Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 17. 7. 2015.

| Društvo

Upravna inspekcija: "Funkcionerski dodatak" nezakonit

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
novac
Od danas manje plate funkcionerima u Nišu; Ilustracija; foto: JV arhiva

Plate niškim funkcionerima više neće moći da budu uvećavane 30 % prema Pravilniku o platama, jer je inspektor Upravne inspekcije naložio ukidanje člana koji to reguliše, što je Odbor za administrativna pitanja i usvojio na vanrednoj sednici. 

Pomenuti odbor je na prošloj sednici već samoinicijativno rešio da reguliše Pravilnik o platama lica koje bira i postavlja Skupština Grada, a sada je, kako kaže predsednik Odbora Predrag Jelenković, usvojen i nalog inspektora.

Upravni inspektor je dokazao da je Pravilnik o platama od 13. septembra 2012. u suprotnosti sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama. Mi smo kao sastav novog Odbora rešili da uvedemo red u neke čudne odluke iz prethodnih perioda i uskladili smo se i sa nalogom inspektora i sa Zakonom - kaže Jelenković.

jelenkovic Jelenković za poštovanje propisa; foto: JV arhivaDrugim rečima, pojašnjava Jelenković, od danas će i zvanično plate gradonačelnika, njegovog zamenika, gradskih većnika na stalnom radu i svih predsednika skupštinskih komisija u stalnom radnom odnosu biti umanjene za 30 %.

Kaže da je dopis iz Upravne inspekcije stigao iznenada i da on nije znao da inspektori proveravaju skupštinske pravilnike i odobrene isplate funkcionerima.

Član Odbora Boban Mihajlović iz Socijaldemokratske stranke na sednici je predložio da se “funkcionerski koeficijent” izmeni i onima koji nisu u stalnom radnom odnosu.

Do 2012. godine lica koja nisu bila u stalnom radnom odnosu u Skupštini Grada su imala 30 % uvećanje u odnosu na zaradu koju su ostvarivali u tom mesecu. 2012. godine taj koeficijent je povećan na 50 % i mislim da u sklopu ovih izmena taj koeficijent treba da bude smanjen na 30 % - rekao je Mihajlović

Predsednik i članovi Odbora su se složili sa ovim predlogom i on bi trebalo da se razmatra na narednoj sednici kada se očekuje i da članovima bude dostavljen spisak sa imenima funkcionera kojima su plate bile uvećavane.

Podsetimo, gradski Pravilnik o platama je predviđao samo mogućnost da pojedinim funkcionerima plate budu uvećane, ali je svako od njih morao pojedinačno da to pravo i zatraži.

Predsednik Odbora za administrativna pitanja je imao ekskluzivno pravo da to i odbobrava, ali je takva mogućnost ukinuta na prošloj sednici, pa sada o eventualnim uvećanjima moraju da odlučuju svi članovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    11:21 // 19. 7. 2015.

    Zašto inspektor nije naložio VRAĆANJE NEZAKONITO NAPLAĆIVANOG FUNKCIONERSKOG DODATKA !? Ili je to možda protivzakonito.

  • z.c.

    10:16 // 18. 7. 2015.

    Dali ce se sada manje putovati u Beograd i Pariz?

  • Милосав

    21:51 // 17. 7. 2015.

    "biti umanjene za 30 %.". Да није можда "вратити на законити ниво"? Мала разлика али битна. У првом случају испада да што су до сада примали је законито а од сутра се враћају на стари ниво. У другом случају морају се вратити незаконито узете паре са законском затезном каматом. Истом оном коју рачунају грађанима када не плате рачун. Тада се третира да грађани незаконито користе туђи новац.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: