Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:41, 2. 11. 2017.

| Društvo

Upravni odbor “Pčelice” tajno odlučivao o novom direktoru

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
"Pčelica"
Još jedan izbor direktora protiče u tajnosti; foto: JV/J. A.

Sednica Upravnog odbora, na kojoj se odlučivalo o tome ko će od 5 prijavljenih kandidata, među kojima je i aktuelna v. d. direktorka Svetlana Mitić, ubuduće voditi Predškolsku ustanovu "Pčelica", održana je u tajnosti. Predsednik UO Nikola Marinković je kao razlog naveo to što "možda ne žele svi kandidati da se pojavljuju u javnosti".

Konkurs za izbor novog direktora "Pčelice" raspisan je 4. oktobra i to dan pre nego što je stupio na snagu novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Novina je to što će po Zakonu koji je stupio na snagu 5. oktobra, kako kažu u Ministarstvu prosvete, direktori predškolskih i školskih ustanova biti birani “isključivo na osnovu kompetencija”, a poslednju reč, kao i u zakonu koji je važio do sada, daće ministar.

Međutim, sednica na kojoj su se kandidati predstavljali Upravnom odboru, koji odlučuje o tome čija će biografija biti prosleđena ministru na odlučivanje, održana je iza zatvorenih vrata. Novinarima Južnih vesti nije omogućeno da isprate tok sednice, uz objašnjenje da to “možda ne žele svi prijavljeni kandidati”.

Evo baš nešto razgovaramo o toj temi i pošteno da pričamo, mi imamo dogovor da ovo predstavljanje kandidata obavimo bez prisustva šire javnosti. Razlog je što neko od ovih kandidata želi, neko ne želi, a ja ne bih hteo da bilo ko od tih 5 kandidata sutra prigovori “e imao sam problem što su prisustvovali mediji”, mi ne možemo da ugodimo - naveo je predsednik Upravnog odbora.

Marinković je rekao i da će komisija odlučivati tajno, “da bi nakon celog ovog cirkusa konačno završili konkurs i da ministar može da odluči kako treba”. Na novinarska pitanja nije odgovarao, ali je rekao da će odgovore dati na pitanja koja mu budu poslata mejlom.

Zbog toga je zasad tajna kakve su reference prijavljenih kandidata, zbog čega je konkurs raspisan dan pre stupanja na snagu novog Zakona, kao i ko je od petoro prijavljenih kandidata najbolji prema oceni Upravnog odbora i čije će ime i biografija biti prosleđena ministru prosvete.

Inače, za direktora "Pčelice" prijavilo se 5 kandidata: v. d. direktorka Svetlana Mitić, inače vaspitač predškolske dece, stručni saradnik za fizičko vaspitanje i samostalni pedagoški savetnik Mirjana Petrović, specijalista strukovni vaspitač Marina Nikolić, kao i profesori fizičke kulture Miljan Milenković i Miljan Bojanić.

Mienković definitivno "više nije u igri", jer je juče imenovan za v.d. direktora Lutkarskog pozorišta.

Podsetimo, nakon što je ministar prosvete dva puta odbio predlog Upravnog odbora da Zoran Jonić nastavi da bude direktor "Pčelice", zbog korupcije i udaranja učenika, ministar je krajem maja postavio Svetlanu Mitić za v. d. direktora. Ipak, Mitićeva je bivšeg direktora zaposlila u "Pčelici", a za svoju zamenicu je imenovala bivšu članicu Upravnog odbora Ljiljanu Stamenković, koja je smenjena nakon što je Jonić dva puta predlagan da nastavi da sedi u direktorskoj fotelji.

Na ovakvu promenu na čelu "Pčelice" reagovao je Pokret "Dosta je bilo", a to su okarakterisali kao "rotaciju aktuelne rukovodeće strukture". Zato su na jednoj sednici niške Skupštine tražili da v. d. direktorka bude smenjena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    13:26 // 9. 11. 2017.

    [email protected] primer bi bilo dobro i da objave šta ih je to opredelilo za izabranog kandidata.U čemu je to kvalifikovaniji za to mesto u odnosu na druge !!

  • Tosa

    13:48 // 3. 11. 2017.

    Svi oni su u pocetku stidljivi..dok ih vlast ne opije.

  • Dragan

    08:31 // 3. 11. 2017.

    Vi bre ko da ste neko tajno udruzenje

    • mb

      17:32 // 3. 11. 2017.

      Upravni odbor je organ upravljana i sasvim je normalno da sednicama prisustvuju samo clanovi upravnog odbora a njihove odluke mozete saznati vec sutradan npr.na oglasnoj tabli Ustanove.To sto je glasanje bilo tajno tako je predvidjeno Zakonom da bi postojala sloboda odabira bez uticaja icijeg.Uostalom tako je oduvek radjeno i bice i dalje tako.Pozdrav.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: