Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 10. 10. 2018.

| Društvo

Uprkos zabrani, vozila ulaze u Tvrđavu i druge parkove u Nišu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Taksi park
Vozila samo sa posebnom dozvolom mogu u parkove i "Plavu zonu"; Foto: Prijavi problem/čitalac

Automobili, kombi vozila i kamioni neretko su viđeni na stazama i zelenilima niških parkova, što često izmami komentare šetača koji su ogorčeni jer se krše pravila, kao i zbog toga što ni u parku ne mogu da izbegnu vozila. Načelnik Komunalne policije Milan Đorđević je kazao da je do kraja septembra ove godine za ovaj prekršaj kažnjeno 12 vozača, ali i objasnio da je pod određenim uslovima pojedinim vozilima dozvoljeno da se kreću pešačkim zonama.

Ulazak taksi vozila u Park Čair bio je povod čitaocima da se obrate redakciji Južnih vesti preko aplikacije "Prijavi problem".

Da li je taksi vozilima ili drugim putničkim vozilima dozvoljen ulaz u Čairski park? Svakodnevno u Tvrđavi i u Čairu do Dečijeg centra viđamo vozila, a time se niko ne bavi - napisano je u aplikaciji.

Načelnik Komunalne policije u Nišu objašnjava da je na mestima gde je saobraćajnim znakom to propisano, po zakonu, zabranjeno kretanje i parkiranje vozila. U parkovima postoje ovakvi znakovi, te je jasno da ova zabrana važi. Ipak, kao i u drugim oblastima koje su pravno definisane, i u ovoj se često krši zakon.

Prema Odluci o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, objašnjava Đorđević, zabranjeni su vožnja i pranje vozila na javnim zelenim površinama, kao i zaustavljanje i parkiranje. Komunalna policija izdaje prekršajne kazne, u skladu sa ovom Odlukom.

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 20.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 6.000 dinara ako...koristi zelene javne površine i postupa suprotno zabranama iz člana 21. ove odluke - navodi se u Odluci.

Tokom ove godine Komunalna policija je izrekla 12 prekršajnih naloga za one koji su vozilima ušli u Čair i Tvrđavu.

Dva prekršajna naloga pravnim licima i odgovornim licima u pravnom licu, 4 preduzetnicima i 6 fizičkim licima - navodi Đorđević.

Kretanje i parkiranje po zelenim površinama, koje dominiraju u parkovima, kako objašnjava Đorđević, zabranjeno je i po Odluci o komunalnom redu. Za ovaj prekršaj su takođe propisane kazne od 60.000 dinara za pravno lice, preduzetnike 20.000 i fizička lica u iznosu od 6.000 dinara.

Komunalne inspekcije gradskih opština na čijoj teritoriji se nalaze parkovi preko komunalnih inspektora ostvaruju inspekcijski nadzor nad sprovođenjem navedenih odluka koji u svom delokrugu rada podrazumeva i nalaganje inspekcijskih mera kao i izdavanje prekršajnih naloga za utvrđene prekršaje kao i postupanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o inspekcijskom nadzoru - objašnjava Đorđević.


Kada kola mogu da uđu u park?

Grad Niš je odredio Plavu zonu, u kojoj važi poseban režim kretanja vozila - Obrenovićeva, Kopitareva, Trg kralja Milana i Tvrđava. Na ovim mestima mogu da se kreću određena teretna vozila uz dozvolu Sekretarijata za saobraćaj, dodaje Đorđević, ali isključivo brzinom kojom se kreću pešaci.

U pešačkom sektoru, Sekretarijat nadležan za poslove saobraćaja, po posebnom zahtevu, može dozvoliti kretanje sledećih kategorija teretnih vozila brzinom kretanja pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake: Teretnih motornih vozila najveće dozvoljene ukupne mase do 3.5 tone u vremenu od ponoći do 8 sati. Teretnih motornih vozila svih kategorija za izvršavanje neodložnih hitnih intervencija i teretnih motornih vozila kojima se obavljaju redovni poslovi iz okvira poverenih komunalnih delatnosti - navodi se u gradskoj odluci.

S druge strane, Sekretarijat za komunalne delatnosti može da izda dozvolu za kretanje ovakvih vozila u Plavoj zoni, uz plaćenu taksu. Vozila kojima je dozvoljeno da se kreću ovim površinama moraju da imaju posebnu nalepnicu koju izdaje Sekretarijat.

Nalepnica iz stava 3 ovog člana, ističe se u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla s unutrašnje strane vozila i sadrži: informaciju o tekućoj kalendarskoj godini za koju važi nalepnica, i oznaku sektora „Plave zone" u kojem je dozvoljeno kretanje i zaustavljanje - navodi se u odluci.

Postoji i dnevna dozvola, objašnjava, za koju se ne izdaje nalepnica.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tomi Stil

    10:37 // 11. 10. 2018.

    Ranije je kroz Nis vodjena "mecka"koja igra pa niko nije bio kaznen,mogla bi gradska vlast da nadje nekog sa medvedom da ide kroz Nis, a deo para od prihoda koji bi platili odusevljeni gradjani za vidjeni program ide gradu u budzet za platu komunalcima.

  • Borko

    08:08 // 11. 10. 2018.

    Vozila u Nišu ulaze svuda gde im se prohte ali ih nema u javnom gradskom prevozu na gradskim ulicama. Prevoznici (Ćurdić) redovno kradu po dva tri polaska (linija br 6-Duvanište) u "špicu" kada odlaze đaci u škole i radnici na posao (6,30 do 7,30h). Neviđeni javašluk!

  • gorce.,.

    23:25 // 10. 10. 2018.

    Ali su zato uvek tu kada treba juriti penzionere i učenike po autobusima....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: