Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:01, 23. 2. 2021.

| Društvo

Upravni odbor UKC Niš i dalje bez članova koji predstavljaju ustanovu, a prva sednica već zakazana

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
uprava KC
Upravni odbor prvi put zaseda u novom sastavu, ali na sednici neće biti nikoga iz KC Niš; foto: Vanja Keser

Prva sednica Upravnog odbora Kliničkog centra Niš je zakazana za četvrtak, ali se na njoj neće čuti glas članova iz redova zaposlenih, iako su ih kolege izabrale za svoje predstavnike. Predložene Dragana Milića i Milana Lazarevića Vlada nije imenovala, a od kada je predlog zvanično stigao u Ministarstvo zdravlja prošle su dve nedelje. Predstavnike zaposlenih Vlada je poslednji put imenovala pre skoro 10 godina, a predloženi MIlić kaže da bi bilo skandalozno da o strateškim pitanjima u KC Niš govore članovi iz Beograda i Kragujevca, bez glasa iz niškog Kliničkog centra.

Vlada Srbije je pre skoro mesec dana imenovala tri člana novog Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, a među njima nema nikoga iz Niša ili sa juga Srbije.

Njih troje zasedaće u četvrtak 25. februara, ali svoju reč na toj sednici neće imati članovi koje su predložili zaposleni, doktori Dragan Milić i Milan Lazarević.

Milić napominje da su njih izabrale kolege prema svim zakonskim procedurama, ali da Ministarstvo zdravlja taj predlog još nije prosledilo Vladi Srbije na usvajanje.

Stručni savet predlaže dva člana UO iz redova zaposlenih i predložio je nas uz saglasnost svih reprezentativnih sindikata, koji predstavljaju oko 3.000 radnika, svi su dali saglasnost koja je bila neophodna da budemo predloženi, čime su ispunjeni apsolutno svi zakonom propisani uslovi. Sve je obezbeđeno i poslato pre petnaestak dana i to stoji u Ministarstvu zdravlja, tako da će apsolutno skandalozno biti to što Upravni odbor neće imati svoje predstavnike iz redova zaposlenih na prvoj sednici u četvrtak - ističe Milić.

Milić, Lazarević, Jovanović Izabrali njih troje, a potom Milića i Lazarevića jer po Statutu UO ima dva člana iz redova zaposlenih; foto: FB Dragan Milić Zašto Ministarstvo zdravlja, koje je u obavezi da Vladi pošalje imena dvojice kandidata na usvajanje, to još nije učinilo iako je prva sednica već zakazana - novinari su pitali i njih, ali i državnog sekretara Zorana Radovanovića za koga je rečeno da je zvanično predstavnik juga Srbije. Do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

Milić takođe ne zna zašto još zvanično nisu imenovani, ali kaže da će i pored toga UO sa tri člana koje je izabrala Vlada imati kvorum.

Ali onda to znači oktroisani UO, nametnuti, jer kad vam neko nametne tri člana, bez mogućnosti da unutrašnji članovi bilo šta kažu, izvucite sami zaključak. Oni imaju većinu ne znam šta je problem. Da se čuje naš glas? Da li je zaista smisleno da se o problemima Kliničkog centra, o strateškim pitanjima, govori bez predstavnika KC koji su predloženi i da nemaju mogućnost ni da iskažu svoj stav na UO? To je potpuno skandalozno - napominje.

Napominje i da to ne bi bio prvi put da Ministarstvo ne imenuje članove UO iz redova zaposlenih, jer su to poslednji put uradili još pre 9 godina.

klinicki centar Članovi iz redova zaposlenih još nisu imenovani; foto: Vanja Keser Kandidati se biraju na 4 godine po zakonu, ali Milić podseća da u KC Niš to nije bila praksa.

Oni nisu imenovali članove ni 2016. kada je bilo 3 kandidata izabrano po starom Statutu, nego su stari iz 2012. nastavili da budu na toj funkciji, pa ni 2020. godine. Znači skoro 10 godina je prošlo od poslednjeg imenovanja članova UO iz redova zaposlenih. Tako će UO u četvrtak raspravjati o završnom računu i drugim važnim pitanjima, ali kako da tamo tada neće biti unutrašnjih članova, ja stvarno ne znam - ističe Milić.

Milić takođe podseća da je ranije bio nezadovoljan odlukom što od tri člana UO koje je izabralo Ministarstvo zdravlja nema nikoga sa juga Srbije, a pojašnjava da to ne znači da svi moraju da budu iz Niša, ali smatra da bi svakako bilo bolje da su iz Kruševca, Leskovca ili Pirota, gradova iz kojih pacijenti gravitiraju ka KC Niš.

Zaključuje i da njihovim izborom nije prekršen zakon, jer nije propisano iz kog grada članovi UO moraju da budu, ali ukazuje na to da se postavlja pitanje koliko su kolege iz Beograda i Kragujevca upućene u regionalne probleme i napominje da bi isto govorio i da je neko iz Niša izabran u UO neke ustanove u prestonici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miladin

    21:30 // 24. 2. 2021.

    Mi studenti se ponosimo na naseg prof. Milica.Necemo dozvoliti samovolju pijedincima da urusavaju nasu buducu radnu kucu.Ponosni smo na Niski med.fak

    • Razbibriga

      20:14 // 25. 2. 2021.

      Kad je rec o ponosu, pogledaj Balkan expres i Tomu Zdravkovica! Bas da vidimo,kako to necete dozvoliti, sedeci za tastaturom ? Dojadiste sa podrskama iz kreveta !

  • Cvele

    21:21 // 24. 2. 2021.

    Ivo nisi li ti umislio da si Beogradjanin?Vidim da su ti Beogradjani miliji od Nislija.A to sto dve osobe od kojih je jedan Nislija poredis sa Bg.gres

  • Iva

    16:55 // 24. 2. 2021.

    Pa dr. Milić je najveći manipulator među lekarima KC. On bi hteo da on kadrovira. Kako to da dva predložena za UO KC budu baš sa Klinike za kardiohirurgiju. Nisu svi u Srbiji nepismeni pa onda nam kriv ministar i Vlada RS. Dr Milić je ... i to su beograđani ukapirali a mi n išlije još nismo. A Vi iz Južnih ga uporno forsirate a da su predlozi dr Milića uveženio od Vlade onda bi sve bilo u redu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: