nedavno komentarisali da je rotacija u gradskim upravama više taktički, a ne strateški potez. Evropska komisija je kritikovala Srbiju jer brojne službenike, načelnike i direktore godinama drži u v. d. stanju iako je to suprotno zakonu, ocenili su da na taj način dolazi do upliva politike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    20:25 // 4. 12. 2022.

    Ne znam da li to ima veze sa postavjenjem gradskih glavešina, ali svaka funkcija je draga. Ne videh da je postavljan sekretar u GU za lokalnu poresku administraciju! Baš me briga za to. Ali, me brine što već dve godine prođoše a mi ne dobismo rešenje u utvrđivanju poreza na imovinu! Plaćamo porez na rešenja iz predhodnih godina. Samo čekam da mi zakuca sudski izvršitelj! A GU nema dovoljno zaposle

  • Nišlija

    10:22 // 4. 12. 2022.

    Požurili dok se namesnica ne vrati sa Maldiva... Mora da su joj vd načelnici "sazreli"...

  • Konan

    01:38 // 4. 12. 2022.

    Oče bre, sad će Gaga nekog iz familije da skrasi tu ništa ne brinite....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: